Kyrre Nakkim, nyhetssjef i NRK, sier at en av grunnene til at IS-kvinnen ikke er identfisert, er fordi hun ikke er dømt for noe ennå.
- Det er veldig uklart hva hun har gjort, så det ligger som et bakteppe. Men først og fremst er det fordi hun er småbarnsmor og har familie. All usikkerheten gjør at vi holder identiteten tilbake. De to faktorene gjelder, men det at barn er involvert, gjør det ekstra sensitivt, forklarer han.
Nakkim sier at det muligens vil bli aktuelt å identifisere henne på et senere tidspunkt, for eksempel hvis hun blir dømt.
- Det tar vi en løpende vurdering på. Det blir interessant nå som politiet pågriper henne og sikter henne, og å se hva det er PST sitter på om informasjon om aktiviteten hennes i Syria. Da kan det hende vi gjør en annen vurdering, men først må vi få all informasjonen på plass. Hensynet der vil fortsatt veie tungt.
- Hvordan vil dere forholde dere til barna – hvor mye informasjon vil dere gi om dem?
- Veldig lite. Barna er i denne sammenhengen en uskyldig part. Og de skal leve et langt liv, mest sannsynlig i Norge, da må vi passe på at dette ikke blir ekstra belastende for dem.
Nakkim legger til at de har sendt ut beskjed til alle ansatte i NRK Nyheter om at det hverken skal tas bilde eller film av barna.
- Vi har også gitt beskjed om at alt som lagres av bildemateriale av dem skal pikselleres, slik at det ikke kan gå ut senere ved et uhell. Vi vil også være forsiktige med live-sendingen dersom barna er i nærheten.
- Fremmedkrigeren Bastian Vasquez og flere av de andre som har reist til Syria og Irak – som for eksempel IS-kvinnen Aisha Shezadi – er identifisert. Hvorfor har man valgt å identifisere disse?
- Det handler om situasjonen med barna, men også hva vi har om informasjon om hva de har gjort, og hva de har sagt. Når det gjelder dem som har stått frem åpent og støttet IS, har vi tatt andre vurderinger enn i denne saken. Vi har ingen idé om å beskytte disse fremmedkrigerne i seg selv, så vi har identifisert flere av dem. Men vi må gjøre vurderinger i hver enkelt sak for seg, sånn at vi er sikre på at vi ikke gjør overgrep, avslutter Nakkim.