Navn: Victoria Skau

Alder: 24 år

Stilling: Radioprogramleder for «Topp 40»

Første jobb i bransjen: Programleder for nettserien «Mission Impact» som handler om bærekraft og som er laget i samarbeid med Forum for utvikling og miljø.

Hobby: Jeg er veldig glad i å lage mat, liker å kalle meg selv for en liten masterchef. I tillegg føler jeg meg heldig som kan si at alle mine andre hobbyer også er min fulltidsjobb. Både video, historiefortelling og skriving er noe av det jeg driver like mye med på fritiden som på arbeidsplassen.

I den faste spalten «Unge talenter» tar Kampanje for seg et talent på opptil 30 år som på kort tid har oppnådd mye, eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury. Youtuberen Victoria Skau (24) som nylig ble radiovert på «Radio Topp 40» har siden 2021 holdt i podkastene «Bryter ned fasaden» og «Oops!» i Bauer Media. Selv om hun i dag lever av å snakke til et stort publikum, har hun ikke alltid vært like komfortabel med å snakke til en stor forsamling.

- Det å snakke foran folk og et publikum var det skumleste jeg visste om, men jeg visste jeg var god på historiefortelling og hadde en formidlingsevne, så da pushet jeg meg ut av komforsonen. I dag snakker jeg foran flere tusen mennesker hver eneste dag. Så jeg føler det også ligger mye i å øve, øve, øve og tørre å kaste seg ut i de skumleste tingene, for de kan lede deg inn på dine fineste veier, sier hun.

Les også: Youtuber blir radiovert: - Musikk er min store lidenskap

Drømte om radiojobbing
Den nye radioverten forteller Kampanje at hun alltid har villet jobbe med radio og at jobben som Youtuber har forberedt henne godt til rollen. 

- Jeg gikk bort til programsjefen i «Topp 40» og sa at min største drøm var å jobbe i radio. Jeg hadde fått et godt innblikk i hvordan hverdagen til en radiovert var og hvordan de jobbet, og noen uker senere fikk jeg forespørsel om jeg ville ha en takeover på Radio Topp 40, noe jeg selvfølgelig sa ja til, sier hun. 

Der fikk hun testet radioformatet for første gang, og det gav mersmak. 

- Det var et helt annet format enn hva jeg var vant med. Man skal engasjere lytterne med korte sticks, kun ved bruk av stemmen. Jeg merket fort at det var et format jeg syntes var spennende, og ønsket å gjøre mer av, forteller hun. 

Noen få måneder senere kom tilbudet om fast programlederjobb. Hun forteller at hun gråt et par gledestårer etter at hun fikk beskjeden.

- Man ser jo alltid på målene sine som en litt uoppnåelig drøm, uansett hvor fast bestemt man er på at man skal klare det. Så når det plutselig skjer, så føles det hele litt surrealistisk, sier hun.

Les også: Marcus (30) er markedsdirektør i børsgigant: - Jeg er mer analytisk enn kreativ

I studio:

Victoria Skau ble tidligere i vår ny programleder på Radio Topp 40. - Jeg har så respekt for de som jobber i radio. Det er mye mer teknisk enn hva man kanskje tror, sier hun.

- Spennende og variert
Til tross for at hun ikke har vært så lenge i jobben, har hun et indre håp om at dette er noe hun kan gjøre i mange år fremover. 

- Hverdagen er veldig spennende og variert. Jeg lærer nye ting hver eneste dag, og det syntes jeg er veldig givende. For det beste jeg vet er å møte på nye utfordringer, utvikle seg selv og få nye erfaringer. I tillegg får jeg jobbe med musikk, det er det beste med jobben, sier hun. 

- Har du noen tips til andre unge mennesker som vil inn i samme yrke som deg? 

- Mitt beste tips er ikke å gi seg. Man kan bli den beste i sitt felt, bare man øver og jobber nok. Jeg føler meg som et levende bevis på at man kan oppnå alt man ønsker, bare man vil det nok. Jeg startet fra ingenting jeg også. Så det gjelder å ha et skikkelig pågangsmot, uansett hvor mange ganger man feiler eller møter motstand. Plutselig treffer man og får det til, sier hun og legger til.

- I tillegg føler jeg at det er viktig å kaste seg på muligheter og være selvsikker på hvor man vil hen. Jeg hadde potensielt aldri fått den radiojobben om ikke jeg selv gikk til programsjefen, og sa at det var min største drøm. Så gå for det, det «verste» man kan å få er et nei, sier Skau. 

 - Ser du på deg selv som et talent?

- Jeg ville nok ikke ha omtalt meg selv som et talent, fordi jeg føler det er et så stort ord. Likevel er jeg veldig stolt over å føle at jeg virkelig mestrer noe. Spesielt med tanke på at jeg gjennom oppveksten aldri helt følte at jeg fant min plass eller de tingene jeg var god til, sier hun.

Gullsnutten ble vendepunkt
Radioprogramlederen Skau sier hun alltid har elsket å underholde og lage videoer. Helt fra ung alder ble hun kalt for familiens historieforteller. I 2017 satt hun hjemme en lørdagskveld og så på «Gullsnutten», en prisutdeling for norske youtubere. Hun husker hvordan hun beundret alle de unge menneskene som turte å gå for drømmene sine. Selv hadde hun hatt et stort ønske om å lage sin egen kanal i mange år, men aldri turt.

 - Jeg visste jeg var god på historiefortelling og hadde en formidlingsevne. Så mens jeg satt der foran TV-skjermen sa jeg til familien, «det der skal en dag bli meg. En dag skal jeg også stå på Gullsnutten. Oppnå drømmen min og være med på å bygge opp YouTube-Norge».

Samme dagen opprettet hun sin egen YouTube-kanal, og begynte å lage det innholdet hun selv ville ha klikket seg inn på. Temaene var alt fra humor og underholdningsvideoer, til selvutvikling og hjemsøkte-saker. Etter mye øving, prøving og kontinuerlig publiseringer over lang tid slo hun gjennom med en video, «Innelåst på badet i 24 timer». Videoen har i dag nærmere én million visninger, og ble gjennombruddet til Skau.

- To år senere, sto jeg selv på Gullsnutten 2019 og ble av media omtalt som Norges raskest voksende YouTube-kanal. Etter det åpnet alle andre dører og muligheter seg for meg. 

Fikk programlederjobb
Gullsnutten førte henne til den aller første programlederjobb i nettserien «Mission Impact», som hadde premiere i starten av 2019. I serien tok hun og to andre ungdommer, Kim Mateo og Penelope Lea opp kampen mot noen av vår tids største utfordringer som krig, fattigdom og miljøkrise.  

Dette åpnet opp for flere programlederoppdrag. I 2020 ledet hun VG-lista og har i tillegg vært programleder for arvtageren til «Åndenes makt», spøkelsesjegerne som gikk på TVNorge i 2021.  Siden den gang har hun debutert med to selvutviklingsbøker og jobbet hardt med å bygge opp sine sosiale medier plattformer.

- Jeg har holdt foredrag rundt om i Norge om både nettvett, selvutvikling, viktigheten av tilstedeværelse på sosiale medier og hvordan man kan slå gjennom med plattformene sine. Både for barn og unge, men også for voksne i bransjen, forteller Skau. 

Hun sier at hun har hatt et motto som har vært, «om jeg virkelig vil noe, så skal jeg få det til».

- Så om ikke plan A fungerer, da forsøker jeg plan B eller C. Hittil har jeg allerede fått til mer enn hva jeg hadde turt å drømme om. Så alt er virkelig mulig med viljestyrke, sier hun.