Til tross for at medlemstallene i Norsk Journalistlag (NJ) har vært synkende siden toppåret 2008 og nå er på sitt laveste nivå siden 2005, er det ikke noe ønske i organisasjonen om å slå seg sammen med kommunikasjonsrådgivere, slik de har gjort i Danmark. Det kommer frem i en spørrerunde utført av Journalisten. Både NJ-leder Thomas Spence og klubblederne er svært skeptiske til å ta inn PR-folk.

- Nei og nei, svarer NJ-leder Thomas Spence på spørsmålet om han mener dette er en debatt NJ bør ta nå, og om han er positiv til å ta med infofolk i foreningen.

Likevel viser det seg at flere infofolk allerede er medlem av NJ. Klubbleder Henrikke Helland i TV 2 bekrefter at de har «to-tre» NJ-medlemmer som er ansatt i informasjonsavdelingen i TV 2.

- De jobber kun med info i dag, med programmene som trenger publisitet, men har tidligere jobbet med redaksjonelt stoff, sier hun til Kampanje.

- Hvorfor har de ønsket å være organisert gjennom NJ?

- Vi er en mediebedrift, og dette har ikke vært problematisk internt i klubben fordi de jobber innenfor samme bedrift. Det er ikke infoarbeidere i den forstand, som man har utenfor mediehusene. I TV 2 favner NJ veldig bredt. Det er tre fagforeninger på huset, og de er selvsagt opptatt av å ha en fagforening å kunne støtte seg til.

- Betyr det at du er for å ta inn infofolk i NJ?

- Nei, ikke eksterne fra resten av bransjen, sier Helland.

- Har vært en diskusjon
I pragraf fire i NJs vedtekter står det at «pressetalsmenn/kvinner, informasjonsmedarbeidere, presse- og informasjonsrådgivere kan ikke være medlem». Helland mener imidlertid ikke at de bryter vedtektene.

- Det har vært en diskusjon på det, men så lenge de har jobbet i TV 2, som er et mediehus, og jobber med tekstformatet, så har ikke jeg ønsket å problematisere det. Jeg er ikke dermed for at infoarbeidere skal bli medlem av NJ. Det synes jeg blir feil.

- Jeg går ut ifra at disse i hovedsak jobber for å skaffe TV 2 positiv publisitet. Blir ikke det litt av det samme?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg har ikke tenkt på det sånn. Dette har vært redaksjonelle medarbeidere internt i mediehuset vårt som ikke har hatt andre fagforeninger å gå til. Vi har ikke prinsipielt tenkt på annet enn at de ikke er informasjonsmedarbeidere sånn som vi definerer det.

- Tittel ikke viktig
NJ-leder Thomas Spence vil heller ikke problematisere at TV 2s infofolk er organisert i NJ.

- De jobber journalistisk for virksomheten sin etter Vær varsom-plakaten og de samme forpliktelsene som andre journalister. Det er ikke så viktig hvilken tittel man har, men hva man gjør. Hvis man jobber fritt som journalist, har du kunnet være medlem.

- Selv om man forsøker å skaffe mediehuset positiv publisitet?

- Så lenge de gjør en journalistisk jobb og kan stå inne for det, så er det greit.

- Er det forskjell på infofolk i et mediehus og utenfor?

- Det spørs jo hva de gjør. Det kan være ulike folk som har vært ansatt som journalister men som går over til en annen del av organisasjonen hvor de fortsatt utøver yrket slik vi og de forstår det.

Ønsker ikke debatt
- Hvorfor ønsker ikke du en debatt om å ta inn infofolk i NJ?

- Jeg tror det er bred enighet i NJ om at noe av det viktigste vi gjør er å vise forskjellen på journalistikk og all annen informasjon, kommunikasjon og markedsføring. Der bruker vi mye penger på gjennom kampanjer som

«Hvor har du det fra?». Journalistikk er noe annet enn reklame og informasjon, som har et formål utover å søke sannheten.  

- Og det mener du ikke at TV 2s informasjonsarbeidere faller inn under?

- Så langt jeg har skjønt, driver de med journalistisk virksomhet. Så lenge de er komfortable med det og følger Vær varsom-plakaten og de normene vi har for journalistisk arbeid, så får det være greit, sier Spence.