Best og verst i mediebyrå-klassen

Sensuren har falt. Her er mediebyråenes karakterer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Rapporten «Compitches 2013» tar utgangspunkt i fjorårets mediebyråkonkurranser og er utarbeidet av analyseselskapet Recma. De har skaffet seg oversikt over hvem som deltok, vant og tapte byråkonkurransene der budsjettet har ligget på over én million euro. Deretter har Recma rangert de elleve største mediebyråene i Norge basert på utfallet av disse konkurransene. Store kontoer, såkalte Key Pitches, gir mer poeng, mens internasjonale forflytninger der det norske byrået skal ha hatt liten innflytelse, gir færre poeng.

Rapporten blir aldri offentliggjort, men Kampanje har igjen fått kjennskap til rapporten og karakterene som er delt ut til landets største mediebyråer.

Det er Vizeum som er klassens beste elev med karakteren A+ og 12 poeng. Vizeum fikk blant annet Helsedirektoratet, Elkjøp, Choice Hotels, Hurtigruten og Betsson på kundelisten i fjor, i tillegg til Norgesgruppen, som de deler med søsterbyrået Carat, og som de vant fra MEC i fjor. Det er riktignok Carat som tar brorparten av Norgesgruppens merkevarer.

Like bak Vizeum ligger Starcom, også de med karakteren A+, men med ett poeng mindre. De står oppført med seire som Storebrand, Posten Norge, Burger King og TVNorge. Det er fjerde år på rad at Starcom får karakteren A eller bedre.

Norges største mediebyrå, Mediacom, har fått karakteren B, etter å ha mistet Posten til Starcom og Statens Vegvesen til IUM.

Comeback-kids
- Det er gøy å bli best i klassen denne gangen. 2013 har vært et ekstremt bra år for oss, og i og for seg 2014 også så langt. Vi fremstår som et veldig sterkt byrå om dagen, sier Vizeum-sjef Tor-Arne Fosser til Kampanje.

- Det å vinne kåringer er isolert sett ikke viktig, men gir en indikasjon på vår attraktivitet i markedet og konkurransekraft. Dette er jo først og fremst en anerkjennelse til våre ansatte som har levert meget gode prestasjoner.

- Vi har vokst vår omsetning med over 50 prosent. Det tror jeg aldri har skjedd i mediebyråenes historie.

Stemningen er altså en helt annen enn den var i fjor, da resultatet for 2012 plasserte byrået på sisteplass i Recmas rapport med karakteren C. Fosser var rykende uenig med Recmas plassering, men vedgår at 2013 ble et langt bedre år.

Les også: Mediebyråer opp til eksamen

- Vi har vokst vår omsetning med over 50 prosent. Det tror jeg aldri har skjedd i mediebyråenes historie, sier han.

- Er en slik karakter viktig for dere?

- Først og fremst er det veldig gøy, ikke minst internt. Det er et symbol på hva vi har fått til og det hvor vi står om dagen. Jeg tror grunnen til at vi vinner er at vi har dedikerte ansatte som har jobbet hardt og målrettet over lang tid. Vi setter newbiz på agendaen og deltar i både offentlige og lukkede pitcher, samtidig som vi klarer å holde fokus på våre eksisterende kunder hver eneste dag. Høyt fokus på gjennomføring fra hele organisasjonen skaper resultater.

Vizeum har doblet antall ansatte siste 18 måneder, og teller nå 41 personer. Selskapet har foreløpig ikke lagt frem sine regnskapstall for 2013.

Bunnplass for MEC
På andre siden av skalaen ligger MEC. Byrået fikk B+ i 2012, men etter å ha mistet store kunder som Norgesgruppen og Helsedirektoratet, raser byrået på listen og lander på karakteren C og en score på minus syv poeng. Norgesgruppen alene har et estimert budsjett på 157 millioner euro.

- 2130 var et tøft år for MEC, sier administrerende direktør Martin Bentzen.

- Tapet av Norgesgruppen slår hardt ut. Det er en stor og kompleks kunde som krever mye ressurser. Norgesgruppen har flere merkevarer og mange butikker med ulike behov. Det, i tillegg til at det er en stor volumkunde, gjør et betydelig innhogg på volumet vårt å miste Norgesgruppen.

MEC står oppført med Kappahl og Danone som Key Pitches på pluss-siden, og GE, Fisherman, Momondo og Haribo som mindre seire. Samtidig har de mistet UIP, Megaflis, Plantasjen og Sats som kunder.

- MEC har båret preg av at man har hatt solide kunder i lang tid, og dette har gjort at man ikke har hatt nok fokus på nye kunder. Når det er sagt har MEC vært et solid byrå i ekstremt mange år med mange unike egenskaper som vi tar med oss videre, sier Bentzen.

- Hva betyr det for dere å få en sånn karakter?

- Recma er et anerkjent byrå som gjør en vurdering av bransjen. Men det er en kåring som endrer fort. Den tar ikke hensyn til historikk. Dette betyr at vi har en vei å gå og det oppover på listen i fremtiden. 

- Sier den noe om tilstanden til MEC i dag?

- Definitivt ikke. Den sier noe om businessen i MEC i 2013 isolert.

Bentzen tok over som toppsjef i april i år etter at Harald Eide-Fredriksen takket for seg etter 11 år i sjefsstolen. Han mener et dårlig 2013 er en god anledning for å rigge seg for fremtiden. Byrået har nedbemannet kraftig, men riktig som følge av kundetapet.

- Den gamle mediebyråmodellen er i ferd med å endre seg betraktelig. Nå kan vi posisjonere oss raskere for den nye byråverdenen, der det viktigste ikke nødvendigvis er de største volumkundene, men kunder som vi sammen kan bevege kunden i riktig retning med å posisjonere seg digitalt med behov for den kompetansen vi nå besitter. 

Her ser du hele listen over mediebyråene, poengsum og karakter i parantes:

  1. Vizeum 12 poeng (A+)

  2. Starcom 11 poeng (A+)

  3. IUM 8 poeng (A)

  4. OMD 6 poeng (B+)

  5. Zenith Optimedia 3 poeng (B+)

  6. Carat 3 poeng (B+)

  7. PHD 3 poeng (B+)

  8. Mindshare 1 poeng (B)

  9. Mediacom -1 poeng (B)

  10. Maxus -3 poeng (C)

  11. MEC -7 poeng (C)

Best og verst i mediebyrå-klassen