Navn: Elliot Houwing-Endresen 

Alder: 25 

StillingMotion designer/klipper i Fenomen og animatør, regissør og innehaver av Houwing Media

Utdanning: Enkamera Tv-teknikk med fordypning som videojournalist, Høgskolen i Innlandet, Lillehammer

Første jobb i bransjen: Komponist for dramaserien «Aber Bergen» (TV3)

Min hobby: Illustrasjon og musikkomposisjon

I Kampanje-spalten «Unge Talenter» tar vi for oss et talent under 30 år som på kort tid har oppnådd mye eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury. Denne uken tok vi en prat med multitalentet Elliot Houwing-Endresen som er videojournalist, regissør, komponist og animatør. 

- Det er vel egentlig ikke lov å svare på. Men jeg må vel si ja for anledningen, svarer Houwing-Endresen når Kampanje spør om han ser på seg selv som et talent.

- Jeg jobber blant annet med et ganske nisje format, animasjon, innenfor film som i utgangspunktet er veldig visuelt, så om det anses som bra eller ikke blir jo veldig subjektivt. Men når det kommer forespørsel om å lage mer, da får man jo inntrykk av at streken man har gjør susen, utdyper han.

Når Houwing-Endresen sier «streken» er det uttrykket i blant annet animasjonene han snakker om. I år var Houwing-Endresen Gullruten-nominert i kategorien «beste grafiske design» for sitt arbeid med animasjon for NRK-serien «Gutter mot verden».

- Illustrasjon er en interesse jeg har hatt hele livet og da jeg begynte å bevege meg inn i film- og TV-bransjen var det naturlig å ta med seg det, sier han og legger til:

- Fordelen med animasjon er at det ikke finnes noen begrensninger. Tradisjonelt blir det ofte brukt for å visualisere humor, men jeg ønsker å bruke det som et virkemiddel for å dramatisere dypere følelser og tyngre temaer.

For tiden jobber han med grafikk og etterarbeid på prosjekter i produksjonsselskapet Fenomen. Der har han blant annet klippet trailer for NRK-seriene «Rådebank» og «Vi lover et helvete», samt dokumentarfilmen «Alt for Norge».

- Lurt å ha flere bein å stå på
Houwing-Endresen har en bachelorgrad i «enkamera TV-teknikk» fra Høgskolen i Innlandet på Lillehammer, med fordypning i videojournalistikk. 

- Jeg valgte denne fordypningen for å få kjennskap til og kunne utforske flere roller og kjenne på et større ansvar for et produkt fra start til slutt, sier han.

- Det tror jeg var veldig riktig for min del. Bransjen utvikler seg i den retningen, og det blir vanskeligere å klare seg hvis man kun behersker én ting, fortsetter han.

Det er også hans tips til de som vil inn i hans bransje: 

- Det er lurt å ha flere bein å stå på, da blir man automatisk en bedre kandidat. 

I tillegg til jobb i Fenomen driver han også enkeltpersonsforetaket Houwing Media.

- Houwing Media ble opprettet for å ha mulighet til å ta på seg flere enkeltstående prosjekter som blant annet musikkvideo-oppdrag, forteller han.

I 2021 regisserte og animerte han en musikkvideo for Kamelen og en musikkvideo for det anonyme kunstnerkollektivet Tacobitch. Tidligere har han også komponert filmmusikk til dramaserien «Aber Bergen» sesong en til tre, jobbet som music editor for dokumentarfilmen Cold Case Hammarskjöld og vært post produsent i P3 Gull.

- Hva er det viktigste for deg med tanke på valg av arbeidsplass? 

- Det kommer veldig an på. Arbeidsmiljø er selvfølgelig ekstremt viktig, og å finne noen man kommuniserer godt med, men hovedsakelig så handler det om å finne et prosjekt man tror på, sier han.

- Ingen begrensninger:

- Fordelen med animasjon er at det ikke finnes noen begrensninger. Tradisjonelt blir det ofte brukt for å visualisere humor, men jeg ønsker å bruke det som et virkemiddel for å dramatisere dypere følelser og tyngre temaer.

Ingen plan eller klart mål
Når det gjelder hva Houwing-Endresen ser på som mest spennende med jobb den kommende tiden, svarer han: 

- En musikkvideo for Brenn med Kjartan Lauritzen er rett rundt hjørnet, og en musikkvideo til debutalbum for artist Rick Grove er i produksjon. Jeg skal også i gang med sesong to av en serie jeg ble fagprisnominert for, uten at jeg kan gå noe mer inn på hvilken serie det er.

- Jeg synes det er veldig gøy å merke at jeg utvikler meg for hvert prosjekt jeg er med på og at jeg har stor kreativ frihet til å visualisere ideene mine. 

Om fremtiden er han ikke like sikker: 

- Jeg leste en artikkel til denne spalten og så at noen hadde svart «jeg har ingen plan». Det var fint å lese, for jeg har heller ikke noen plan eller klart mål om hvor jeg vil. Jeg finner nok ut av det mens jeg holder på.

- Jeg føler jo at ballen har begynt å rulle litt. Jeg ønsker at det skal bli mer, og at jeg kan gå over til litt større formater etterhvert, sier han og tenker seg om et øyeblikk:

- Reklame hadde jo vært kult. Eller serier og film. Noe jeg kan være med på å skape og ha en større kreativ rolle i.

Han resonnerer seg frem til at han sannsynligvis vil merke det når han er der han vil. 

- I denne bransjen jobber man som oftest prosjektstyrt og det passer meg egentlig veldig bra. Jeg trives godt med å ha flere prosjekter gående til enhver tid og kommer nok alltid til å være litt frem og tilbake, sier han.