TV 2 vil ha rimeligere TV-produksjoner - kan bli siste runde med Skal vi danse

Noe av den dyreste underholdningen TV 2 sender, er «Skal vi danse» og «The Voice.» Etter det Kampanje kjenner til utfordrer kanalen nå TV-produsentene til å komme opp med nye og billigere måter å produsere denne typen live-programmer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne helgen var det mange TV-seere som fikk med seg finalen i TV 2-suksessen «Skal vi danse»  der Alexandra Joner og dansepartner Ole-Thomas Hansen stakk av med seieren i år. Men programmet, som har vært en av kanalens aller største suksesser siden det gikk på lufta for første gang i 2006, er også noe av det dyreste TV 2 lager av underholdning.

Prislappen på produksjoner som «Skal vi danse», kan fort ha en budsjettramme på mellom 30 og 40 millioner kroner. 

TV 2 har denne høsten vært i flere møter med en rekke TV-produksjonsselskaper, og ifølge Kampanjes kilder ønsker kanalen nå flere og rimeligere ideer på bordet innenfor denne aller dyreste underholdningssjangeren, også kalt «shiny floor show», som også inkluderer satsinger som «The Voice». Dette er kostbare produksjoner på grunn av de sendes direkte og strekker seg over en hel sesong.

Programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen, bekrefter at han har vært i møter med TV-produsentene, men utover det ønsker ikke TV 2-toppen å si så mye mer.

- Siden jeg fikk nytt, utvidet ansvar inn i høsten som programredaktør, følte jeg behov for å reise rundt til de største selskapene vi jobber med, for å introdusere TV 2s nye organisasjon og meg, for å høre hvordan verden ser ut der ute og litt for å gjenta det som er TV 2s «åpne-dør-policy»: Kom til oss om dere har spennende ideer, sier programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen til Kampanje.

Kostarbar dansing:

Skal vi danse er blant TV 2s aller dyreste helgeunderholdning. Lørdag kveld ble det klart at Alexandra Joner og Ole Thomas Hansen ble høstens vinnere. Foto: Thomas Andersen / TV 2

- Forsøker å finne det beste i markedet

Trygve Rønningen forteller videre at møtene med TV-produsentene gjelder både helgeunderholdning så vel som hverdagsunderholdning, og er tydelig på å avvise at de allerede nå ser etter en rimeligere erstatning for «Skal vi danse». 

- Vi ber ikke om billigere ideer mot «Skal vi danse». «Skal vi danse» er en kjempesuksess denne høsten, og vi er veldig glade i dette programmet, understreker Rønningen.

Han sier kanalen vil bruke god tid på å evaluere årets sesong av «Skal vi danse».

- Vi forsøker å finne det beste i markedet til enhver tid, sier han..

Les også: Pumper ut nettsaker om egne realityprogrammer: - Har et habilitetsproblem

Skal spare opp mot 400 millioner

Flere ledende TV-produsenter Kampanje har vært i kontakt med tegner imidlertid et bilde av en kanal med sterkt kostnadsfokus der de mest kostbare seriene nå er oppe til vurdering.  Samlet bruker TV 2 over tre milliarder kroner på programmer av typen filmer, sport og underholdning og dette er den desidert største kostnadsdriveren til TV 2. Mot slutten av neste uke skal innretningen på kuttplanene gjøres kjent for ansatte. Kanalen legger opp til å spare rundt 400 millioner kroner  og dette er kutt som også kan ramme TV-produksjonsselskapene.

- Jeg tror TV 2 vil kjempe i det lengste for de største merkevarene som «Skal vi danse» og «The Voice», men på et eller annet tidspunkt er det ikke mer å hente ut på produksjonskostnader. Da må du gjøre ting annerledes, sier en TV-produsent som ønsker å være anonym til Kampanje.

Årsaken til at disse produksjonene koster så mye, henger sammen med blant annet dyre lokaler, lyssetting og ikke minst det faktum at TV 2 legger beslag på karrierene til alle kjendisdeltagerne en hel høst.  Dersom man i stedet klarer å konsentrere innspillingen over en kortere tidsperiode vil det gi innsparinger på millioner av kroner, får Kampanje opplyst.

