Kutter i markedsbudsjettet og gir influencere reklamejobben

Den norske undertøysbutikken Mymuse tar store grep for å stanse store tap. - Ikke en trend vi skal fortsette med.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norske influencere selger sponsoravtaler og reklame for nærmere 300 millioner kroner ifølge en rapport fra analyseselskapet Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM) og markedet har vokst med over 20 prosent i året.

Nettbutikken MyMuse er blant dem som satser stort på influencere for å få fart på salget av undertøy og nattøy. Satsingen begynte i 2018 og fortsetter med full styrke med egne influencer-kolleksjoner. Forrige uke lanserte nettbutikken en kolleksjon signert Sophie Elise Isachsen som skal ha solgt for én million kroner i løpet av få timer. Omsetningen for august ligger an til en tredobling sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge daglig leder og markedssjef Maren Smedshammer.

- Influencere kjenner målgruppen sin godt og sitter på informasjon om hva som selger bra og ikke, som er veldig nyttig. De har også en enorm påvirkningsmakt overfor følgerne sine. Vi ser at når vi gjør vanlige influencersamarbeid med rabattkoder, så vil følgerne som regel bare kjøpe akkurat de produktene som influencerne har på seg på bildene. Det er ikke snakk om å handle noe annet, sier hun til Kampanje.

I tillegg til Sophie Elise Isahcsen, har også influencere som Caroline Berg Eriksen, Hedda Skoug, Linni Meister, Lene Orvik og Alexandra Joner satt sine navn på kolleksjoner for MyMuse. Sistnevnte er også event- og innholdsprodusent i selskapet.

Interessen fra andre influencere er stor, forteller markedssjefen.

- Vi har fått forespørsel fra så å si samtlige bloggere i Norge, så det er om å gjøre å finne ut av hva som er riktig og ikke.

Ambisiøse vekstmål har kostet dyrt

Maren Smedshammer tok over som daglig leder etter Kristine Bakk i juni og MyMuse har også fått inn Hedda Rivelsrud som ny styreleder. Woolland-gründeren er også inne på eiersiden sammen med Venture Factory, milliardær Rune Vatne, TRK Group, Engelinvestor og T-International AS ved Tore Hofstad.

I fjor hadde selskapet et uttalt mål om en omsetning på 20 millioner kroner i fjor, men slik gikk det ikke. Fasiten ble en omsetning på 14,5 millioner kroner og et underskudd på 7,5 millioner kroner. Året før var omsetningen på 13,5 millioner kroner og underskuddet på 5,7 millioner kroner.

- Det er ikke en trend vi skal fortsette med, sier Maren Smedshammer.

MyMuse har tidligere hatt nettbutikk i Sverige og Finland, men rett før sommeren ble det besluttet å legge ned de utenlandske nettbutikkene. 

- Vi så at det ga penger på toppen, men det kostet oss for mye og vi tjente ikke penger på det. Vi har derimot planer om å satse på utlandet igjen snart, men da med bedre løsninger og avtaler. 

Smedshammer forteller at de ambisiøse vekstmålene har kostet dyrt med blant annet ny nettbutikkplattform, nye ansettelser og merkevarebygging, men at de nå sikter mot et nullresultat. 

- Vi har hatt et ønske fra investorene om sterk vekst, noe som har kostet penger. Nå har vi roet oss litt ned og målet er lønnsom vekst. Vi har i år kuttet markedsbudsjettet med 60 prosent og tjener fortsatt mye bedre enn noen gang. 

Gir 70 prosent av reklamejobben til influencerne

Og det er her influencerne kommer inn i bildet. De har nemlig ansvaret for å gjøre størstedelen av markedsføringen av egne kolleksjoner.

- Vi bruker mye penger på fotoshoots og satser veldig på kampanjematerialet, og så er det er influenceren sin hovedoppgave å legge ut innlegg rundt lansering. Der har vi en fordeling på cirka 70-30, hvor influenceren skal pushe kolleksjonen 70 prosent. Tidligere har vi også hatt ganske mange lanseringsfester, men det har naturlig nok vært litt mindre av det det siste halvåret, sier Smedshammer.

- Hvordan starter en influencer-kolleksjon?

- Det starter med at vi setter oss ned med influencerne for å finne ut av om det er riktig match, og dersom begge parter ønsker å gå videre, sender influencerne oss et «mood board» før vi setter vi oss ned med en designer og skisser opp kolleksjonen og prøver å «source» stoffer i utlandet. Deretter går vi noen runder på vareprøvene.

Det går ofte bare fire til fem måneder fra samarbeidet er inngått til kolleksjonen er ute for salg.

- Hva tjener influencerne på salget?

- Det går vi ikke ut med, men det er en provisjonsmodell.

Heller ikke MyMuse har vært upåvirket av koronakrisen, men etterspørselen har ikke tatt skade av at folk har vært mye hjemme, ifølge Smedsplass.

- Den har vært veldig bra. Vi ser spesielt stor etterspørsel av koseklær, og vi har gått mer mot det nå i det siste med lounge-wear og joggedresser og alt man kan bruke hjemme.

Tar styringen:

Daglig leder Maren Smedshammer (til venstre) med ny styreleder Hedda Rivelsrud, som er en av gründerne bak Woolland.

Kutter i markedsbudsjettet og gir influencere reklamejobben