Derfor identifiserer ikke pressen IS-kvinnen: - Handler ikke om å beskytte fremmedkrigerne

NRK Nyheter har sendt ut instruks til alle ansatte om hvordan de skal forholde seg til den såkalte IS-kvinnen og barna hennes.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Den norske-pakistanske IS-kvinnen (29) som sammen med sine to barn ble hentet ut av Syria tirsdag, ankommer ifølge VG norsk jord i dag. PST har tidligere opplyst om at de med stor sannsynlighet vil pågripe den siktede Oslo-kvinnen ved ankomst

At den såkalte IS-kvinnen hentes hjem til Norge har skapt store spenninger innad i regjeringen, og furore i FRP, som har truet med å gå av

IS-kvinnen har tidligere vært gift med den avdøde fremmekrigeren og jihadisten Bastian Vasquez. Det samme har IS-kvinnen Aisha Shezadi, som fortsatt befinner seg i Syria med barnet sitt. Da det tirsdag ble kjent at en IS-kvinne skulle hentes hjem fra Syria til Norge, begynte bilder av Shezadi å sirkulere i sosiale medier, men kvinnen som nå hentes hjem er en annen enn Aisha Shezadi

I likhet med mange andre norske statsborgere som har reist til Syria og Irak for å delta i «hellig krig», ble Vasquez og Shezadi identfisert i norsk presse. Vi har bedt NRK, TV 2, VG og Dagbladet om å forklare hvorfor identiteten til den siktede IS-kvinnen holdes tilbake. 

NRK: - Må sikre at vi ikke gjør overgrep

Kyrre Nakkim, nyhetssjef i NRK, sier at en av grunnene til at IS-kvinnen ikke er identfisert, er fordi hun ikke er dømt for noe ennå. 

- Det er veldig uklart hva hun har gjort, så det ligger som et bakteppe. Men først og fremst er det fordi hun er småbarnsmor og har familie. All usikkerheten gjør at vi holder identiteten tilbake. De to faktorene gjelder, men det at barn er involvert, gjør det ekstra sensitivt, forklarer han. 

Nakkim sier at det muligens vil bli aktuelt å identifisere henne på et senere tidspunkt, for eksempel hvis hun blir dømt. 

- Det tar vi en løpende vurdering på. Det blir interessant nå som politiet pågriper henne og sikter henne, og å se hva det er PST sitter på om informasjon om aktiviteten hennes i Syria. Da kan det hende vi gjør en annen vurdering, men først må vi få all informasjonen på plass. Hensynet der vil fortsatt veie tungt.

- Hvordan vil dere forholde dere til barna – hvor mye informasjon vil dere gi om dem?

 - Veldig lite. Barna er i denne sammenhengen en uskyldig part. Og de skal leve et langt liv, mest sannsynlig i Norge, da må vi passe på at dette ikke blir ekstra belastende for dem.

Nakkim legger til at de har sendt ut beskjed til alle ansatte i NRK Nyheter om at det hverken skal tas bilde eller film av barna.

- Vi har også gitt beskjed om at alt som lagres av bildemateriale av dem skal pikselleres, slik at det ikke kan gå ut senere ved et uhell. Vi vil også være forsiktige med live-sendingen dersom barna er i nærheten.

- Fremmedkrigeren Bastian Vasquez og flere av de andre som har reist til Syria og Irak – som for eksempel IS-kvinnen Aisha Shezadi – er identifisert. Hvorfor har man valgt å identifisere disse?

- Det handler om situasjonen med barna, men også hva vi har om informasjon om hva de har gjort, og hva de har sagt. Når det gjelder dem som har stått frem åpent og støttet IS, har vi tatt andre vurderinger enn i denne saken. Vi har ingen idé om å beskytte disse fremmedkrigerne i seg selv, så vi har identifisert flere av dem. Men vi må gjøre vurderinger i hver enkelt sak for seg, sånn at vi er sikre på at vi ikke gjør overgrep, avslutter Nakkim. 

TV 2: - Avventer beslutning til familien har landet

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, sier til Kampanje at nyhetsredaksjonen avventer beslutning til etter at familien har landet. 

- Det er hele årsaken til at ikke ennå har tatt en avgjørelse, vi venter til familien lander i Norge. 

- Så det vil være aktuelt å identifisere henne på et senere tidspunkt?

