Aller-byrå brant seg på drømmer om fullservice – har millionunderskudd for første gang siden oppstarten

- Vi kommer ikke til å gå etter de store reklamepitsjene, sier byrålederen i Hyper.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Ifølge Aller Medias årsrapport går digitalbyrået Hyper med et sviende underskudd på 4,8 millioner kroner i 2018. Det er første gang byrået går med millionunderskudd siden oppstarten i 2000. Til sammenligning endte byrået opp med et driftsresultat på 3,3 millioner kroner i 2017. 

Samtidig øker omsetningen noe og ender på 81 millioner kroner, mens byråinntekten faller med knappe ni millioner kroner og ender på 55,5 millioner. 

Det er fasiten fra det første hele driftsåret etter at byrå-gründerne Rolf Risnes og Lars-Petter Windelstad Kjos solgte seg ut sensommeren 2017. Det var også første året for Jørgen Schibsted i sjefsstolen.

- Vi slanket oss i løpet av 2018

Han forklarer underskuddet med at de har vært gjennom en større omstillingsprosess. I tillegg har de valgt å bokføre kostnader ved den nært forestående samlokaliseringen av Allers byråallianse, Ahead Group (Redink, Novavista, Uniform, OMG Oculos og Hyper) i fjorårets regnskap.

- Alt i alt så dreier det seg om kostnader ved å snu rundt på et 20 år gammelt selskap. Før baserte man seg på få store kunder, samtidig som vi satt med en ganske stor stab. Vi slanket oss i løpet av 2018 og nå er vi rundt 50 stykker her, sier Schibsted til Kampanje.

- Ble det et tungt førsteår som sjef for Hyper?

- Det tror jeg vel tallene forteller sitt om, uten at jeg har lyst til å gå nærmere inn på det.

Byrået har avvikende regnskapsår, tallene for 2018 er fra 1. oktober 2017 til 31. september 2018.

- Innkjøpene gikk opp, byråinntekten falt

På starten av 2010-tallet vendte Hyper gradvis driften over fra å være et produktdrevet digitalbyrå til å skulle bli et fullservice-byrå. Skal man tro de siste års Hyper-resultater, har det vist seg som en feilslått strategi for byrået, og Schibsted opplyser at eierne og styret har brukt mye tid på å finne veien videre det siste året.

- Da gründerne fortsatt var her, jobbet vi på store prosjekter med store kunder. Så vred man over til å bli et fullservicebyrå, noe vi etter hvert så at vi ikke var rigget for internt. Da gikk innkjøpene markant opp og byråinntekten falt. Nå skal vi rendyrke Hyper som et kreativt tech-byrå, og vi kommer ikke lenger til å gå etter de store reklamepitsjene alene, men sammen med våre søsterbyråer i Ahead Group, sier Schibsted, og følger opp:

- Vi skal tilbake til kjernen av Hyper, og da ser man at vi får til imponerende ting, sier byrålederen og peker på årets Gulltaggen, hvor byrået innkasserte ett gull, to sølv, tre bronse og to diplomer. 

Resultatfall fire år på rad

Fra resultattoppen i 2015, hvor Hyper endte opp med et driftsresultat på 8 millioner kroner, har lønnsomheten falt år for år. I samme periode har lønnskostnadene økt fra 40 millioner i 2015 til 53 millioner i 2017.

- Burde varsellampene blinket før – ble man litt blind på at man ville bli et fullservicebyrå?

- Jeg har egentlig ikke lyst til å kommentere det, svarer Schibsted, som også gjorde store endringer i lederkabalen i byrået i løpet av 2018.

Etter å ha sittet tre måneder ved roret i Hyper løftet han Dennis Tönnkvist og Trine Weidal inn i ledergruppen. De er henholdsvis Creative Director og Business Director.

I tillegg hentet de inn to nye tilskudd etter sommeren i fjor. Da ble Johanna Nordberg Aas Operations Director og Fredrik Pettersson Tech Director. Det har hjulpet mye, ifølge Schibsted.

- Vi fikk inn to sterke profiler som har gjort en fantastisk jobb med å løfte selskapet strukturelt. Vi har fått satt fokus på smarte innkjøp og riktig miks i prosjektene, sier han. 

- Vi er på riktig vei

Hyper er nå allerede ni måneder inn i regnskapsåret sitt for 2019, og Schibsted forteller at de har fått stabilisert selskapet.

- Som er det aller viktigste. Nå er vi absolutt på riktig vei, men vi er ikke helt ferdig ennå. Vi er hvert fall ferdig med den tyngste delen av omstillingsprosessen, sier Schibsted.

Fremover blir det også et enda tettere samarbeid når de til neste høst flytter inn i nye lokaler i Kongens gate med søsterbyråene sine

- Nå ser vi at vi jobber tettere og tettere med de byråene, som vi ikke har jobbet så mye med tidligere, og får svært gode tilbakemeldinger fra markedet på miksen av tjenester vi sammen kan tilby.

- Regner dere med å bedre lønnsomheten og ende i pluss for inneværende år?

- Det vil jeg ikke kommentere på helt ennå, svarer Schibsted.

Aller-byrå brant seg på drømmer om fullservice – har millionunderskudd for første gang siden oppstarten