NRKs distriktsdivisjon må spare i overkant av 40 millioner kroner, og kutter derfor 40 årsverk. Fra før er det kjent at distriktskontorene Hedmark og Oppland og Trøndelag må ta de største kuttene, med her forsvinner henholdsvis 11,4 og 9,6 årsverk. Til Kampanje opplyser Grethe Gynnild Johnsen, direktør for distriktsdivsjonen NRK, nå at de andre kontorene som må nedbemanne er Møre og Romsdal, Rogaland, Sørlandet, Østfold og Østlandssendingen. Det er dermed de største distriktskontorene til NRK som må ta støyten.

Bakgrunnen for kuttene er at NRK bare fikk 25 av de 73 kronene lisensøkning de ba om i fjor, og derfor har bestemt at det skal være 300 færre ansatte i statskanalen ved utgangen av 2015 enn det var ved inngangen av 2014. Gynnild Johnsen sier hun hadde fryktet å måtte ta en større del av kuttene.

- Ja. Det kunne jeg med grunn ha fryktet. Vi skal ned 40, mens Marienlyst skal ned 110 årsverk. Det er den faktiske situasjonen, ut fra måltallene vi har, sier Gynnild Johnsen til Kampanje.

Rundt halvparten av de 40 er redaksjonelt ansatte, den andre halvparten er administrativt ansatte.

- Forstår reaksjonene
Det har kommet kraftige reaksjoner på kuttene i Hedmark og Oppland og Trøndelag, og Gynnild Johnsen sier hun forstår dem.

- Selvfølgelig forstår jeg reaksjonene. Ingen har lyst til å kutte i bemanningen, og vi har en bemanning som yter maksimalt for NRK til enhver tid. Men faktum er at NRK har dårligere økonomisk ramme, og det må vi forholde oss til.

- Fagforeningene har vært tydelige på at hvis kutter i bemanningen, må vi justere i oppgaver, og det er noe vi må se på, legger hun til.

- Frykter du at dette bare blir den første av mange kuttrunder du må være med på i årene som kommer?

- Nei, i utgangspunktet ikke. Men vi kan ikke forutse hva politikerne gjør, og vi er avhengige av lisensinngang. Uansett må NRK foreta omstillinger uavhengig av økonomiske vilkår, akkurat som andre bedrifter.

- Naivt å tro at kutt ikke får konsekvenser
Bakgrunnen for hvordan kuttene i distriktsdivisjonen er fordelt, er beregninger gjort av det såkalte standardiseringsutvalget, som har regnet på hvordan man i størst mulig grad kan sørge for at likt antall ansatte dekker det samme oppdraget. Dette arbeidet ble satt i gang i fjor vår, lenge før det ble klart at NRK var nødt til å kutte. I standardiseringsutvalgets beregninger ligger det derfor også forslag om å øke bemanningen ved noen av de minste kontorene, men gitt den økonomiske situasjonen sier Gynnild Johnsen at dette ikke blir aktuelt i første omgang.

- Dette blir lagt på is. Ledelsen i distriktsdivisjonen skal diskutere det, men vi må først være trygge på at vi kommer i mål med budsjettet, sier Gynnild Johnsen.

Gynnild Johnsen minner om proporsjonene i kuttene som nå foretas. Hun understreker at distriktsdivisjonen nå kutter 40 av rundt 1000 ansatte, noe som tilsvarer rundt fire prosent av budsjettet.

- Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum luftet sin bekymring over kuttene med kulturminister Thorhild Widvey i Stortinget i går. Er du trygg på at dere skal levere et like godt tilbud med 40 færre?

- Vi prøver å skjerme tilbudet til publikum, men det er naivt å tro at man kan gå ned 300 medarbeidere uten at det får konsekvenser for publikum. Vi skal prøve å sørge for at publikum i størst mulig grad blir skjermet, men det er klart det får konsekvenser.

- Jeg er overrasket over reaksjonene hos noen politikere. Det kan ikke være et sjokk at man må tilpasse kartet etter realitetene. Vi er NRKs største divisjon, og må ta vår del av kuttene, legger Gynnild Johnsen til.