Strømme-nedtur for Netflix og YouTube: - De norske TV-kanalene slår tilbake mot de globale gigantene

Ferske strømmetall fra Kantar er godt nytt for de norske strømmetjenestene. Nå er NRK større enn Netflix på TV-markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Øyvind Hofsrud

På mediekonferansen «Folks medievaner 2021» denne uken kunne forskningsleder for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter, legge frem helt nye tall på utviklingen i TV-markedet. Her kommer det blant annet frem, at selv om seingen nå faller fra rekordnivåene i 2020, så står de norske TV-kanalene sterkt i kampen mot de globale strømmegigantene.

- De norske TV-kanalene slå tilbake mot de globale gigantene. De norske TV-selskapenes strømmetjenester fortsetter å øke fra 2020 til 2021, sier Futsæter til Kampanje.

Tall for perioden januar til og med august viser at vi bruker i snitt 19 minutter på de norske tjenestene, mot 17 for tilsvarende periode i 2020.  

- For første gang opplever både Netflix og YouTube redusert seertid. Netflix tilbakegang kan forklares med at mange nå har sett alt de de ønsker å se og retter seg mot andre tjenester. Netflix må derfor levere mer nytt innhold for å opprettholde sin sterke posisjon, slår Futsæter fast.

- Hvorfor går YouTube tilbake?

- En forklaring på YouTube sin tilbakegang kan være at de har økt mengden av reklame på de åpne tilbudet, og ikke oppnår tilsvarende vekst for betalt innhold, sier forskningslederen. 

Les også: Netflix åpner nordisk kontor: - Bra for film- og TV-næringen, sier kulturministeren

Kampanje har vært i kontakt med Google med tanke på å få en kommentar til tallene uten og lykkes.

- Hevder seg godt:

- Både NRK, TV 2 Play, Viaplay og Discovery+ øker antall abonnement, og begynner nå å hevde seg godt i forhold til de globale tjenestene, sier forskningsleder for medier i Kantar, Knut-Arne Futsæter.

- Vi har hatt et langsiktig mål

Blant strømmetjenestene er det NRK, TV 2 og Discovery som øker. NRK øker med to minutter til 12 minutter og allmennkringkasteren er nå større enn Netflix, viser de ferske Kantar-tallene. Ved siste måling skilte det ett minutt i favør av amerikanerne

- Vi har hatt et langsiktig mål og vi har hatt sett en tydelig trend i at publikum heller bruker strømming enn lineær-TV for å konsumere videoinnhold. For noen år siden sa vi at NRK TV skulle være like viktig som NRK 1 som TV-kanal. Vi ønsket en posisjon der NRK TV skulle være best likt og mest brukt. For vår del handler det ikke nødvendigvis om å vinne det målet, men det handler om å være i en posisjon som en kringkaster skal ha, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen til Kampanje.

Han tror flere av de andre norske strømmetjeneste har gjort de samme grepene som NRK de siste årene, men er usikker på om veksten til de norske TV-kanalene kommer utelukkende som en følge av koronapandemien.

- Det kan selvfølgelig ha noe med det å gjøre, men vi så kort sagt at de aller fleste mediene økte. Så jeg tror at forholdet mellom norske og utenlandske strømmetjenester går i favør norske, er fordi de norske har blitt bedre, sier Tolonen.

Samtidig tror han Netflix merker strømmekonkurransen mer enn noensinne.

- Jeg tror kanskje de kjenner den konkurransen de er en del av mer enn før. Det handler blant annet om hvor mange strømmetjenester en vil ha i hustanden også. Det er tøffere konkurranse. Det er bare bra, og det er viktig, at norske strømmetjenester lykkes i konkurransen mot de internasjonale tjenestene, sier Tolonen.

NRK går forbi Netflix på strømmetoppen

Grafen viser hvor mange minutter nordmenn i snitt bruker på de største strømmetjenestene daglig i perioden januar-april 2021. Kilde: Kantar Media

  • 23
    YouTube
  • 12
    NRK
  • 10
    Netflix
  • 7
    TV 2
  • 4
    Viaplay

Tror Viaplay vil oppleve vekst

Det pågår en heftig opptrapping blant strømmetjenestene på det norske og nordiske markedet. HBO Nordic er i gang med sin store relansering og overgang til HBO Max, mens Disney også varsler mer lokalt innhold. I tillegg har også Amazon kommet inn på markedet og begynt å markedsføre sin strømmetjeneste Prime Video.

- Det er også verdt å merke seg at vi hittil i år bruker seks minutter på Disney+, mens tiden på Amazon er under ett min, sier Knut-Arne Futsæter i Kantar Medioa.

Tidligere denne uken gikk det svenske, børsnoterte selskapet Viaplay ut med nye, ambisiøse mål på antall abonnenter. Strømmetjenesten går snart i gang med å vise deler av sin store vintersportpakke og neste år er det klart for Premier League på Viaplay.

- Viaplay vil nok ganske sikkert oppleve en vekst når de får Premier League, mens betalingsvilligheten for vintersport er ikke så høy,  men har man en god og bredd pakke med innhold som passer til hele familien så står man sterkt. Vi ser nå at de norske tjenestene har både et variert og bredt innhold av både norsk underholdning, utenlandanske serier og sport, sier Futsæter.

Futsæter mener de strømmetjenestene med lokal eller regional forankring har en god sjanse til å hevde seg i konkurransen med de store, globale spillerne.

- Både TV 2 Play, Viaplay og Discovery+ øker antall abonnement, og begynner nå å hevde seg godt i forhold til de globale tjenestene. Både brukergrensesnittet og innholdet på de norske tjenestene har hatt en positiv utvikling de siste årene, og de begynner nå og rokke ved Netflix sterke posisjon. Hele 73 prosent abonnerer nå på minst en betalt strømmetjeneste, og mange abonnere nå på flere, sier Futsæter.

NRK går forbi:

Her ser du utviklingen i daglig seing i perioden januar til august i år målt mot samme periode i fjor. NRK har nå gått forbi Netflix i tid brukt på tjenesten. Kilde: Kantar.

Strømme-nedtur for Netflix og YouTube: - De norske TV-kanalene slår tilbake mot de globale gigantene