Her er bransjens superpar

Disse reklame- og kommunikasjonstoppene deler både seng og bransjeprat. - En fordel, sier et av superparene.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når folk møtes ved kaffemaskinen, bransjeevents, Westerdals, NHH, på en firmafest eller julebord, kan det oppstå søt musikk. Også i reklame- og kommunikasjonsbransjen. For det er rikelig med anledninger til å bygge relasjoner som kan bli mer enn kollegiale.

Kampanje har laget en liste over noen av norsk kommunikasjonsbransjes superpar, først og fremst med utgangspunkt i reklamebransjen. Janne Brenda Lysø og Thorbjørn Ruud, Maria og Even Aas-Eng og Catharina og Lars Midltid, er alle eksempler på par fra denne bransjen. Men kjærligheten kjenner som kjent ingen grenser, og derfor vil man på vår liste også finne navn fra mediebransjen, forlagsbransjen og PR-bransjen,  som super-parene Kari Marstein og Kjetil Try, Margrethe og Hans Geelmuyden - og det relativt ferske kjæresteparet Linda Nordheim (tidl. Kling) og Jan Ove Årsæther. Se liste over alle parene Kampanje har samlet - nederst i denne saken.

- Fra helvete til himmel 
Janne Brenda Lysø tar plass i sofaen ved siden av ektemann Thorbjørn Ruud. Mange tror de møttes på reklameutdanningen på Westerdals i 1995, men da hadde de allerede vært et par i noen år. Nå har de vært gift i 17 år og har vært kolleger i åtte år – først i Try reklamebyrå, deretter i Pol.

I starten av karrieren jobbet de i hvert sitt byrå med team-makkerne Stian Johansen (Janne) og Petter Bryde (Thorbjørn). Den gangen var de praktiske frustrasjonene mange.

- Det var pes. Da vi startet å jobbe i samme byrå, var det i første omgang av rent praktiske årsaker. Da kunne prosjektlederen min snakke med Thorbjørns prosjektleder og avklare om jeg kunne reise bort på filminnspilling. Før var det ingen som brydde seg om det passet, om kabalen gikk opp med små barn, sier Lysø.

- Tidligere hadde vi mange diskusjoner om hvem som kunne prioritere møter og reiser, og hvem som hadde den «viktigste» kunden, sier Thorbjørn Ruud. Men også det å være konkurrenter tæret på dem, kan de fortelle.

- Det var også veldig slitsomt å være konkurrenter. Jeg ble spurt av kolleger om jeg kunne finne ut om Try var med i en pitsj, for eksempel. I tillegg tar man veldig til seg det negative som sies om den andres byrå, sier Lysø.

Det ble slutt på diskusjonene når de begge fikk Try som arbeidsgiver.

- Logistikkmessig gikk vi fra helvete til himmel, forteller Lysø.

Superpar: Her er bransjeparet Thorbjørn Ruud (nummer to fra venstre) og Janne Brenda Lysø i Pol flankert av sine team-makkere Stian Johansen (til venstre) (i team med Janne) og Petter Bryde (til høyre) (i team med Thorbjørn). Foto: Eivor Eriksen.

- En kveld vi sto og pusset tennene spør Thorbjørn: «Kan vi jobbe litt smøreost på sengekanten?» Janne Brenda Lysø

- Vi er jo fire i dette forholdet
Det som startet som et byrå med seks partnere har vokst seg til et reklamebyrå med 21 ansatte på tre år. Ved Pols kontorer i Oslo sentrum pågår det utvidelser og ombygginger. Snart er de skodd for videre vekst.

- Ble Pol som dere hadde tenkt?

- Det ble i alle fall som vi hadde håpet. Men når jeg tenker tilbake, hadde jeg nok ikke sett for oss at vi kom til å være der vi er så raskt, sier Janne Brenda Lysø.

- Er det noen ulemper ved å jobbe så tett?

De heiser litt på skuldrene begge to og ser på hverandre. De drar på det.

- Tjaaaa. Jeg synes ikke det. Men vi er jo fire i dette forholdet…, sier Lysø

Det ble tettere etter etableringen av Pol i 2013, kan de to fortelle.

- Men kunne dere jobbet i team?

- Nei, det tror jeg ikke, sier Ruud.  

Lysø er enig og legger til;

- Det ville vært ekstremt intenst å både være gift og jobbe i team. Helt på begynnelsen i Pol hendte det at vi måtte hjelpe hverandre. En kveld vi sto og pusset tennene spør Thorbjørn: «Kan vi jobbe litt smøreost på sengekanten?», ler hun.

På farten: Even Aas-Eng og Maria Aas-Eng liker å reise langt når de kan ta seg fri fra travle jobber. Foto: Eivor Eriksen.