- Vi har ikke besluttet noe som helst, men det vi har sagt er at vi avventer beslutningen til hun er i Norge med familien sin. Vi har jo løpende vurderinger på alle type saker, så det er ikke noe annerledes her. Om vi identifiserer når hun har landet, har vi heller ikke bestemt. Det er vanlig identifiseringsprakis å avvente til man har fått grep om hva politiet og PST har av informasjon. I tillegg må vi ta en vurdering i forhold til sikkerhet, og det faktum at det er en kvinne med to små barn som er på reise mot Europa, utdyper Solbrække. 

Solbrække sier også at TV 2 vil være svært restriktive med tanke på barna, «fordi de er barn». 

- Vi er alltid det, sier Solbrække. 

- Flere fremmedkrigere og IS-tilknyttede personer har blitt identfisert hos dere tidligere. Hvorfor har man valgte å identifisere disse?

- I TV 2 så har vi hatt praksis på at vi identifiserer nordmenn som er tilknyttet IS. Men vi tar jo også selvstendige vurderinger i enkeltsituasjoner, og dette er en spesiell situasjon fordi hun fortsatt er i transport, i tillegg til at hensynet til barna er viktig for oss.

VG: - Vi må jakte mer informasjon

- Identifisering er alltid en løpende vrudering, så det er det også i denne saken her, sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Kampanje.

- Nå forholder vi oss særlig til det som står i Vær Varsom-plakatens punkt 4.7, fordi vi er i et tidlig stadie av etterforskningen. Kvinnen er siktet, men ikke avhørt av norsk politi ennå. I tillegg er det et moment at hun selv hevder at hun aldri har sverget troskap til IS. Det som blir viktig for oss fremover er å følge saken og jakte mer informasjon, og avventer til videre etterforskning. 

- Så det vil være aktuelt å identfisere henne senere? 

- Ja, den vurderingen tar vi fortløpende. Vi har jo identfisert andre IS-krigere eller personer som har vært åpne om sin tilslutning til IS, eller der det har vært saker som har vært til behandling i rettsapparatet. Skulle det komme mer informasjon i denne saken, så vil vi vurdere det. 

Allerede i 2012, før Aisha Shezadi reiste til Syria, ble hun omtalt i VG med fullt navn da hun reiste rundt på norske skoler for å undervise om Taliban

- Hvorfor har dere valgt å identifisere Aisha Shezadi og IS-krigerene tidligere? 

- Der vurderer vi hver sak for seg, og det er ulike vurderinger som ligger til grunne i hver sak. Enkelte har vært åpne om sin tilslutning til IS, og det har vært medvirkende til identifisering. Eller så har vært domfellelser der de har vært dømt for å være tilsluttet IS.

-  Hvordan vil dere forholde dere til barna hennes – hvor mye informasjon vil dere gi om dem?

- I saker med barn er vi alltid opptatt av at vi skal eksponere dem i så liten grad som mulig. I de tilfellene vi publisert bilder der barna er med, så har vi sladdet bildene, men tatt de i bruk for dokumentasjonens del. Vi kommer til å fortsette å være varsomme når det gjelder eksponering og bildebruk, avslutter Håndlykken. 

Dagbladet: - Tar sikkerhetsmessige og menneskelige hensyn

- Identifikasjon er noe av det mest krevende vi har i presseetikken, og det er sånn at hver enkelt sak må vurderes forskjellig. Hovedårsaken til at vi ikke har identifisert henne så langt, er hennes og barnas sårbare situasjon, både sikkerhetsmessig og menneskelig, sier Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen.

- I tillegg spiller selvsagt hennes forklaring på hvorfor hun havnet i Syria inn, legger han til. 

Om kvinnen vil identifiseres på et senere tidspunkt eller ikke, sier han er en løpende vurdering. 

- Hvordan vil dere forholde dere til barna hennes? 

- I henhold til Vær Varsom-plakaten, presseetikken og Dagbladets interne retningslinjer, skal man være forsiktige med detaljbeskrivelser av barn, så det er vi alltid forsiktige med. Det gjelder både tekst og bilder.

Om hvorfor Dagbladet tidligere har valgt å identifisere fremmedkrigere, sier Hansen at det var alvorlighetsgraden som lå til grunne. 

- Hver enkelt sak må vurderes fortløpende og det er forskjellige vurderinger som blir gjort i en hver sak. Det er ingen tvil om at denne saken har en høy  alvorlighetsgrad, men i denne saken så er det aspekter som gjør at vi heller mot å ikke identifisere, avslutter Hansen. 

Derfor identifiserer ikke pressen IS-kvinnen: - Handler ikke om å beskytte fremmedkrigerne