Anorak-sjef i kulissene for ny strømmetjeneste - reagerer på at mediehus pumper ut gratiskonserter

- Vi måtte bryte den onde sirkelen, sier Torgeir Vierdal, som er talsperson for det nye prosjektet Vierlive.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er få musikkfestivaler forunt å kunne friste med et topplag av norske artister som Sigrid, Aurora, Girl in Red og Frida Ånnevik, men det kunne musikkfestivalen «Et helt annet sted» gjøre forrige uke. Konsertene ble spilt på en rekke ulike steder rundt om i hovedstaden, men publikum befant seg hjemme i sine egne stuer. Festivalen kunne nemlig utelukkende ses på nett og var et ledd i lanseringen av den nye strømmeplattformen Vierlive, i seg selv et produkt av koronakrisen.

Bak prosjektet står Oslo Lydproduksjon, Einar Film, Willy Nikkers, NOA-byråene Bold, Making Waves og Anorak, festivalsjef Kristoffer Lo og Svein Tore Bergestuen, som har tatt kommunikasjonsjobben.

Anorak-sjef Torgeir Vierdal er prosjektets talsperson. Han forteller at «det går en faen i deg når du får en krise som denne midt i trynet».

- Vi har brukt lang tid på å finne de riktig folka og verken Anorak eller Noa har noen å miste. Etter hvert som vi fikk oversikt og kontroll i byrået, så vi at alle kategorier og alle områder i samfunnet er ekstremt hardt rammet, sier Vierdal. 

- Miljøer vi er helt avhengige av for å kunne levere gikk på dagpenger og i verste fall kan bransjen vår miste viktig kompetanse når vi kommer ut på den andre siden.
 
Da Oslo Lydproduksjon, forkortet Olyp, presenterte dem for en plattform for kulturrstrømming på nett med betalingsmur, trengte ikke Vierdal og byrået lang tid på å bestemme seg. Byrået har fra starten av jobbet tett med kultur og har rettighetsorganisasjoner som GramArt, Nopa og Creo på kundelisten. Samtidig hadde Vierdal sett med uro på bølgen av gratiskonserter og andre kulturtilbud som hadde bygd seg opp under koronakrisen. De ville være med på å tydeliggjøre for folk at kultur har en verdi selv om den oppleves på nett.

- Vi måtte bryte den onde sirkelen vi var inne i hvor vi over tid lærer opp folk i at kultur er gratis på nett. Vi hadde også lyst til å få folk inn i arbeid sånn at de kan holde på med det de kan best, sier han.

- Du må være naiv for å gjøre noe sånt

Vierdal gir også rundt 300 entusiaster æren for at prosjektet har sett dagens lys. Han beskriver det som «et skjebnefellesskap» som har jobbet under mantraet «raushet, åpenhet og naivitet». 

- Du må være naiv for å gjøre noe sånt. Sånn var det da vi startet Anorak også. Hadde vi visst hvor mye jobb det var, hadde vi aldri gjort det. Men når du står i det, så fikser du de mest utrolige ting, sier Vierdal.

- Vi har mest sannsynlig gjort tusen feil underveis, men samarbeid har likefullt skapt noe unikt.

Han anslår at det gikk ti dager fra de samlet styringsgruppen til festivalen fikk av stabelen. På det meste skal rundt 300 mennesker ha vært involvert i produksjonen. 

- Jeg har aldri vært borti et initiativ og en aktivitet som har hatt så enormt store resultater på så kort tid. Nå snakkes det om i internasjonal musikkpresse og plutselig kastet norsk presse seg over det. Det renner inn med henvendelser fra aktører innen kulturlivet som vil koble seg på plattformen. Resultatet på aktiviteten har vært helt formidabelt.

Svein Tore Bergestuen forteller at hans utfordring har vært å nå ut til medier i påskemodus.

- Det er lenge siden jeg har ringt til journalister for å pushe saker, så det var litt uvant. Men når jeg skjønte at vi faktisk var iferd med å skrive et lite lekkert kapittel musikkhistorie, så gjorde jeg det med iver og glede. Problemet var selvsagt at de fleste hadde tatt ferie, ler Bergestuen. 

Da var gleden desto større da VG trillet to seksere på rad for Frida Ånnevik og Sigrids konserter, som var regissert av henholdsvis Mattis Goksøyr og Emilie Norenberg.

Kritikerrost:

Frida Ånnevik spilte i et folketomt Oslo Konserthus og ble belønnet med terningkast seks i VG. Foto: Mike

Reagerer på gratiskonserter: - Veldig uheldig

Festivalen har møtt konkurranse fra flere gratistilbud i påsken, ikke minst fra mediehus som NRK og Schibsted, som har tilbudt seerne gratis konserter, deriblant afterski-show med artister som Vidar Villa og Staysman.

- Jeg synes det er rart at mediehusene som jo har så mye læring av feilene de gjorde for 20 år siden, da de slapp kvalitetsjournalistikken fri, setter redaksjonelle muskler bak å pumpe ut gratis kultur til folket, sier Vierdal.

- Det høres fort ut som en klagesang, men både mediene og næringslivet må tenke over hvilken rolle de har oppi alt dette her. De jobber så beinhardt med å få aksept for betalingsvilje for abonnement, og så skal store mediehus trene opp en befolkning i at kultur på nett er gratis. Det er veldig uheldig, fortsetter han.

Totalt ble det solgt rundt 6400 billetter til festivalen «Et helt annet sted», inkludert 1000 festivalpass til 500 kroner stykket.

- Klarer dere å lønne alle med disse inntektene?

- Mantraet har vært at alle skal ha betalt. Dette er ikke dugnadsarbeid, selv om alle festivaler belager seg på noe dugnad. Med billettinntektene, bidrag fra støtteordninger og lignende, skal vi finne økonomi til å gi normale lønninger, sier Vierdal.

Han minner om at målet ikke var å lansere en festival, men å etablere en felles transparent plattform for kulturstrømming. Da må både rettigheter ivaretas og kvaliteten være på et nivå som utløser betalingsvilje.

- Det gir grunnlag for en næring som igjen kan begynne å sysselsette, sier Vierdal.

Selv om alle konsertene ble sendt direkte, har syv av artistene gitt tillatelse til at innholdet kan ligge ute i en uke ekstra.

Anorak-sjef i kulissene for ny strømmetjeneste - reagerer på at mediehus pumper ut gratiskonserter