Én vinner av den norske reality-krigen - men nå satser Netflix for alvor

Ny strand-reality topper Netflix sin norske topp ti-liste.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

For første gang har TV3s flaggskip «Paradise Hotel» og Discoverys «Ex on the Beach» blitt sendt i samme tidsperiode hvor begge programmer slipper to episoder i uken. Det er snart elleve år siden Peter Pilgaard ble rikskjendis etter å ha vunnet Norges første variant av hotellserien, og med elleve år på lufta har programmet for lengst gått forbi den amerikanske originalseriens levetid som endte på tre sesonger.

Høsten 2018 kom Nent-konkurrent Discovery med sin utfordrer, strandserien «Ex on the Beach», basert på den britiske MTV-serien med samme navn. «Ex on the Beach» sjokkerte anmeldere og Discovery var tilbake med ny sesong høsten etter. «Paradise Hotel» blir sendt på våren, som regel med mars-premiere, men i 2020 slapp Discovery for første gang «Ex on the Beach» i midten av mars, en drøy uke etter at konkurrenten hadde premiere på sin tolvte sesong.

Tidligere sesonger av TV3-serien har gått mandag til torsdag, men i år slippes det kun episoder mandag og onsdag, samtidig går «Ex on the Beach» tirsdager og torsdager på Fem. Kampanje har spurt mediebyrået Starcom om hvem som er den foreløpige vinneren av reality-krigen, seermessig.

- Det er første gang «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel» går i samme periode og skal man kåre en vinner av «reality-krigen» er det helt klart «Ex on the Beach», sier forhandlingsdirektør Dag Ormåsen i Starcom.

Forrige uke hadde «Paradise Hotel» en Total Screen Rating på 218.000 seere, mens «Ex on the Beach» hadde 546.000.

- Heldigvis for oss er ikke disse tallene den fulle sannheten bak realitykrigen, da vi ikke offentliggjør Viaplay-tall. Den største gruppen av Paradise Hotel-seere befinner seg nå på Viaplay, noe som viser at vi langt på vei har lykkes i å fange opp seerne etter hvert som at de har flyttet seg fra lineær-TV til strømming. De faktiske tallene er vi kjempefornøyd med, og vi ser en sterk vekst på nettopp Viaplay under årets sesong sammenlignet med fjoråret. Paradise Hotel er en bauta innenfor realitysjangeren, og klarer fortsatt å engasjere seere og meningsytrere på godt og vondt, sier pressesjef Fredrik Olimb i Nent-gruppen.

Total Screen RatingParadise Hotel vs. Ex on the Beach

Uke  Total Screen Rating Total Screen Rating
  Paradise Hotel Ex on the Beach
Uke 11 158 X
Uke 12 175 635
Uke 13 262 533
Uke 14 261 575
Uke 15 266 705
Uke 16 218 546

 

Tallene viser seeing for det aktuelle programmet per uke, altså ikke per enkeltepisode. Tall fra Starcom 20.04.2020. 

NB. «Paradise Hotel»-tallene inkluderer ikke tall fra Nent-gruppens strømmetjeneste Viaplay, kun fra gratistjenesten Viafree og lineære tall.

- Paradise treffer litt eldre

På spørsmål om det er noen forskjell i seergruppene til de to programmene svarer Ormåsen i Starcom at de to seergruppene er ganske like. 

- Både «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel» har snittalder på 45 år lineært og henholdsvis 28 og 29 år på nett. «Paradise Hotel»har likevel en mye høyere andel av seingen lineært sammenlignet med «Ex on the Beach», så totalt sett treffer «Paradise Hotel» litt eldre, sier Ormåsen.

Tallene til mediebyrået viser at «Paradise Hotel» trekker flere seere lineært samtlige uker. Digitalt er det motsatt, der trekker «Ex on the Beach» langt flere seere. 

Strømmegiganten Netflix har i vår lansert flere nye reality-programmer. I februar slapp de «Love is Blind» som allerede i mars ble fornyet med to nye sesonger. Forrige uke kom «Too Hot to Handle» og serien ligger denne uken på førsteplass i Norge på topp ti-listen over de mest populære seriene på Netflix.

Ormåsen mener Netflix-seriene i stor grad retter seg mot de samme seergruppene som «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel». 

- Streamingaktørene har frem til nå primært fokusert på dramaserier. Det at de nå også går inn i realitysegmentet vil føre til økt konkurranse om reality-seerne. Om de vil «stjele» reality-seere fra TV-kanalene eller om seingen vil legge seg på toppen er for tidlig å si, men basert på vårens tall virker det fremdeles som det er nok reality-seere til både Netflix og TV-kanalene, sier Ormåsen.

Nok seere til begge:

Dag Ormåsen, forhandlingsdirektør i Starcom, tror det er nok reality-seere til både Netflix og TV-kanalene.

- Netflix har utvidet inn i alle reality-sjangre

Medieforsker og Dagbladet-anmelder Gry Cecilie Rustad har studert reality-TV som postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon. Rustad sier Netflix sine reality-program passer strategien deres om å produsere innhold for alle.

- Netflix har holdt på med reality en lang stund og har utvidet inn i alle reality-sjangre. De har jo lenge produsert true crime, men man finner også dokusåper («Terrace House»), konkurransereality («Nailed it»), talentreality («Next in Fashion», «Final Table») datingreality («Love is Blind»), boutique-reality («Ugly Delicious») og nå altså såkalt trash-reality. Dette er program som er lette å «binge» og relativt billige å produsere og passer med Netflix' strategi om å tilby noe for alle, sier Rustad.

- Tilbyr de reality-sjangeren noe nytt?

- Det som er spesielt med Netflix-reality er at den er mer internasjonal enn reality-program, som vanligvis er mer lokale og nasjonale (som at alle land hadde sin «Big Brother» eller «Idol»). I «Next in Fashion» og «Final Table» er deltakerene for eksempel fra hele verden. Man har også muligheten til å se reality fra hele verden, som for eksempel «Terrace House» som er et japansk «Real World» -aktig program som har fått stor internasjonal oppmerksomhet, sier medieforskeren.

Rustad tror ikke Netflix vil ta seere fra de norske reality-seriene.

- Jeg tror ikke det er snakk om å ta seere fra norske kanaler, men mer at disse seriene supplerer norsk reality. Om de konkurrer med noe, er det mot andre internasjonale reality-programer som blir sendt på norsk TV. Det vil alltid være et eget publikum som ønsker lokal reality, sier hun.

Programdirektør i TVNorge og Discovery Networks, Magnus Vatn, sier følgende til Kampanje om konkurransen fra Netflix:

- Vi følger nøye med på hva som rører seg i bransjen, både utenlands og her hjemme, og har selvsagt fått med oss satsingen til Netflix. Konkurranse er sunt. De gjør bransjen bedre, og det trigger oss til å bli enda flinkere til å lage gods underholdning som fenger seerne, sier Vatn.

Har troen på lokalt innhold:

- Det vil alltid være et eget publikum som ønsker lokal reality, sier medieforsker Gry Cecilie Rustad. Foto: Privat.

Én vinner av den norske reality-krigen - men nå satser Netflix for alvor