Navn: Hanna Hereid Ringheim

Alder: 28

Stilling: Frilanskreatør og Art Director for Accenture Song

Første jobb i bransjen: Jobbet som grafisk designer i Gullfunn ved siden av studier. Første voksen jobb var som Art Director/kreatør i KO&CO.

Hobby: Jeg bruker mye tid på å lese, lage mat, jakte ned archival mote online og designe virtuelle klær.

I den faste spalten «Unge talenter» tar Kampanje for seg et talent på opptil 30 år som på kort tid har oppnådd mye, eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury. Hanna Hereid Ringheim «kuppet» reklamefestivalen i Cannes i jakten på drømmejobben utenlands. Dermed gikk hun rett inn på shortlisten til Cresta Awards for sitt arbeid for å promotere seg selv som arbeidstaker.

Ringheim har tidligere jobbet som kreatør i både Ko&Co og Schjærven, men har lenge hatt lyst til å jobbe internasjonalt. Derfor satte hun seg på flyet til Cannes i juni i fjor. I bagasjen hadde hun med seg klistremerker med en QR-kode som hun limte på reklameflater i den franske kystbyen. Klistremerkene var utstyrt med skreddersydde beskjeder til internasjonale reklametopper. Når de ble scannet av smarttelefoner, ble reklameflaten digitalt byttet ut med en av Ringheims egne kreasjoner.

Stuntet førte til frilansarbeid for Accenture Song-byrået Droga5 hvor hun har bidratt på diverse prosjekter hjemmefra siden påsken, men selv om hun nå jobber med store prosjekter i et av verdens mest prestisjefylte reklamebyråer ser hun ikke på seg selv som et talent.

- Jeg er interessert og nysgjerrig og har lagt ned en del arbeid, men har fremdeles mye å lære og langt å gå. Jeg føler at et talent hentyder til noe utelukkende naturlig. Men jeg tror hvem som helst kan bli god hvis man bare legger ned nok tid og krefter, sier kreatøren. 

- Ville jobbe med mote
Hun forteller at hun alltid har likt å uttrykke seg kreativt og leke rundt med ideer, men det var ikke gitt at hun ville ende opp i reklamebransjen.

- Når jeg var yngre så jeg for meg å jobbe med mote. Jeg pleide å kle opp småsøsknene mine og venner og ha photoshoots. Jeg bestemte meg ikke for reklame før tidlig i tredje klasse på Westerdals, da ble det tydelig hvor gøy det er å utvikle reklameideer, sier hun. 

Ringheim studerte grafisk design ved Høyskolen Kristiania når hun innså at hun synes det var «langt mer morsomt å utvikle ideer og universet de skal leve i, enn å visualisere andres visjoner.»

- Grafisk design var ikke nok. Det gøyeste er å løse det store problemet og finne ut hvordan bringe det til livet på best mulig måte. Uansett hva som må til. Som å lære seg augmented reality (AR) for å gjennomføre en AR portfoliovisning, forteller hun.

Fikk mange tilbud
Før hun takket ja til freelancearbeid i Accenture Song var hun i samtaler med flere byråer i Paris, Milano, Hamburg og Stockholm. Hun forteller at Accenture Song skilte seg ut.

- Personlig synes jeg ikke det er like gøy å utvikle tradisjonell reklame for tradisjonelle medier lengre. Som konsumenter er vi overeksponert for reklame, så det som skapes må virkelig være underholdende eller nyttig for å skille seg ut og bli sett, sier hun.

- Hvordan vil du beskrive hverdagen som kreatør i Accenture Song?

- Det varierer etter hvilke type prosjekt man er på og i hvilket stadium av prosessen man befinner seg i. Men generelt sett bruker jeg mye tid på å lese meg opp på diverse prosjektrelaterte innsikter og forskning, som grunnlag for å generere ideer til. Eller snakke med venner og fremmede som jobber med noe annet. De beste ideene kommer ikke på kontoret, forteller hun. 

Ifølge Ringheim er ingenting deiligere enn å knekke en vanskelig brief.

- Eller å komme opp med en idé som man kjenner i hele kroppen er god og som driver deg fremover. Jeg blir helt opphengt og gira, og snakker nesten ikke om noe annet før ideen er realisert.

- Finn dine mennesker
- Har du noen tips til andre unge mennesker som vil inn i samme yrke som deg? 

- Man kommer langt ved å oppsøke og omringe seg med bra arbeid. Å se gjennom arbeidet du liker, studere det, og finne ut hvem som jobbet på det og ta kontakt med dem. Finn dine mennesker. Det er mye enklere å få gjennomslag for ideene dine når du arbeider med mennesker som har tilsvarende kreative smak som deg, og prosessen er mye gøyere, mener Ringheim. 

Ringheim mener at arbeidet som kreatør er «en overskuddsjobb».

- Så det er viktig å føle seg trygg og i et bra «headspace». Jeg tror også ikke det er nødvendig å studere for å bli en god kreatør.

Hun synes bransjen med fordel kan bli flinkere til å hente inn folk utenfor tradisjonelle Westerdals eller Høyskolen Kristiania.

- Møterommene våre burde i større grad reflektere det samfunnet arbeidet vårt skal nå ut til. Noen av de beste og mest interessante kreatørene jeg har blitt kjent med har utradisjonelle bakgrunner og innganger til bransjen.

Digitale geriljastunt
- Alle kan vel ikke lage en selvpromoterende video så hva er ditt beste tips til folk som sliter med å få jobb eller ikke når frem?

- Digitale geriljastunt er kanskje ikke helt for alle, nei. Men jeg har stor tro på å ta seg noen kreative friheter og ikke vente på tillatelse fra andre. Skap det arbeidet du ønsker å skape og ikke det du tror andre ønsker fra deg. Det er utrolig befriende, sier hun og fortsetter: 

Selv om Ringheim nå tar på seg flere freelance oppdrag fra Accenture Song flørter hun fortsatt med andre byråer.

- Jeg tar meg tid til å lande hvilket byrå jeg flytter til på fulltid. Å bytte land for en jobb er et stort steg, så det er viktig for meg at det jeg går til føles som en god match.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Jeg kjenner meg ikke helt klar for at verden skal få vite om masterplanen min, men om fem år bor jeg i utlandet et sted, og har utvidet den kreative «triben» min og jobber med meningsfylte innovasjonsprosjekter som fyller meg med energi, sier hun.