Reklame-konkurs gir liv til nytt byrå

Sammen med nesten 50 andre byråer gikk også Bål konkurs i fjor. Men nå fyrer Bernt Bakken opp på nytt.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Tall Kampanje har hentet inn viser at 46 bedrifter, som av Brønnøysundregistrene er registrert som «reklamebyrå», gikk konkurs i 2015. I tillegg ble det åpnet for tvangsavvikling av to byråer. Tilsvarende tall for 2014, var på 44 konkursåpninger og ingen tvangsavviklinger. I 2013 var det 37 byråer som måtte melde konkursåpning til Brønnøysund.

Det totale antall konkurser blant norske reklame-bedrifter holder seg dermed på i underkant av 50 stykker i året og blant de mer kjente finner man reklamebyråen Bål og Rennome Communication.

Les også: Renommé er konkurs

En av dem som var igjennom en konkurs med byrået sitt var reklame-gründer Bernt Anker Bakken som måtte kaste inn håndkleet med Bål reklamebyrå. Men Bakken kan i dag fortelle at reklame-konkursen tente på et annet reklame-bål. Han er i dag i full gang med å byge opp et nytt byrå om en med en nedskalert medarbeidermasse og kundeliste. I glørne fra reklamebyrået Bål, har et nytt byrå sett dagens lys; Why Oslo.

- Det nye byrået er tuftet på det som var etter Bål, og er egentlig bare en fortsettelse, forteller Bakken.

- Ikke nok kunder igjen
Bål reklamebyrå ble startet av Bakken sammen med Eivind Lislevand i 2006, og byrået hadde kunder som skoprodusenten Viking fottøy og møbelprodusenten Tonning & Stryn.

- Hva skjedde egentlig med Bål?

- Vi har alltid vært et lite byrå. Da vi helt naturlig etter ti år mistet Viking til Pol, samtidig som vi tapte flere pitsjer i finalerundene, var det til slutt ikke nok kunder igjen til å forsvare driften. Små byråer er sårbare i slike situasjoner, forteller Bakken til Kampanje.

Det var like før sommeren i fjor at det ble åpnet konkurs for Bål Reklamebyrå, og Bakken opplyser at det på slutten var fem ansatte i byrået. Men han bedyrer at ingen tapte penger på konkursen.

- Det som skjedde, var at vi kjøpte opp Bål, men rent teknisk ble det meldt oppbud, og alt skjedde veldig ryddig. Men noen mistet jo jobben. Heldigvis har alle fått seg nye jobber i bransjen, sier han. 

Hvorfor Why Oslo?
Det nye byrået ble registrert en måned etter at Båls konkursåpning var meldt til Brønnøysund.

- Hvorfor navnet «Why Oslo»?

- Hehe, vi spør mye «hvorfor» i vårt møte med kundene. Det handler om hvordan man skal få folk til å kommunisere, og det er ikke spørsmålstegn etter Why, for å si det slik.

Han forteller at filosofien bak selskapet beskrives som «Reason why» og dette er knyttet til at all menneskelig adferd er motivert.

- Vi vil lage kommunikasjon som er kanaluavhengig, men samtidig motsatt av content marketing, slik det begrepet har blitt definert i Norge.  De vi heier på, er de byråene som ikke snakker så mye om content, men som heller jobber strategisk og kreativt kanaluavhengig anno 2016. Det skal være basert på god målgruppeinnsikt og forståelse, sier han.

Samarbeider med reklame-veteran
Why Communication er samlokalisert med firmaet BTF Innsikt, som Jan Blichfeldt og Dag Inge Fjeld står bak.

- Her på «huset» på Thune er vi mer enn et reklamebyrå i ny innpakning, og teller totalt fem faste ansatte i tillegg til noen innleide. Dessuten har vi et veldig bra nettverk der vi setter sammen kompetanse etter kundens behov, sier Bakken.

Blichfeldt sier til Kampanje at de er godt fornøyd med sine nye samboere og at de legger opp til å samarbeide med Why Oslo.

- Vi har funnet oss godt til rette i samlokalisering med Why Oslo og disse to firmaene samarbeider på flere av kundene vi har, sier Blichfeldt.

På kundelisten til Why Oslo står noen kunder som tidligere brukte Bål reklamebyrå, men det er plass til mange flere på kundelisten, sier Bakken.

- Vi er jo veldig glad for de lojale kundene som turte å bli med meg videre. Nå må vi ta ett steg om gangen, og jobbe kraftig for å skaffe flere kunder. Så kan vi ansette flere etter hvert som behovet måtte melde seg.

- Hvor store har dere mål om å bli?

- Vel, omsetningen bør ligge på rundt 3-4 millioner kroner i netto honorarer i 2016 for Why Oslo sin del, avslutter Bakken.

- Ruster seg for kamp
I Kreativt Forum sier leder Benedikte Løvdal at også deres tall viser at det har vært tøffe tider i reklamebransjen.

- Den omstillingen vi har hatt det siste tiåret har vært tøff, spesielt for de små byråene. De har i mindre grad hatt muligheten til å satse. Når det er sagt, er det heller ikke så uvanlig at det faller noen fra og at det kommer noen til hvert år, sier hun til Kampanje.

- Hvordan tror du 2016 blir for norsk reklamebransje?

- Prognoser fra våre medlemmer viser at man ruster seg for kamp. Tøffere tider i oljemarkedet påvirker også vår bransje, og treffer noen regioner hardere enn andre. Men mange byråer melder om vekst, og vi har eksempler på byråer som kaprer utenlandske merkevarer og utvider sitt nedslagsfelt. Totalt sett er det tro på en svak vekst i 2016, avslutter hun.

På bildet øverst i saken ser en Bernt Anker Bakken (til venstre) sammen med Jan Blichfeldt der de er samlokalisert i Oslo. De to skal samarbeide på kundesiden.

Reklame-konkurs gir liv til nytt byrå