NoA-gruppen jobber med å jevne ut kjønnsforskjeller: - I ferd med å bli mer balansert

Selv om gruppen har kommet langt på vei, er det fortsatt en jobb igjen, erkjenner styreleder Thomas Høgebøl.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I forbindelse med årets kvinnedag har flere byrågrupper lettet på sløret om lønn, likestilling og kjønnsbalanse. Publicis startet ballet og la tidligere i uken frem tall som viser at kommunikasjonshuset som huser Starcom, MSL og Kitchen er på rett vei - selv om menn fortsatt er lønnsvinnerne blant de rundt 180 ansatte i Publicis.

Les mer: Publicis åpner opp om kjønnsforskjeller: - Ser konkrete resultater

I Publicis er 19 av 30 ledere kvinner og 62 prosent av de ansatte er kvinner. Dette er en økning på henholdsvis ti og fire prosent siden 2023. I snitt tjener menn 14 prosent mer enn kvinner i Publicis, noe som må ses i lys av en overvekt av menn i seniorroller og unge kvinner i selskapet, skriver Publicis i rapporten sin.

- Vårt langsiktige mål om å rekruttere, beholde og utvikle flere kvinner i ledende stillinger i selskapet har de siste årene vist gode resultater. Det gjør vi blant annet gjennom å tilby ekstern lederutdanning til alle ansatte med personalansvar og jobbe strategisk for å rekruttere kvinner til ledende stillinger, sa Publicis-sjef Peder Mittet til Kampanje fredag.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Vi vet at kvinnelige ledere ikke bare handler om likestilling

I Nedre Vollgate ligger The North Alliance som blant annet huser byråene NoA Ignite, NoA Connect, Unfold og NoA Consulting. I 2024 jobbet det 1213 ansatte i NoA i Norden, hvorav 41 prosent kvinner. Både i konsernledelsen og i styret er det en kjønnsbalanse på 40 prosent, og i NoAs lederteam på tvers av landene er det 31 prosent kvinner.

- Disse tallene reflekterer at selskapene NoA hittil har kjøpt opp, i stor grad har vært grunnlagt av én eller flere menn. Det har ført til en naturlig overvekt av menn i CEO-rollen og flere mannlige partnere, ettersom mange av de opprinnelige eierne blir partnere i forbindelse med oppkjøpene, sier styreleder og gründer Thomas Høgebøl til Kampanje.

24 prosent av NoAs partnere er kvinner.

- Vi vet at å få flere kvinnelige ledere ikke bare handler om likestilling – det er en strategisk fordel som kan føre til bedre beslutninger, økt innovasjon, sterkere økonomiske resultater og et mer attraktivt arbeidsmiljø. Derfor jobber vi målrettet for å øke andelen kvinnelige ledere og partnere.

Høgebøl synes det er vanskelig å slå fast i hvilke stillinger det enten er overvekt av menn eller kvinner.

- Det er vanskelig å fastslå for spesifikke stillinger i et nettverk som NoA, som dekker både teknologi og markedsføring. Markedet viser imidlertid en generell overvekt av menn innen teknologi, noe som også gjenspeiles i NoA. Kjønnsbalansen i tech-industrien i Norden er omtrent 70/30, og vi jobber aktivt for å ligge foran markedet. Innen markedsføring ser vi en overvekt av mannlige kreatører, men dette er i ferd med å bli mer balansert. Samtidig er det en overvekt av kvinner i produsent- og prosjektlederroller, forklarer han.

Les mer: Tidligere DNB- og Telia-topper inn i NoA-styret

- Fortsatt et stykke unna våre ambisjoner

NoA-gruppen har et stort fokus på å sikre rettferdig lønn for å tiltrekke seg de beste talentene. Derfor overvåker de lønnsstrukturer på alle nivåer for å sikre likestilling og identifisere eventuelle lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

- Vi har imidlertid en ubalanse som speiler markedet generelt, noe som i stor grad skyldes den skjeve fordelingen i ledende og seniorroller – ikke kjønn alene. Etter hvert som vi får flere kvinner inn i lederstillinger, forventer vi at denne ubalansen gradvis vil minske, og dette arbeider vi aktivt med, sier Høgebøl.

NoA-sjefen sier det har skjedd fremgang de siste årene fordi byrågruppen jobber proaktivt med likestilling og kjønnsbalanse.

- Likevel er vi fortsatt et stykke unna våre ambisjoner. Vi er bevisste på vårt ansvar for å bidra til et mer likestilt samfunn ved å være en arbeidsplass der mangfold, likhet og inkludering er forankret i vår kultur, vårt lederskap og våre daglige handlinger.

NoA har et mål om å rekruttere, beholde og utvikle flere kvinner i lederstillinger på tvers av selskapene.

- De siste årene har vi sett positive resultater av initiativer som NoA Leadership Development Training – et eksternt lederutviklingsprogram som vi tilbyr utvalgte medarbeidere (alltid med minst 50 prosent kvinner på hvert kull). For å støtte yngre talenters personlige og profesjonelle vekst har vi også et mentorprogram, som – i likhet med lederprogrammet, har en kjønnsbalansert og inkluderende tilnærming. Dette gjelder også i vår løpende talentkartlegging og etterfølgerplanlegging på tvers av hele nettverket.

- Dette har gitt resultater

Også i Try-huset jobbes det for å skape balanse mellom kjønn i forhold til lønn og likestilling. Av de som jobber i Øvre Slottsgate er 56 prosent kvinner.

Administrerende direktør i Try, Sindre Beyer, opplyser om at det er en overvekt av kvinner i alle stillinger, og at alle daglige ledere inngår i toppleddelsen.

Try Reklame ledes fortsatt av grunnlegger Kjetil Try og Gunnar Stensaker leder Try Opt. Både Try Råd, Try Design og Try Dig, ledes av henholdsvis Stine Grøndahl Sesseng, Tonje Jæger og Barbro Fagerbekk.

I Trys toppledese er det 62 prosent kvinner og 56 prosent utgjør kvinnelige mellomledere. Kvinner tjener 92 prosent av menn i snitt, opplyser Beyer.

Try-sjefen sier de har jobbet med likestilling og kjønnsbalanse over tid.

- Vi har jobbet bevisst med dette over tid og er glade for at dette har gitt resultater når det kommer til en jevnere kjønnsfordeling og mer likestilling, sier Beyer til Kampanje.

NoA-gruppen jobber med å jevne ut kjønnsforskjeller: - I ferd med å bli mer balansert