- Hva ser TV 2 etter nå? 

- Helgen er viktig for oss. Det er tre helgedager som gjennom året skal fylles med godt innhold. Så vi vil til enhver tid ha noe slikt som seks til ti titler rullerende i miksen. Noen sendes flere ganger i året, noen bare èn. Enkelte programmer pauses, for så å komme tilbake. Og i noen tilfeller blir et format stoppet, slik vi i sin tid har gjort med «Idol», «Norsk Talenter» og «Senkveld», svarer TV 2-topp, Trygve Rønningen.

- Retningsgivende:

Monday Production er ett de av produksjonsselskapene som TV 2 har vært innom denne høsten. - Behovet som kommer fra kringkasterne vil alltid være retningsgivende for utviklingsarbeidet, sier Stina Greaker, administrerende direktør i Monday.

- De trenger innspill til helgen

Stina Greaker, administrerende direktør i Monday Production bekrefter overfor Kampanje at de er blant produksjonsselskapene som TV 2 har vært innom.

 - TV 2 har meldt ut et behov for en stund siden at de trenger innspill til helgen. Vi prøver å svare på alle sånne invitasjoner og møte behovet som kommer fra kringkasterne vil alltid være retningsgivende for utviklingsarbeidet, sier Greaker.

Monday Production står blant annet bak humorserien «Idrettsforeldre» som gikk i to sesonger på TV 2.  Greaker forteller at de merker at det har vært budsjettkutt hos flere kanaler. 

- Sikkert også fordi deres finansieringsmodeller endrer seg, så dette merker vi jo.  På Monday har vi en god del prosjekter, selv om det er mindre enn det det har vært de siste årene, så det er noe vi forholder oss til og rigger oss etter, sier hun. 

Hun forteller videre at de har god kontakt med kundene. 

- Men det er klart det er en liten bransje så alle kjenner på situasjonen på en aller annen måte.  Kanalene er også avhengig av at produksjonsbransjen opprettholdes, men til syvende og sist er det er de beste ideene og programmene som vinner, sier hun.

- Skal man spare så må noe ut

Erlend Røeggen, administrerende direktør i Nordisk Film, forteller Kampanje at de stadig har dialog med TV 2 om mange prosjekter og pitsjer både egne idéer og formater fra egne katalog i rundene som de har. Det er Nordisk film som står bak «Skal vi danse».

- Vi har ikke fått en konkret brief om å pitsje noe som eventuelt skal erstatte «Skal vi danse», men det er heller ikke noe nytt at kanalene ser etter alternativer i slottene sine til enhver tid. Sånn er gamet, sier han. 

- Har dere måtte rigge litt om eller ta noen grep for å holde budsjettene nede på produksjonene deres? 

- Vi pitsjer veldig sjeldent på pris. Vi har et ønske om at det vi selger og lager skal være verdt den jobben vi legger i det. «Skal vi danse» koster penger, men drar også det antallet mennesker som ser på, det samme gjør for eksempel «71 grader Nord», sier Røeggen.

Han erkjenner imidlertid at «det alltid er en diskusjon om pris» når nye produksjoner skal settes ut i live.

- Skal man spare så må noe ut, men vi opplever sjelden at vi må redusere budsjettet uten grundige runder sammen med kanalene for å gjøre det rimeligere, sier Røeggen. 

- Så dere har ikke fått noen signaler fra TV-kanalene om å lage billigere produksjoner? 

- Det har vært et signal i bransjen om at det kan hende de må vurdere det, at produksjoner som er innenfor en ramme mottas med takk, det er rett og slett for å se om det er mulig å få inn idéer i gitt priskategori. Det er en dialog man må ha. Men vi opplever ikke det som et krav, men for å se om det er mulig, sier Røeggen. 

TV 2 vil ha rimeligere TV-produksjoner - kan bli siste runde med Skal vi danse