Spoon med over 50 millioner i omsetning - nå vil Bonnier selge content-byrået

- De har vært en god eier, og jeg tenker at den neste eieren må være minst like god, sier norsk byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det svenske selskapet Bonnier var en gang Nordens største mediekonsern med sine eierinteresser i både aviser, TV, bøker og magasiner og film, men de siste årene har mediegiganten solgt ut store deler av sin virksomhet. Det er også planen hva gjelder content-satsingen som er samlet Real Agency Group og som teller byråene Spoon og OhMy i både Norge og Sverige, skriver Resumé.

Til det svenske bransjetidsskriftet Resumé uttalte investeringsdirektør før sommeren at Bonnier til tross for koronakrisen var «optimistiske med tanke på et salg».

- Ingenting er satt på pause, sa Jonas von Hedenberg, styreleder i Real Agency Group og investeringsdirektør i Bonnier Venture til Resumé.

Nå foreligger tallene til Real Agency Group (RAG) for i fjor, og de viser at selskapet samlet sett økte omsetningen til 361 millioner svenske kroner, en oppgang på 12 prosent sammenlignet med tilsvarende tall i 2018. Byråinntekten endte på 253 millioner kroner. 

- Spennende hvem som til slutt kjøper

Også på det norske markedet og for deres største byrå i Norge, Spoon, peker pilene rett vei – i hvert fall hva gjelder omsetning og byråinntekt.

- Vi har ikke en eksplosiv vekst, men bygger stein på stein. Det trives vi godt med. Da rekker vi å lete etter flinke folk, og vi ivaretar eksisterende kunder mens vi gradvis utvider kundelisten, sier byråleder Marte Ramborg.

- Hva tenker du om å være til salgs?

- Hvis Bonnier vil selge, så vil de jo det. Det er jo klart det er spennende hvem som til slutt kjøper, men jeg tenker at Bonnier er en god eier av Real Agency Group og da må neste eier være minst like god, sier Ramborg til Kampanje.

- Er et salg noe du og dine ansatte tenker på i det daglige?

- Det er en stund siden nyheten kom i Sverige for våre ansatte, så det oppleves ikke som det er noe folk går rundt og tenker på i særlig stor grad. Dette handler ikke om at vi ikke er lønnsomme, men at Bonnier rydder litt i porteføljen, sier hun.

Det var noen mørke dager i mars hvor jeg i likhet med alle andre byråledere i landet var ganske så mørkeblå under øynene. Marte Ramborg, byråleder

Ville ikke love 50 millioner

Da Kampanje snakket med Ramborg i fjor på denne tiden var det en toppsjef som ikke ville love 50 millioner kroner i omsetning. Spoon fortsatte imidlertid sin vekst i 2019 og omsetningen økte fra 44 til 51 millioner, mens byråinntekten gikk opp fra 31 til 35.

- Skulle du dratt på litt mer den gang og ble du for defensiv?   

- Jeg står for det jeg sa den gang, om at det ikke er et mål i seg selv å vokse i omsetning. Det er ikke det som driver meg og de ansatte, men det viser samtidig at vi får morsomme oppdrag og kan ansette flinke folk.

På kundesiden jobber Spoon med store annonsører og kunder som Kiwi, Skanska, Bane Nor og CC vest

- Vi har en ganske bred portefølje av kunder, men vi er sterke på mat og drikke og employer branding også har vi mye på ideell sektor, sier hun.

Bonnier har i tillegg til Spoon også content-byrået OhMy som i 2019 økte omsetningen til 7,7 millioner kroner og landet et overskudd på knappe millionen. 

Slapp unna permitteringer

Hun sier det er vanskelig å spå om veksten i markedet for content marketing etter å ha lagt bak seg en vekst i Norge på 16 prosent i 2019 sammenlignet med 2018. Nå handler det meste om koronapandemien.

- Det er vanskelig å spå om fremtiden og særlig med pandemien over oss, men det viktige er at vi lager noe som virker for kunden og ikke om det er definert som reklame, informasjonskampanjer eller content marketing, sier Ramborg.

Spoon Norge har nå 30 ansatte, og det første halvåret har ifølge byrålederen gått bra tross utfordringer med pandemien. Men selv om Spoon har sluppet unna store permitteringsrunder og søkeprosesser for kontantstøtte, er ikke byrået skjermet for koronaviruset. Særlig på produkt- og tjenesteområdet har det skjedd noe.

- Den kanalen som definitivt har vokst mest er digital konferanse. Det var et tilbud vi hadde før korona, men det er blitt enda større nå, sier hun.

- Klarer du å holde Spoon over 50 millioner eller må dere under streken igjen?

- Spør du meg i dag så er svaret ja, med mindre vi får en uforutsett knekk i løpet av høsten. Men hittil har Norge klart seg bra, så vi får bare fortsette å være flinke. Jeg er ikke spesielt bekymret på vegne av Spoon, selv om det var noen mørke dager i mars hvor jeg i likhet med alle andre byråledere i landet var ganske så mørkeblå under øynene.

- Det koster å vokse

Like fornøyd er ikke Ramborg med ikke å vokse. Driftsresultatet endte svakere og ned fra 4,2 millioner kroner til 2,1 millioner i 2019.

- Det koster å vokse. Vi investerer i folk, kompetanse og teknisk utstyr. Vi har aldri vært bedre rustet til å levere gode innholds- og markedsføringstjenester enn nå, og jeg har tro på at våre investeringer vil lønne seg på sikt, sier hun.

Spoon er en del av byrånettverket Real Agency Group, med virksomhet i UK, Sverige, Finland og Norge.

- Vi er fornøyde med 2019 der vi har klart å vokse og forbedre resultatene samtidig som vi investerer. Hvis vi tar hensyn til de ekstraordinære engangskostnadene vi pådro oss i løpet av året, har vi økt resultatet med 22 prosent i konsernet (justert EBITA 22 millioner SEK), sier Anders Ribba, administrerende direktør og konsernsjef i Real Agency Group.

Her kan du se alle tallene til Spoon for 2019. Alle tall i MNOK. Content-byrå øker omsetningen - men overskuddet faller

Spoon 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 51,4 44,3 + 16
Driftsresultat 2,2 4,1 - 46
Resultat før skatt 2,7 4,2 - 35

 

Spoon med over 50 millioner i omsetning - nå vil Bonnier selge content-byrået