Som Kampanje skrev torsdag, gikk diskusjonen høyt om NRKs kongehusjournalistikk på det siste møtet i Kringkastingsrådet i 2014. På menyen stod imidlertid også NRKs satireprogrammer og -innslag. Kringkastingsrådet har mottatt klager fra flere seere som blant annet reagerer på et innslag NRKs satireredaksjon, Satiriks, lagde tidligere i høst i anledning årsdagen for terrorangrepet på World Trade Center i New York 11. september 2001. På NRKs nettsider har innslaget tittelen «- Vi må alltid huske 11. september, oppfordrer Al Qaida», og i ingressen heter det: «- Media kan bidra til at bildene fra 11. september aldri forsvinner fra folks bevissthet, mener Al Qaida Norge. Nå slipper de en ny Blue Ray-versjon i HD.» Al-Qaida er som kjent den islamistiske terrororganisasjonen som stod bak angrepet 11. september. En NRK-seer reagerer i en klage til Kringkastingsrådet på følgende måte på innslaget:

- Jeg er meget rystet og sjokkert over NRKs harselering med 11.09.01, hvor nærmere 3000 uskyldige sivile ble tatt livet av. Deres «oppslag» i NRK Satiriks er upassende og uetisk og jeg synes ikke slikt er noe å fleipe med. Jeg ønsker ikke at mine lisenspenger skal benyttes til å harselere med tragedier som denne terrorhandlingen er og alltid vil være, skriver klageren.

Kringkastingsrådet fant på sin side ingen grunn til å kritisere innslaget.

- Jeg syntes dette var kjempemorsomt. Det sparket oppover mot idiotpressen som kjører dette klippet igjen og igjen, sa kommentator og kringkastingsrådsmedlem Elin Ørjasæter.

- Jeg oppfatter dette som satire over mediene, og det bør ikke minst mediene være åpne for. Jeg oppfatter det ikke på noen måte som kritikkverdig, sa leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold.

- 22. juli mer relevant
Debatten i kringkastingsrådet ble innledet av tekstforfatter Eirik Bergesen, som etter å ha jobbet for både Utenriksdepartementet og i PR-bransjen gikk over til å skrive humortekster. Han er en av gründerne bak satirenettstedet Opplysningskontoret, og har jobbet med blant andre Anne-Kat., Are Kalvø, Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Bergesen synes NRK-satiren over 11. september er grei, men mener det ville være mer relevant i en norsk kontekst om satirikerne prøvde å lage noe om vår egen, store tragedie – terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, hvor til sammen 77 ble drept og mange andre ble hardt skadet.

- Hvorfor ikke prøve seg på 22. juli? Det er mer relevant i en norsk kontekst, sa Bergesen til medlemmene av Kringkastingsrådet og flere fra NRK-ledelsen, deriblant kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Bergesen jobbet på den norske ambassaden i Washington da terrorangrepet i New York fant sted 11. september 2001. Han ble overrasket over hvordan amerikanerne kunne tillate seg å «tulle» med tragedien allerede etter kort tid.

- Åtte dager etter terrorangrepet ledet komikeren Jon Stewart et redusert tv-program hvor han sa at han ikke kunne tulle med dette nå, men at han ville komme tilbake til det – fordi humor er viktig for å kunne bearbeide slike hendelser og komme videre, sier Bergesen til Kampanje.

Se det sterke tv-innslaget med Jon Stewart fra dagene rett etter 11. september her.

- I programmet er Stewart seriøs, men tuller litt innimellom likevel. Jeg tenkte: «Er dette mulig?» Uka etter kom han tilbake med mer humor om 11. september, sier Bergesen.

- Norske komikere for redde
Etter 11. september 2001 spådde mange at satiren var død i USA, forteller Bergesen, men det skjedde ikke.

- Ironien forsvant ikke etter 9/11, men muterte. Humor er blitt en statsmakt i USA. I tida etter 11. september var amerikansk presse veldig lojal og patriotisk, og ikke så flinke til å stille makta til rette. Det var Stewart som sammen med talkshow-verten Stephen Colbert og satirenettstedet The Onion pekte på at det ikke var terroren, men responsen på den, som var problemet. At man skapte et fryktsamfunn, innledet to kriger og tok øynene bort fra Wall Street, som kollapset, sier Bergesen.

