2015 har akkurat begynt. Likevel kan det allerede nå snart være for sent å handle for ikke å havne i den digitale bakleksa. I Google sparrer vi med alle i medieindustrien. Annonsører, mediebyråer, kreative byråer og en rekke andre. Vi vil at din bedrift skal vokse. Det er den eneste måten alle i fellesskap kan vinne.

I dag henger de fleste norske annonsører på etterskudd når det gjelder å benytte seg av digitale medier. Det er i mange tilfeller store forskjeller på den digitale læringskurven til annonsører og i samfunnet forøvrig. Men i motsetning til for bare noen få år siden er annonsørene nå klar over dette, og de har skjønt at det ikke rigger dem for suksess. Til tross for det sliter de med å gjennomføre de nødvendige endringene som må til for å tilpasse seg brukervanene til folk flest. Hvorfor? Det er som om annonsørene løper alt de har i sakte film.

En observasjon vi har gjort oss: I våre samtaler med annonsører beklager de seg gjerne over at mediebyråene ikke er proaktive nok, at de ikke uten oppfordring leverer en digitalt først-medieplan som er ekstraordinær. Når vi snur oss til mediebyråene, forandrer virkeligheten seg totalt: Der hører vi frustrasjon over annonsører som ikke er klare for en digital medieplan og skyter ned hvert eneste forslag som forsøker å hjelpe annonsøren i en digital retning.

Det er med andre ord et stort behov for at mediebyråer og annonsører snakker bedre sammen. Og det må være annonsørens ansvar å tydeliggjøre sine forventninger. Det første steget på veien kan være å helt tydelig, med ett enkelt tall, gjør det klart hvor stor andel av investeringene som skal gjøres på digitale flater. Det vil gjøre det enklere for mediebyråene å levere en medieplan som på best mulig måte svarer på briefen og ikke minst som fordeler seg mellom digital og tradisjonell etter annonsørens ønsker. Med en slik prioritering og forpliktelse vil man også få nye innsikter og lære en hel masse. For når det gjelder fordelene ved digitale medier er de aller fleste annonsører og byråer ennå ikke engang klar over hva de ikke vet. Ved å flytte investeringene vil annonsører finne ut hva man ikke vet, slik at man kan begynne å bygge kunnskap og planer som reflekterer hvordan virkelighetene faktisk ser ut. Det er et ukjent og spennende landskap å bevege seg inn i!

Ligger du under 40 prosent i 2015 er du allerede på etterskudd helt uavhengig av bransje.

Ivelisse Roche, som er ansvarlig for global media og consumer engangement i Mondelez (som blant annet lager Oreo-kjeksen) har begynt å snakke om dette offentlig. Det skaper selvsagt store forventninger og det gjør at Mondelez ikke lenger kan sitte på gjerdet. Selskapet planlegger i løpet av to år å doble andelen digitale medieinvesteringer, til det tilsvarer 50 prosent av hele mediebudsjettet. Og dette er et selskap som faktisk ikke selger ett eneste av sine produkter på nett! Hvis Mondelez mener 50 prosent er riktig andel for seg, hva er da tallet for din bedrift? Hvis du for eksempel jobber innen telekom, bør kanskje andelen være enda høyere. Og i reiseliv? Kanskje opp mot 70 prosent? Helt uavhengig av bransje mener vi uansett at hvis du ligger under 40 prosent i 2015 er du allerede på etterskudd.

Og uavhengig av bransje er den digitale andelen et tall som må defineres. Hvis du ikke inkluderer dette tallet i din brief til mediebyrået, kan du ikke klage på at de planene du får ikke er digitale nok. Dette er ikke noe å lure på. Dette handler om hva slags leder du vil være, om du vil følge etter alle andre, eller om du vil gå i tet. 2015 har allerede begynt.