Kraftig strømmevekst i august - NRK vinner på alle fronter

Nordmenn har doblet konsumet av strømme-TV på ett år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nordmenn så i snitt 108 minutter TV hver dag i august. Det utgjør en vekst på 7,3 prosent fra samme måned i fjor, og det til tross for at det som skulle være månedens store seermagnet, sommer-OL fra Tokyo, har blitt utsatt til neste år.

Det viser tall fra den offisielle TV-målingen til Kantar Media.

I fraværet av OL har nordmenn blant annet tydd til strømming av TV-innhold. Denne aktiviteten har vokst med 85,1 prosent den siste måneden, fra et snitt på åtte minutter daglig august 2019 til 15 minutter i forrige måned.

- Det er en del av en utvikling vi har sett de siste årene, at man går fra lineært distribuert innhold til digitalt distribuert innhold, Likevel vil flere av de store dragerne, som sportsarrangementer, gjøre at den lineære seingen holder seg høy, men det digitale konsumet vil øke mer. Så det totale konsumet vil øke fordi man har mer innhold tilgjengelig, spår TV-sjef Glenn Engebretsen i mediebyrågruppen GroupM.

Det er den australske dramasuksessen «Et sted å høre til» som topper strømmelistene i august. Den ligger tilgjengelig på NRKs strømmetjeneste, som også har hatt en kraftig vekst i august.

I snitt brukte nordmenn syv minutter hver dag på NRKs strømme-TV-tilbud. Det kommer på toppen av 46 minutter på NRKs lineær-TV-tilbud.

- Dette er en ønsket utvikling for oss. Vi ser at selv om seingen av kringkastet TV fortsatt er vesentlig, går endringen i retning av at folk ser på strømmetjenester, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til Kampanje.

Han viser til at TV-selskaper tidligere har tatt sommerferie, men at nye konkurrenter som Netflix «definitivt ikke trapper ned om sommeren».

- I år har vi hatt et mye bedre tilbud online, for eksempel med «Et sted å høre til». Det har resultert i at vi har holdt bruken oppe gjennom sommeren og gitt oss en bedre starten i høst, sier Tolonen.

Selv om strømmekonsumet vokser, er det langt opp til det lineære konsumet, som i august lå på stedet hvil på 92 minutter i snitt hver dag.

Les også: Danker ut TV 2 Sumo og Dplay med denne serien: - Litt misunnelige på NRK

NRK vokser mest

Det er også NRK-kanalene som vinner kampen om de lineære TV-seerne. Deres tre kanaler tar en samlet andel på 39,1 prosentpoeng, opp 2,8 prosentpoeng fra i fjor.

Hovedkanalen NRK1 vokser med 2,4 prosentpoeng til en andel på 31,8 prosent.

Norges største kommersielle TV-hus, TV 2, mister 0,8 prosent av sin totalandel. Deres kanaler tar en samlet andel på 25,6 prosent.

Hovedkanalen TV 2 beholder sin andel på 14,9 prosent fra samme tid i fjor. Samtidig setter Nyhetskanalen årsrekord med en andel på 5,4 prosent.

August er en overgangsperiode i TV-markedet der også været spiller en viktig rolle, forteller Engebretsen.

- Været er lunefullt når det kommer til TV-seingen. I juni gikk TV-seingen ned på bakgrunn av været. I august har været vært forholdsvis bra, men likevel har det vært bra med TV-seing. Nå håper vi på en kald og regnfull september, sier han.

Nent-gruppen mister andeler

Discovery-gruppen, med TVNorge i spissen, har en andel på 19 prosent. Nøyaktig like mye som i august i fjor. I den kommersielle målgruppen 20 til 49 år faller andelen fra 24 til 23,6 prosent.

- Vi hadde en knallmåned i juli hvor vi tangerte egen rekord, mye takket være Eliteserien. Den opprinnelige planen var å pangstarte TV-høsten med sommer-OL i august, men slik gikk det jo ikke. Heldigvis har Eliteserien gjort en god jobb med å holde seingen oppe i det olympiske fraværet, og vi har også opplevd god trafikk på Dplay, sier kommunikasjonsdirektør Hanne McBride i Discovery Norge.

- Det er først nå i september vi dundrer på med masse spennende premierer, så vi er fornøyde og spente på fortsettelsen, fortsetter hun.

Den store taperen i TV-markedet er Nordic Entertainment Group, som faller med 2,1 prosentpoeng til en andel på seks prosent med kanalene TV3, Viasat 4 og TV6.

Kraftig strømmevekst i august - NRK vinner på alle fronter