- En stor fordel
Når Kampanje skal møte bransjeparet Maria og Even Aas-Eng, har vi valgt Oslo Sentralbanestasjon og Flytogterminalen som lokasjon. Maria Aas-Eng har sitt daglige virke som toppsjef i mediebyrået Red Media Consulting. Hennes ektemann Even Aas-Eng startet for fire år siden opp Venture Factory hvor han er administrerende direktør, i tillegg er han styreleder i nettavisen Filter og innholdsbyrået NewsLab. De har vært gift i ni år.

Selv om de to ikke jobber i samme bedrift, er det ingen tvil om at de opererer i tilstøtende bransjer. De er skjønt enige om at det er en positiv ting.

- Det er helt strålende, sier Maria Aas-Eng, og blir supplert av ektemannen Even Aas-Eng.

- Det er en stor fordel. Vi får mye igjen ved å diskutere fag, og henvender oss begge til hverandre med alle problemer, sier han.

Det at de to er et par, er noe de ofte får oppmerksomhet for, kanskje spesielt på bransjetilstelninger og konferanser, forteller de to.

- Vi har et veldig godt ekteskap og er et godt team. Og jeg blir glad når folk sier at «det merkes at dere er et godt team» - vi er veldig glade i og stolte av hverandre, sier Maria.

Jeg ringer alltid til Even når det er noe bra som har skjedd Maria Aas-Eng

Gikk ikke bra å jobbe sammen
Når Kampanje spør om de to kunne jobbet sammen på samme arbeidsplass, bryter de ut i latter begge to.

- Eh... det har vi jo prøvd. Det gikk ikke spesielt bra, sier Even.

Til mye latter forteller de to hva som skjedde den gangen de begge jobbet i Ebookers i Oslo og Maria var Evens sjef.

- På det tidspunktet var ikke jeg moden nok til å takle å ha min samboer som sjef, forteller Even – og legger til at de den gangen i tillegg bodde sammen i kjelleren til hans foreldre på Nesodden.

- Det var ikke spesielt hyggelig å pendle mellom Fagerstrand og Oslo sammen, sier han. Men han tror det kunne fungert bedre i dag – dersom de hadde prøvd.

Paret innrømmer at de faktisk diskuterte om de skulle starte Venture Factory sammen og jobbe i tospann der.

- Ja, vi vurderte å gjøre det sammen og hadde en dialog rundt det da Even skulle starte Venture Factory.

For det er blant annet temaer som ledelse og rekruttering som går igjen når de snakker sammen i løpet av en arbeidsdag. Og det kan bli flere ganger i løpet av en dag at de diskuterer jobb-utfordringer på telefon.

- Det er to typer samtaler; den første er om faglige problemer og diskusjoner, mens den andre typen skjer ofte i seks-ish tiden. Da er det status – hva gjør vi nå? Middag ute eller hjemme?, sier Even.

Og han går så langt til at han gir «type 1-samtalene» en merkelapp;

- Det høres kanskje kjedelig ut, men det er nesten en faglig utviklingsprosess. Selv om jeg aldri har tenkt på det som akkurat det før nå. Vi jobber begge i selskap som vokser, så vi snakker nok spesielt mye om rekruttering og hvem vi har i våre nettverk dersom det skal ansettes noen. I tillegg prepper vi hverandre før viktige møter og fyrer hverandre opp, forteller han.

- Jeg ringer alltid til Even når det er noe bra som har skjedd. For eksempel hvis vi har fått noe new biz - så snart det kan deles, går første telefon til Even, sier Maria.

Men de to går ikke med på at de som par har makt.

- Nei! Men det kommer vel an på hvordan man definerer makt. Vi har jo en synlig posisjon, og Maria har nok påvirkningskraft, men mine bedrifter er mindre. Synligheten hjelper kanskje for rekruttering og new biz, men om det er makt…? Svarer Even spørrende. Og særdeles skeptisk til spørsmålet.

Maria er enig i at de er et synlig par – og forteller at de er bevisste i hvordan de bruker den synligheten.

- Vi er bevisste på at vi bistår folk som er yngre i bransjen. Vi tar alltid møter med unge talenter når de spør – vi ønsker å være ressurser for yngre på vei inn i bransjen, sier Maria.

Hvis man alltid tråkker oppå hverandre, kan det bli kjedelig og man går lei av hverandre Ingunn Saltbones, sex- og samlivsjournalist

- Heller kollega enn konkurrent
Blant parene på Kampanjes liste som jobber ekstremt tett sammen, er samboerne Markus Lind og Mai-Bente Paulsen. I høst ble det kjent at Lind gikk inn som partner i samboerens PR-byrå Something Good. Der jobber de to sammen med kommunikasjonsrådgiver Linda Engstad.

