Annonsører på Instagram, og særlig sportskjedene, hudflettes av digital rådgiver Ingvild Moen i Resonate i dag. Hun mener norske sportsbutikker har dratt konkurranser på Instagram altfor langt og hevder såkalte regram-konkurranser, der du skal dele et bilde fra en kommersiell aktør på egen Instagram-profil, er i ferd med å ødelegge kanalen.

Sportsbutikkene er akkurat nå verstinger, og det gjelder både store og små aktører. Her bærer alle et ansvar. De som lager regram-konkurranser, utnytter folks ubevissthet i egen bruk av disse kanalene. Selvfølgelig vil folk vinne, skriver Moen i debattinnlegget, som du kan lese her.

Hun mener konkurransene på lang sikt vil bidra til å skremme folk vekk fra Instagram.

- Dette er som å pisse i buksa for å holde seg varm: Problemet er nemlig at det - kortvarig - fungerer for å få nye følgere. Men på lang sikt, så gjør det at brukerne nok en gang flytter seg til andre kanaler for å slippe unna maset til bedriftene, hevder Moen.

Les hele innlegget: - Derfor ødelegger vi Instagram

- Etterstreber balanse
G-Sport er blant sportskjedene som har lagt sin elsk på denne typen konkurranser på Instagram. Den siste måneden har de hatt tre ulike konkurranser der følgerne har måtte dele produktbilder med vennene sine for å få sjansen til å vinne tights, ullundertøy eller langrennsjakker. Konkurransene har etter alt å dømme vært svært populære blant kjedens 42.600 følgere.

- Vi etterstreber daglig å finne en balanse mellom nyheter, inspirasjon, kampanjer og konkurranser på vår Instagram-konto rettet mot den aktive forbruker, sier markedsdirektør Kjetil Hans Løken i G-Sport.

- Det som gjør sosiale medier til en spennende og levende kanal, er muligheten for toveiskommunikasjon med forbruker. Våre følgere har gitt klare tilbakemeldinger om at de ønsker jevnlige konkurranser på kommersielle og spennende produkter, hvilket vi har valgt å imøtekomme. Da Instagram er en kanal uten mulighet for quiz og stor variasjon i konkurransemekanikk, har vi derfor testet ut alternative mekanikker, deriblant reposting av bilder på private kontoer på lik linje med andre store aktører.

Markedsdirektøren tar kritikken fra Moen til etterretning, men ser ingen umiddelbar grunn til å endre kurs.

- Nå som vi har vokst og blitt en stor aktør på Instagram med over 42.000 følgere, vil det alltid være noen som liker og noen som misliker mekanikker og innhold. Vi jobber med å sikre en god balansegang, og vårt hovedmål er selvsagt å treffe mennesker for å skape gode relasjoner, ikke å irritere. Vi tar imot tilbakemeldinger med stor takk for at vi også i fremtiden skal kunne fremstå som en seriøs og troverdig aktør i sosiale medier.

- Forbrukerne velger selv
Markedssjef i Sport1, Espen Dybvig, mener interessen for Instagram-konkurranser er stor, og kjenner seg ikke igjen i kritikken til Moen.

- Jeg tror forbrukerne i dag er så smarte at de velger det de selv synes er bra. Det de ikke synes er bra tror jeg de bare hopper over, sier han til Kampanje.

Sport1 er ikke blant de mest aggressive Instagram-brukerne, men det hender de har regram-konkurranser. Dybvig mener konkurransene er godt likt dersom premien er god.

Selv har han aldri mottatt negative tilbakemeldinger på denne formen for markedsføring.

- Vi har ikke fått noen klager. Vi bruker flaten til det vi tror forbrukeren liker, men hvis markedet ikke ønsker denne form for aktiviteter vil vi selvfølgelig slutte med det, sier han.