Tirsdag denne uken samlet Kampanje en rekke rekrutteringsselskaper, rådgivningsmiljøer og HR-avdelinger fra både offentlig sektor og privat sektor til fagkonferansen Employer Branding-dagen. Der kunne nærmere 300 konferansedeltagere være vitne til at Lina Wicklund-Hansen fikk «sparken» av sjefen Lars Kvam Kristoffersen på direkten. 

De to jobber til daglig sammen i rådgivningshuset Wicklund-Hansen som bistår kunder med organisasjonsutvikling, rekrutteringer og rådgivning innenfor markedsføring og hvordan selskaper kan fremstå som en attraktiv arbeidsplass, såkalt employer branding.

- Hvordan føltes det å få sparken på denne måten foran en fullsatt sal? 

- Nei, det var jo ikke en veldig hyggelig opplevelse. Jeg tror at mange kan kjenne seg igjen i at man blir helt sånn shaky og sjokkert for Lars (Kvam Kristoffersen, daglig leder i Wicklund-Hansen, red.anm) har jo alltid sagt til meg at jeg er kjempeflink i jobben min. Jeg trodde jeg var den siste som skulle få fyken i sånn situasjon, sier Lina Wicklund-Hansen til Kampanje. 

Her må Kampanje ile til med å fortelle at det hele var iscenesatt for å vise hvordan man ikke skal gå frem i en situasjon der nedbemanning og oppsigelser var tema og det med Lina i «rollen» som den oppsagte og daglig leder i Wicklund-Hansen, Lars Kvam Kristoffersen i «rollen» som sjefen. Selskapet jobber også med rådgivning når slike prosesser er påkrevd, og de to hadde spilt inn en film som ble vist de fremmøtte deltagerne på Vika Kino. 

- Hvordan var det å gi den kjipe beskjeden til Lina? 

- Det føltes jo veldig kunstig, for det var jo ganske ufortjent, det hele. Også må jeg jo beklage jo at jeg gjorde det for åpen scene, sier Lars Kvam Kristoffersen. 

Se videointervjuet med Lina Wicklund-Hansen og Lars Kvam Kristoffersen i Wicklund-Hansen etter konferanse og «filmpremieren» på Vika Kino:

- Informasjon er starten og slutten
Kvam Kristoffersen har over 20 års erfaring fra telekomindustrien og byråbransjen, hvorav syv år som HR-direktør.

- Hvordan ville du ha gjort det, om det var en reell situasjon?

- Informasjon er liksom starten og slutten på gode prosesser, i tillegg til at man selvfølgelig har kontroll på det juridiske og hva som er lov og ikke lov. Da slipper man å bøye reglene og det er i hvertfall ikke god employer branding, sier han. 

Filmen er aktuell på en tid der hele medier- og kommunikasjonsbransjen virker å være i sparemodus og det er ansettelsesstopp, sparetiltak, slutttpakker og nedbemanninger som pågår. Også i næringslivet for øvrig er det nå overskrifter om butikknedleggelser og konkurser. 

- Det er nettopp i nedgangstider at man virkelig har muligheten til å investere i sitt employer brand. Det er en ting som mange bør tenke på nå. Flere forteller oss at de husker en dårlig nedbemanningsprosess. Det er noe som setter seg i minnet. Da må bedrifter tenke på at tidligere ansatte kan være gode ambassadører for bedriften selv etter nedbemanning. Men da må det gjøres på den god måte, sier han. 

God stemning:

Stemningen mellom kollegene Lina Wicklund-Hansen og Lars Kvam Kristoffersen var heldigvis god etter at de viste filmen førstnevnte fikk sparken på jobben. Foto: Eivor Eriksen.

- Unødvendig brutalisering
Oppskriften til Wicklund-Hansen er å ta vare på ansatte og hverandre og være seg bevisst den menneskelige faktoren i tillegg til jussen når et selskap nedbemanner. 

- Det er veldig viktig at man tenker på at ledere er mennesker og at de ansatte er mennesker, og mange av dem skal leve sammen også etter en sånn prosess. Har du fokus på det, tror jeg du gjør gode valg. 

Han mener det viktig «å informere folk skikkelig og unngå ambushing», «ikke spille på relasjoner og informere om situasjonen» og «holde seg på rett side av arbeidsmiljøloven».  

- Jeg tror at den verste fallgruven kommer som en følge at ledere er veldig usikre og dermed trenger overraskelsesmomenter eller mye makt. Det brutaliserer mye, sier han. 

Gjennomførte undersøkelse
Wicklund-Hansen hadde også gjennomført en spørreundersøkelse blant de fremmøtte og deltagerne på konferansen.

- Jeg ble overrasket over at mange, i hvert fall her i salen i dag, svarte at det er nedbemanninger på gang eller at de frykter at det er nedbemanninger på gang. Også ble jeg overrasket over at det er mange som sier at de har opplevd brutale nedbemanningsprosesser tidligere, sier han.

- Hva er de verste fallgruvene?

- Jeg tror at den verste fallgruven kommer som en følge at ledere er veldig usikre og dermed trenger overraskelsesmomenter eller mye makt. Det brutaliserer mye, sier han.

Her kan du se filmen der Lars gir Lina sparken på jobben. Filmen ble vist til alle de som deltok på Kampanjes «Employer Branding»-dagen.