Markus Lind trekker frem flere fordeler med å være både partnere og kolleger.

- Jeg synes det funker bra, jeg. Fordelen er at vi har full oversikt over hverandres jobbtid. Det er også enklere å få forståelse når ting brenner på jobb-fronten og en av oss må trå til litt ekstra. Det er jo tross alt i begges interesse. En annen fordelen er jo at vi kjenner hverandre godt og når vi overlevde småbarns-tiden med to viltre gutter så overlever vi det meste. Er det ikke i den perioden de fleste par skiller lag, spør Lind.

Mai-Bente Paulsen trekker frem at det er mye bedre å være kolleger enn konkurrenter.

- Jeg tror at det er sånn at enten funker det veldig bra eller så funker det virkelig ikke i det hele tatt og jeg synes vi funker innmari bra sammen.  Jeg tror dessuten det er bedre å være kollegaer enn å være konkurrenter.  Heldigvis hadde jeg og Markus fått testa oss gjennom at vi hadde jobbet på flere prosjekter sammen. Det som er morsomt er at jeg får et enda dypere innblikk i den kreative hjernen til Markus og det er noe jeg lærer mye av, sier Paulsen.

Av andre fordeler trekker Paulsen frem at de kjenner hverandre godt og vet godt hverandres sterke og svake sider.

- Vi har vært sammen så lenge at vi kjenner hverandre utrolig bra og det er en superstyrke. Jeg vet veldig godt hva som er Markus sine styrker og han kjenner mine. Jeg vet også hva som er grensene hans og han kjenner mine. Det er en superfordel når vi jobber i intense prosjekter eller vi skal pitche inn mot en ny kunde, sier hun.

- Har én regel
Paret har laget én gylden regel som de prøver å ikke bryte på hjemmebane.

- Når man er entusiastiske og engasjerte gründere så blir det mye jobbprat. Vi prøver å være bevisste på å legge fra oss jobben og ha «timeout» fra alle jobbrelaterte greier rundt middagsbordet med ungene. Det tror jeg handler mer om at vi er gründere enn av at vi er et par, for vi har alltid pratet mye fag. I tillegg er jo yrkesskaden til Markus at han er avhengig av sosiale medier, og det tror jeg ble verre når vi startet eget selskap. Men vi har en regel om å ikke snakke jobb når vi kommer hjem før barna er i seng. Det er viktig å verne hjemmesonen, sier Mai-Bente Paulsen.

Markus Lind tror ikke PR-byråets eneste ansatte kommunikasjonsrådgiver Linda Engstad er tredje hjul på vogna som kollega til paret.

- Vi er begge omgjengelige vesener som liker å ha et åpent miljø der folk skal føle seg velkommen. Vi har heller ingen ambisjoner om å kun være en familiebedrift. Vi ser allerede nå at vi kommer til å trenge flere folk. Det er viktig for oss at vi har et arbeidsmiljø av en viss størrelse, ikke bare for å håndtere oppdragsmengden, men også for å skape et levende og trivelig byrå med masse flinke folk som lærer av hverandre, sier Lind.

- Vi prøver å være bevisste på å legge fra oss jobbrelaterte greier rundt middagsbordet med ungene

- Vi støtter og heier på hverandre
Kommersiell direktør Bjørn Erik Broady Aasebø i MTG TV er gift med Adina Broady Aasebø, som er innsiktsdirektør i mediebyrået Insight. Paret forteller at de noen ganger må de trekke lodd om hvem som får gå på bransjehappenings.

- Mediebransjen er jo svært sosial og fint at man på hjemmebane har forståelse for at det blir noen kvelder ute. Noen ganger må vi jo trekke lodd om hvem som går da det ikke alltid er like enkelt med barnevakt. Vi er jo begge to svært interesserte i fag og media og det er veldig bra at begge har et forhold til hva en holder på med. Det gir mange gode samtaler, sier Bjørn Erik Broady Aasebø.

Kona Adina innrømmer at hun var ørlite granne skeptisk til å jobbe i samme bransje som sin partner i starten, men det gikk fort over.

- Da jeg traff Bjørn Erik, visste jeg med én gang at det var oss. At vi var i samme bransje, tenkte jeg på litt i starten, men det har vist seg at det bare er positivt og riktig kult. Det er nyttig å daglig kunne dele ulike perspektiver på en bransje i rasende utvikling, sier Adina Broady Aasebø.

- Men hvilke utfordringer ligger i det å være par og bransjekolleger?

