I 2010 skrev Erik Wilberg i en kommentar på Kampanje.com at Dagbladets papiravis ville gå inn i 2015-16 og at søndagsavisen ville forsvinne først.

«Noe må gjøres - med omtrent nåværende nedadgående papiravis-hastighet er det jevnt slutt for Dagbladet på papir i 2015-2016. Synd», skrev Wilberg i sin kommentar på Kampanje.com.

Les også: - Dagbladet ferdig innen fem-seks år

Tre år senere holder Wilberg fast på sin spådom. Nå mener han det ser mørkt ut for begge løssalgsavisene.

- Løssalgsavisenes trendkurve på papir er ikke god - og det har vi visst lenge. Spørsmålet er når de faller under en så kritisk masse at de blir uinteressante for annonsørene. Det kan skje i løpet av de to-tre neste årene, og da kan det bli brått slutt på papirdistribusjon, sier Erik Wilberg, førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI, til Kampanje.

- Meget bratt nedoverbakke
Siden 2010 har Dagbladets opplag falt med 9,7 prosent til 88.539 eksemplarer (2012) mens VG har krympet med med 19,7 prosent til 188.354 (2012). Nedgangen fortsetter i 2013. Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom har tidligere spådd av Dagbladet på sikt vil bli en ren nettavis fordi papiravisen vil bli ulønnsom. Han har ikke skiftet mening.

- Jeg er ganske sikker på at det vil skje, men det er vanskelig å tidfeste. De siste årene har vært en meget bratt nedoverbakke for papiravisen til Dagbladet, og i 2012 landet avisen på et hverdagsopplag på drøye 88.000 eksemplarer. Det blir spennende om avisen klarer å holde seg over 80.000 når status for inneværende år skal gjøres opp, sier Gimnes til Kampanje.

Han tror papiravisen Dagbladet vil overleve noen år til, men med langt færre utgivelser:

- Jeg tviler på om Dagbladet har flere enn to papirutgivelser i uken om tre år. Papiravisen kan sikkert leve i en del år som ukeavis, sier han.

Færre utgivelser
Slike planer har Dagbladet kategorisk blåst av hittil. Men denne uken uttalte Dagblad-redaktør John Arne Markussen til Klassekampen at søndagsutgaven kan gå inn.

- Det tror jeg vi må regne med. Det er også en utvikling man ser internasjonalt. Avisene går ned i utgivelsesfrekvens, sa Markussen til Klassekampen.

VG-redaktør Torry Pedersen tviholder på søndagsavisen - foreløpig.

- VG vil gi ut søndagsavis så lenge det er lønnsomt. Vår søndagsavis er den tredje mest solgte, har en høyere pris enn hverdagsavisen, og har følgelig god lønnsomhet. Som det fremgikk av Schibsteds halvårspresentasjon går det bra med VG, sa Pedersen til Kampanje onsdag.

Les også: VG freder søndagsavisen

- Søndagsmarkedet fases ut
Erik Wilberg tror hele søndagsmarkedet står for fall.

- Søndagsavismarkedet for papiraviser fases nok ut i løpet av ganske kort tid. Siden 2008, da vi hadde ti aviser med et samlet opplag på 812.000 eksemplarer, er det nå fem aviser med et samlet opplag i 2012 på 546.000 - en nedgang på 33 prosent. Dagbladet har i samme periode hatt en nedgang på 29 prosent i søndagsopplaget, og det er den dyreste formen for papiravis å utgi, så den ligger laglig til for hogg. Så får vi se hvor lenge VG holder - men jeg tror den går samme veien - og i allfall dersom man kommer opp med et godt elektronisk alternativ. Der ligger også sjansen for Dagbladet - å lage en elektronisk søndagsutgave, sier han.