Onsdag skrev Kampanje at Bonnier-eide C More, hvor norske Telenor var inne på eiersiden inntil nylig, har tapt nærmere én milliard norske kroner de siste årene. Bare i fjor måtte C More-virksomheten i Norden tåle et nytt kjempetap på driften på 275 millioner norske kroner, viser ferske regnskapstall. Det er samtidig den styggeste resultatsmellen i C More-sammenheng noensinne.

Les mer: C More har tapt én milliard

Liten salgsvekst
C More Norge omsatte for 620,6 norske millioner kroner i 2013, viser nye tall. Det er 5,5 prosent mer enn året før. 2013 var det første året C More sendte betal-tv-kamper fra den norske Tippeligaen etter at selskapet sikret seg rettighetene året før. Prisen var på stive 1,1 milliarder kroner. Når Kampanje spør om C More-eieren Bonnier hadde regnet med større inntektsvekst som følge av kjøpet av rettighetene til den norske Tippeligaen, svarer C More-styreleder Casten Almqvist dette:

- Utvilsomt, ja!

C More Norge har tapt mye penger, mye på grunn av fotballinvesteringen som slo inn for fullt i 2013, etter å ha tjent penger tidligere. C More-styreleder Casten Amqvist vil ikke røpe hvor stor andel av det nordiske C More-underskuddet på 275 millioner den norske virksomheten sto for i fjor.

 - Vi er et nordisk selskap som forsøker å balansere risiko mellom landene. Makrofaktorer utenfor selskapets kontroll, for eksempel digitaliseringen av analoge husstander og lisenser i markedet gjør at det i blant går bedre i et land enn i et annet,  sier Almqvist til Kampanje.

Les også: - Forberedt på prisnedgang

Tror på Tippeligaen
Tross startvansker som rettighetshaver i 2013, mener C More Norge-sjef Steinar Brændeland at det er altfor tidlig å avskrive C More-satsingen på norsk toppfotball.

- Vi er nødt til å se vårt engasjement i norsk fotball over hele rettighetsperioden. 2013 var oppstartsår på Tippeligaen, 2014 ser bedre ut enn forventet og vi håper på et enda sterkere 2015 og 2016. Vårt Tippeliga-produkt består av to viktige deler: kampene og ikke minst et sterkt redaksjonelt produkt som leveres av Norges desidert beste kommentatorer og programledere. Summen av disse to gir mer enn ti timer norsk fotball i helgene som vises på alle typer tilgjengelige skjermer, sier Brændeland til Kampanje.

- Aldri vært bedre eksponering
I tillegg kommer medieavtalene C More har med Schibsted, Amedia og Dagbladet på klipp og arkiv.

- Det har vært mange kritiske røster som mener at norsk fotball blir for lite eksponert i media. Sannheten er at det aldri før har vært større og bedre eksponering av norsk fotball når du summerer opp forbruket på alle skjermer gjennom kampene, studiosendingene, Youtube, nettaviser, blogger og mer, sier Brændeland.

- Men har norsk fotballs nedtur svekket nordmenns vilje til å betale for å kunne se Tippeligaen?

- En av de sterkeste indikatorene på interessen for Tippeligaen, er fremmøtet på stadion. Så langt har tilskuertallene vært høyere enn i fjor og det ser mer lovende ut nå enn tidligere. Samtidig  tror vi at betalingsvilje er knyttet opp mot kvalitet. Vi skulle gjerne sett at landslaget vant flere kamper og at vi hadde flere lag med i enten Europa League eller Champions League. Enkeltspillere som Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli er også med på å skape en positiv vinkel på fotballen som vi trenger, sier Brændeland.

Snuser på Premier League-rekord
Han forteller at salget av C More-abonnement er oppløftende. Rekorden fra gylne tider med Premier League-rettigheter i porteføljen skal være innen rekkevidde, hevder den norske C More-sjefen.

- Vi satte tøffe mål for salget i 2013 og 2014 sammen med våre distributører innen «Sport, Film og Serie-produktet». Det er svært gledelig at så å si alle distributørene innfridde forventningene i fjor. I tillegg har vi klart å utvikle flere nye forretningsområder mot borettslag og villasegmentet som tidligere ikke var tilgjengelig for oss sammen med utvalgte distributører. Vi er per i dag i ferd med å slå vår gamle rekord på antall abonnenter fra den tiden vi hadde Premier League. Det blir mer enn bare kake på kontoret den dagen det skjer, sier Brændeland.

- Betalt innhold vokser kraftig
Den norske C More-sjefen Steinar Brændeland mener selskapet er på rett vei. Han mener nordmenns økende apetitt på betalt innhold gir drahjelp.

- Det norske markedet for betalt innhold vokser kraftig og har aldri hatt en høyere andel enn nå. Våre egne tall understøttes av research fra flere uavhengige selskaper som Pwc og Ericsson Medialab. Når vårt innhold innen serier, filmer og sport tilbys på en god og enkel måte på alt fra tv, pc, mac, nettbrett og smarttelefoner til riktig pris skjer det noe med volumet  - og det er der vi er nå, sier Brændeland til Kampanje.

C More-sjefen erkjenner imidlertid at det er noen utfordringer i markedet for strømmetjenester.

- Den kortsiktige utfordringen ligger i å skape stabile og enkle nok løsninger for de nettbaserte strømmetjenestene. Der er fortsatt kringkasting og lineær-tv-plattformen suveren med et svært robust system som fortsatt vil dominere i mange år fremover. Våre tv-baserte abonnement inkluderer alltid C More Play - vår «TV Everywhere»- løsning - med samme innhold tilgjengelig på alle andre enheter i huset – en svært fleksibel og god løsning for våre kunder, sier han.

Mye mer strømming
C More setter inn støtet på strømming, ifølge Brændeland.

- Mye av fremtidens mediekonsum skapes i disse dager på strømmetjenestene. C More tilgjengeliggjør derfor flere av sportsrettighetene som segmenterte abonnementsløsninger på C Sports. Vi gjør dette for å utvikle markedet og for å høste verdifull kunnskap innen et raskt voksende forretningsområde, sier han.

Han mener film- og serierettighetene C More sitter på er et «klart konkurransefortrinn og at det er viktig å huske på at C More er et rettighetsselskap som besitter langsiktige avtaler».

- De fleste andre mediehus sliter voldsomt med å enten produsere et innhold som det er betalingsvillighet for i print og eller i digitale medier, eller å kjøpe seg tilgang til attraktivt innhold fra eksterne partnere. C More har med andre ord en strategisk god posisjon på innholdssiden, sier Brændeland.

Frykter ikke Netflix
- Er Netflix, Apple TV og lignende aktører de tøffeste konkurrentene for C More nå?

- Ja, de er konkurrenter, men enda viktigere: de er med på å drive frem en kategori for oss innen film og serier. Vårt utgangspunkt er 20 års historie med rettigheter på dette området og kombinert med sterke relasjoner til et stort antall dyktige distributører gir dette C More  en unik posisjon i dag og i tiden fremover, sier Brændeland.

C More-sjefen viser til at betal-tv-selskapet har 20 og 30 film- og seriepremier per måned kombinert med et bibliotek på rundt 3.000 titler.

- Den nye serien Gotham fra Warnerer et slikt eksempel. Der har vi 22 eksklusive episoder tilgjengelig på alle skjermer. De som nok føler konkurransen enda tøffere tror jeg er fri-tv kanalene. De kanalene som ikke har en sterk egenproduksjon og som i stor grad baseres på innkjøpt materiale står svakt i dagens marked, sier Brændeland, som jobbet i TV 2 på 90-tallet.