Slik skal kinesisk bilgigant bygge merkevare i Norge – tar opp kampen med Audi, Tesla og VW

Nio bygger klubbhus på Karl Johan når «fremtidens elbil» inntar Norge. - Vi skal redefinerer kundeopplevelsen, sier markedsansvarlig.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det kinesiske bilmerket Nio ble lansert i Europa denne uken, med Norge som første land ut. Lanseringen ble ledet av bransjeveteran Marius Hayler som har fortid fra en rekke bilmerker. Hayler var sist norgessjef for Jaguar Land Rover, før han ble valgt ut til å lede den norske avdelingen til Nio.

Under lanseringen intervjuet Hayler selv Nio-grunnlegger og administrerende direktør William Li. Der sa Nio-sjefen følgende om hvorfor Norge ble valgt ut som første marked utenfor Kina:

- Avgjørelsen om å velge Norge som vår første destinasjon i utlandet er gjennomtenkt. Norge er det mest vennlige landet for elbil, samtidig som Norges kultur med innovasjon og kjærlighet for natur går overens med Nios visjoner på mange måter, sa Li.

I 2020 ble det solgt nesten 150.000 nye biler i Norge hvorav over halvparten var elektriske. De mest populære modellene kom fra Audi, Tesla og VW og det er disse globale bilgigantene Nio nå skal slåss med når deres modeller kommer på norske veier i september.

Nio er så annerledes, det er ikke bare bil, men økosystemet vi bygger opp rundt bilen og merkevaren. Marius Hayler, leder Nio i Norge

Skal gasse på over sommeren

Nio ble lansert i Shanghai i november i 2014. Året etter lanserte Li og Nio senter for design i München, et senter for «performance» i Oxford og en IT-avdeling i Sillicon Valley, men det er nå bilmerket virkelig får prøvd seg for første utenlands.

Markedsansvarlig An Ho startet i Nio-jobben denne våren og skal nå etablere det nye bilmerke som merkevare for norske forbrukere.

- Hvordan skal dere bygge opp en ny merkevare fra scratch i Norge?

- Nio har eksistert i Kina i flere år og er en kjent global merkevare, så vi kommer ikke til å starte på scratch, svarer Ho.

Ho sier at bilmerket heller ikke er ukjent for nordmenn som investerer. Den kinesiske elbilprodusenten ble børsnotert i USA høsten 2018 og har en markedsverdi på over 60 milliarder dollar.

- Vi har lest at nesten 5.000 nordmenn er aksjonærer i Nio, sier han.

Nå ønsker Nios markedsansvarlige i Norge å bygge et brukersamfunn rundt bilmerket.

- Vi vil bygge på Nios eksisterende prinsipper, hvor vi har som mål å bygge opp et brukersamfunn rundt Nio i Norge og forhåpentligvis få brukerne til å snakke godt og varmt om oss. Vi kommer til å spille på PR naturlig nok, for det er ekstremt viktig.

De skal også gå i gang med merkevarekampanjer, forteller Ho.

- Vi skal ha en stor kampanje på sensommeren, men begynner allerede nå smått i sosiale medier for å bygge merkevaren.

- Er det noen utfordringer med å bygge en kinesisk merkevare i Norge?

- Salgstallene på nybil viser at nordmenn er veldig åpne for kinesisk produserte elbiler. I tillegg anses Nio av mange for å være et globalt teknologiselskap. Design av bilene foregår i München, kunstig intelligens til bilene blir håndtert i Silicon Valley, utviklingsarbeid på kraft og ytelser foregår i Oxford, vi er børsnotert i New York og elbilene produseres i Kina. 

Nio min Nio:

Det kinesiske selskapet Nio har store ambisjoner når de nå lanserer sine første modeller på norske veier. Her noen av modellene presentert på en bilmesse i Shanghai tidligere i år. Foto: NTB.

Etablerer klubbhus på Karl Johan

Ho kaller potensielle Nio-kjøpere for brukere, og ikke kunder.

