- Som fotojournalist ligger historiefortelling til grunn i alt jeg gjør, og jeg håper å ta med meg denne kunnskapen inn i min nye karrierevei, sier Klaudia Lech til Kampanje.

Lech er nylig ansatt i et etårig vikariat hos Miljødirektoratet, der hun nå  skal ha fagansvaret for sosiale medier.

- I tillegg skal jeg blant annet få jobbe med miljøgifter i produkter, et tema jeg brenner veldig for. Jeg er enormt gira på å komme i gang, og er så glad for å ha fått tilliten fra Miljødirektoratet til å være med å forme deres sosiale kanaler fremover, sier Lech.

Lech har jobbet som fotograf siden 2012, og startet karrieren i Drammens Tidende, Universitas og Dagens Næringsliv. I 2015 fikk hun sitt første vikariat i VG, og har siden den gang blant annet jobbet som vikarierende fotosjef i VG, og som VG-frilanser fra USA. Der jobbet hun også som frilanser for Aftenposten.

- Den samme høsten jeg ankom USA var jeg med å dekke presidentvalget sammen med daværende USA-korrespondent i VG, Camilla Bjørn, og det som egentlig kanskje bare skulle blitt noen måneder i USA, ble brått til fire år, forklarer Lech.

Les også: P3-sjef Camilla Bjørn om lytterfall og utskiftning av profiler: - Tallene svinger litt mer enn vi liker

- Frilanslivet ga fantastisk frihet
Lech sier at da hun dro til USA, hadde hun ingen jobbsikkerhet – men et godt journalistisk nettverk fra Norge, som hjalp henne å komme i gang. Med base i Los Angeles, dro Lech på jobbreiser i 27 forskjellige stater, noe hun sier ga henne stor innsikt i et «svært komplekst land». Mot slutten av oppholdet i USA tok Lech en mastergrad i sosiale medier ved USC Annenberg School of Communications i LA.

- Frilans-livet ga meg en fantastisk frihet jeg aldri kunne hatt om jeg var fast ansatt i en redaksjon i Oslo - men det har ikke vært lett. En naturlig del av hverdagen er usikkerhet og bølgedaler. I perioder med lite jobb er det lett å kjenne angsten puste deg i nakken, sier Lech.

Hun sier at en av de viktigste grunnene til at hun valgte bort frilanstilværelsen, er tryggheten en fast arbeidshverdag gir – men også muligheten til å jobbe i team.

- Livet ute i felt kan bli ensomt og jeg kjente ofte på at jeg savnet å ha kolleger å drodle ideer med. Jeg har skjønt at teamarbeid er selve kjernen i «the creative process» så jeg gleder meg enormt mye til å løse oppgaver sammen med dyktige kollegaer, sier Lech.

- Visuell kommunikasjon blir viktigere
Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør i Miljødirektoratet, sier til Kampanje at visuell kommunikasjon stadig blir viktigere for dem.

- Det er viktig å se de ulike kommunikasjonsflatene i sammenheng både visuelt og innholdsmessig. Klaudia Lech har solid visuell erfaring som fotograf og journalist fra store mediehus, samtidig som hun nå har en solid kommunikasjonsutdanning fra USA, sier Hillestad.

Videre sier Hillestad at Miljødirektoratet med ansettelsen av Lech ønsker å få til videreutvikling, og å bringe energi og ny kunnskap inn i arbeidet deres, kombinert med stor leveringsdyktighet.

- Hun vil få fagansvar for sosiale medier og analyse og jobbe tett opp mot fagavdelingene med andre oppgaver som blant annet mediekontakt og nettutvikling, avslutter han. 

Les også: Frilanser mistet oppdrag for 60.000 på to dager: - Vi har ingen rettigheter