- Utfordringen blir da nettopp å ikke prate så mye jobb. Vi er flinke til å «koble av» og heldigvis har vi masse annet å snakke om også, sier Bjørn Erik og trekker frem at det er en klar fordel å ha noen som heier og støtter.

Adina forteller at hun er veldig glad for å ha en samtalepartner som forstår at jobben er hektisk.

- Fordelene er mange! Bare det å ha en kul og god samtalepartner er bra og ikke minst å ha en som har forståelse for at det er intensivt på jobben og at den intensiteten er helt underbar og nødvendig «fuel». Så er det jo fint å sammen stråle på hotellrommet efter en konferanse, sier hun.

- Kan fort bli kjedelig
Sex- og samlivsjournalist Ingunn Saltbones i VG forteller at det ikke er uvanlig at folk finner hverandre i jobbsammenheng.

- For å begynne på det positive; mange finner hverandre enten i løpet av studietid eller på jobb. Da har man ofte noen felles interesser, er nok litt på samme sosiale nivå og man kan forstå hverandres utfordringer gjennom dagen og på jobben, sier hun til Kampanje.

Men det er likevel noen ting man skal være oppmerksom på, dersom man deler både seng og arbeidsplass eller jobber i samme bransje.

- Den største utfordringen er hvis man ikke greier å sørge for at man får input og påfyll hver for seg. Hvis man alltid tråkker oppå hverandre, kan det bli kjedelig og man går lei av hverandre. Begge trenger å føle at de har vært ute på noe helt annet og kanskje komme hjem og fortelle; «Vet du hva jeg opplevde i dag?», for eksempel. Selv om man er et par, må man huske at man er to ulike personer, sier Saltbones.

Kjærlighet på jobben: Her kan du se enda flere bransjepar

  • Kari Marstein, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal Norsk Forlag og Kjetil Tryeier og daglig leder i Try reklamebyrå. 
  • Catharine Mitlid, kundedirektør i Starcom og Lars Mitlid, konsulent ogpartner i Try.
  • Eva Sannum, kreativ leder i Geelmuyden Kiese og Torgeir Vierdal, som er byråleder i reklamebyrået Anorak.
  • Linda Nordheim (tidl. Kling), byråleder i McCann og Jan Ove Årsæther, nyhets- og sportsredaktør i TV 2. 
  • Henrik Schultz, styreleder i DayTwo og Victoria Schultz, konserndirektør for salg og marked i Amedia.
  • Siri Børsum, industry leader i Google og Einar Børsum, hodejeger hos Dynamic People (tidligere Canal Plus og C More Entertainment).
  • Helene Friis, Dep. Manager Digital Marketing Marketing i Telenor og Mathias Friis, kreativ i DayTwo.
  • Anne Gravingen, Art Director i Kitchen reklamebyrå (i permisjon) og Bendik Romstad, tekstforfatter i Kitchen reklamebyrå.
  • Margrethe Geelmuyden, seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese og Hans Geelmuyden, seniorpartner og sjef for Geelmuyden Kiese Gruppen.
  • Anniken Fjelberg og Joachim Levin, gründere av selskapet 657.
  • Marte Palm Steen, rådgiver i Dentsu og Christian Steen, gründer og eier i det nystartede byrået The Oslo Company (tidligere toppsjef i reklamebyrået SMFB). 
  • Siw-Grethe Flåten, kundedirektør i Nortura og Bjørn Gunnar Rosvoll, salgsdirektør i TV 2. 
  • Mai-Bente Paulsen og Markus Lind, begge i PR-byrået Something Good.
  • Adina Broady Aasebø, innsiktsdirektør og partner i InSight Lab og Bjørn Erik Broady Aasebø, kommersiell direktør i MTG.
  • Stine Prøitz, prosjektleder i Kitchen og Espen Barås Bye, sponsor- og konseptsjef i TV 2. 
  • Chris Tallerås Steen, salgssjef i Dagbladet og Bernhard Steen, tidligere digitaldirektør i Discovery. 
  • Pia Mensvik, kundeansvarlig i Mediacom og Espen Nordli, kundeansvarlig i TV 2.
  • Jorunn Høgebøl, Key Account Manager i Egmont og Thomas Høgebøl, konsernsjef i The North Alliance (NOA). .
  • Tone Christensen, Key Account Manager i Nettavisen og Ben Christensen, byråleder i Empefire. 

Kampanje har på denne listen samlet noen av patrene i først og reklame- og kommunikasjonsbransjen. Det vil være noen medienavn på listen, men vi valgte denne gangen ikke å inkludere rene mediepar (som det også er mange av). Vi gjør også oppmerksom på at listen ikke på noen måte er komplett, så savner du deg og din kjære på listen? Eller er det noe feil? Send mail til hilde@kampanje.com.

Her er bransjens superpar