- Transaksjonen er ikke avsluttet når noen har kjøpt en bil. Vi ønsker en godt og langvarig relasjon med brukerne våre som går langt utover selve elbilen, sier han.

Nå bygges et «Nio House» i Oslo, som bilselskapet håper skal tas i bruk av brukerne selv. Huset blir verdens første Nio-hus utenfor Kina, og etableres nå på Karl Johan, rett ved siden av Grand Hotel. Nios norske «klubbhus» blir på hele 1.700 kvadratmeter.

- Det bygges nå og det blir blant annet et bilgalleri hvor vi viser frem konseptbiler som en selvkjørende bil, det vil være et auditorium med seminarer og konferanser, det vil være en «community section», en kafe, en barneavdeling og en seksjon rettet mot trening, for eksempel, sier Ho.

Han lover også brukerne deres tilgang til møterom.

- En av tingene vi kan gjøre er for eksempel å fly inn ingeniører som kan fortelle om bilen, eller designere som har designet bilen, fortsetter han. 

For å bygge en kultur rundt Nio-merkevaren håper markedsansvarlig at Nio-appen vil slå an blant nordmenn. Landssjef Marius Hayler skyter inn at de i Kina har solgt 100.000 biler, men har to millioner aktive i Nio-appen.

- Det sier ganske mye om Nio-samfunnet. Det er mye mer enn bare en elbil. Hundre tusen biler, to millioner som bruker appen, sier Hayler.

- Hvis du ser på andre bilmerker er det gjerne en-til-en, hundre biler til hundre personer som bruker appen, legger han til.

Blir Nio-sjef i Norge:

Marius Hayler skal bygge opp hele Nio-organisasjonen på det norske markedet. Her under selskapets digitale lansering tidligere denne uken.

- Skaper en ny bilhverdag

Det skal bygges en stor organisasjon i Norge og det jobber i dag allerede 15 personer i Nio Norge. Norgessjefen tror det tallet raskt kan stige.

-  Vi er 15 nå og kommer ganske fort til å være oppe i 30-50 personer ved utgangen av året, sier Marius Hayler.

Nio Norge samarbeider i dag med PR-byrået Corporate Communications. Utover det holder bilmerket kortene tett til brystet med hvilke andre byråer som skal hjelpe det kinesiske bilmerket.

- Vi har flere byråer som hjelper oss her i Norge. Av forretningsmessige årsaker kan jeg ikke nevne hvem det er, men vi har gode partnere, sier An.

- Har dere gjort noen sponsoravtaler i Norge?

- Nei jeg startet 1. april så har ikke rukket å komme så langt enda, sier An og ler.

- Vi sitter nå og skal legge markedsstrategi ut året. Om det blir noen sponsoravtale får vi se på, men vi har store planer for å. Akkurat nå er vi en støpe-fase, fortsetter An.

Norgessjefen sier det er stort å være med på Nio-reisen.

- Nio er så annerledes, det er ikke bare bil, men alt rundt. Det trigger oss å være med på det og det er fremtiden. Det er neste generasjon av elektriske biler, sier Hayler og viser blant annet til tilnærmingen selskapet har til batterier.

- I dagens marked er det svært komplisert og kostbart å bytte batteri på elbiler. Nio har utviklet en teknologi som gjør at du kan kjøre bilen din inn i en batteribytte-stasjon og så blir batteriet automatisk byttet ut i løpet av tre minutter. Den teknologien er det ingen andre i verden som har. Det er en fantastisk teknologi som gjør livet enklere for brukeren, men som også forlenger levetiden på batteriet, som er svært viktig i et miljøperspektiv, fortsetter Hayler.

- Vi leverer batteribytter, bygger en plattform for brukerne våre for å kommunisere, vi skaper en ny bilhverdag som er «hassle-free», sier Ho.

Slik skal kinesisk bilgigant bygge merkevare i Norge – tar opp kampen med Audi, Tesla og VW