Det er denne typen satire han ser for seg kan gjøres i Norge også, i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli.

- Jeg opplever norske komikere som litt for redde for å ta opp 22. juli. Det er ikke ofrene man skal tulle med, selvfølgelig, men myndighetenes respons på hendelsen. Ingen mistet jobben etter terroren, og den folkelige tilliten kom raskt tilbake til myndighetene. Var det god grunn til det? Nå skal politiet bevæpnes for første gang siden andre verdenskrig, og man sier at det er sannsynlig at skjer et terrorangrep i Norge i løpet av ett år. Jeg er oppriktig redd for at vi skaper en fryktkultur her også, sier Bergesen.

Ventet i to uker
Han har selv gjort flere forsøk på å lage satire om temaer knyttet til terroren 22. juli. For Opplysningskontoret skrev han tre uker etter tragedien en artikkel hvor han hadde som premiss at en islamist hadde utført terroren, og spurte om Siv Jensen da ville ha uttalt at det ikke var rett tidspunkt for politisk debatt. Bergesen var også med i redaksjonen til det nå nedlagte satireprogrammet «Hallo i uken» på NRK, hvor Are Kalvø og andre komikere hver lørdag harselerte over aktuelle begivenheter. Der diskuterte de om de kunne lage satire om 22. juli kort tid etter terrorangrepet, og konkluderte med at de skulle gjøre det.

- I USA ventet The Onion i to uker før de lagde satire om 11. september. Vi ventet også i to uker etter 22. juli. Vi unngikk at folk ble sinte på oss, men om vi klarte å forløse noe eller gi noen nye perspektiver, er jeg ikke sikker på, sier Bergesen.

Under utdelingen av Komiprisen ett år senere, ble 22. juli imidlertid ikke nevnt med ett ord, ifølge Bergesen.

- Det tror jeg ikke var riktig, sier han.

- Avventende tv-selskaper
- Er det noe man ikke kan tulle med, knyttet til 22. juli?

- Man bør ikke tulle bare for å tulle, man må ha et poeng man ønsker å få frem om hvordan samfunnet skal utvikle seg videre. Og man skal selvsagt ikke la det handle om ofrene for terroren. Samtidig er ikke dette noe bare ofrene og de pårørende ble utsatt for, det forandret samfunnet og oss alle, og vi må prøve å finne ut hvordan. Da synes jeg satire er et godt virkemiddel. Jeg tror vi har vært så opptatt av at terroren ikke skulle få påvirke oss, av å gå videre, at vi ikke har vært flinke nok til å synliggjøre hvordan hendelsen faktisk har påvirket oss, sier Bergesen.

Han opplever tv- og produksjonsselskapene som «veldig avventende» når det gjelder programmer som tar opp 22. juli-tematikk og bruker humor og satire som virkemidler.

- De er oppmerksomme på at ingen har laget noe slikt enda, og er usikre på om de skal være først ut. Samtidig vet de at det kommer. Vi holder jo på med andre verdenskrig fortsatt, og det tok sin tid før vi begynte å spøke med den også. Men 22. juli-satiren kommer, og jeg mener det er på tide nå. Det handler om måten man pakker det inn på, om å gjøre det på den rette måten, sier Bergesen.

I et intervju med Aftenposten K litt etter 22. juli 2011 sa Bergesen det på følgende måte:

- De politiske utfordringene Norge vil fortsette å møte etter 22/7 er altfor alvorlige til å overlate til dem som bare snakker alvor.

- Hårfin balansegang
Trond Blattmann, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, er skeptisk til 22. juli-satire, og tror det for noen vil være for tidlig med den type humorinnslag nå.

- Jeg kjenner på at dette er en hårfin balansegang. Å lage satire krever fingerspitzengefühl. Det er dessuten forskjellig hvor langt folk har kommet, og for noen vil det nok være altfor tidlig, sier Blattmann til Kampanje.

- Det som kan være nyttig å lage satire om, er Gjørv-rapportens konklusjoner og myndighetenes håndtering av dette, legger han til.

- Ser du hva Bergesen mener med at satire kan være et nyttig redskap for å bearbeide hendelsene 22. juli og gå videre?

- For noen kan det nok være det, men for andre kan det være det stikk motsatte, sier Blattmann.