Maria Aas-Eng går av som administrerende direktør i Red Dentsu X før sommeren. Det ble kommunisert til de ansatte på et allmøte i mediebyrågruppens lokaler fredag morgen. Hun ble ansatt som daglig leder i Red Media Consulting i 2015, og i 2017 rykket hun opp til konsernsjef. Da byrågruppen ble kjøpt opp av Dentsu Aegis i 2018, ble hun konsernsjef for nye Red Dentsu X.

- Da Maria Aas-Eng startet for fem år siden, var det for å ta Red til neste nivå, hvilket hun gjorde. Da vi kom inn, ble det Marias store oppgave å lede integrasjonsprosessen, som har tatt i nesten to år, og det er «check». Disse to store oppgavene er ikke bare over, de er gjennomført med glans, sier administrerende direktør i Dentsu Aegis Network, Paal Fure til Kampanje.

- Vil gjøre noe annet
Under Maria Aas-Engs ledelse har Red Media vunnet Byråprofil tre ganger, og selv har hun blitt kåret til bransjens mest populære leder i Mediabemannings Bransjerapport. Red Dentsu X en totalomsetning på 1,181 milliarder kroner (+ 16 prosent). Driftsresultatet endte på 22,5 millioner kroner (+ 2 prosent) og resultat før skatt ble på 21 millioner kroner (+ 8 prosent).

- Jobben har fremfor alt vært veldig spennende, veldig lærerik og krevende, for å være helt ærlig, men i høst tok jeg avgjørelsen om at jeg ønsker å gjøre noe annet. Som jeg har sagt til både Pål og Christian, er ikke det en enkel avgjørelse for meg. Jeg er ekstremt glad i kollegaene mine i Red og i Pilestredet 8, hvor resten av Dentsu sitter, men på sett og vis er jobben ferdig, sier Maria Aas-Eng til Kampanje.

- Hvordan var det å si ifra til kollegaene dine?

- Jeg har ikke sovet så mye i natt, for det er absolutt tøft. Det er min gjeng. Jeg har ansatt veldig mange av dem og jeg er veldig glade i kollegaene mine og imponert over dem. Samtidig er det veldig fint og godt at vi ikke bare forteller at jeg skal slutte, men at vi presenterer en helt ny organisasjon.

Les også: Priser Red-gruppen til 200 millioner – partnerne fikk utbetalt rundt 100 millioner i kontanter (abo.)

Espeseth overtar Red-roret
Etterfølgeren hennes blir Red-partner gjennom 12 år, Christian Espeseth, som i dag leder content-byrået Red Storyline.

- Både ledelsen og jeg var rørende enige om at den beste kandidaten allerede er i ledelsen, og det er han, sier Fure og peker over bordet på Espeseth.

De skal jobbe sammen i en periode før påske, før Christian Espeseth på et tidspunkt før sommeren vil overta alt ansvaret for driften.

- Vi hadde mange diskusjoner rundt bordet på hvem lederen skulle være. Og så var det en klok person rundt bordet som spurte hvorfor vi skulle lete så langt borte når vi har personen rundt dette bordet, sier Espeseth med et smil.

Spørsmålet kom fra Maria Aas-Eng og Espeseth hadde ikke et umiddelbart svar.

- Jeg måtte gå en lang skitur alene på fjellet og se innover i fjellet og tenke «what’s next?». Jeg har i hele min karriere jobbet i treårssykluser. Jeg er akkurat på vei til å starte min femte treårssyklus i Red, og da Maria stilte spørsmålet, tenkte jeg at det jeg brenner aller mest for er at vi skal være kundeorienterte. Og da vi samtidig skrudde på organisasjonen, tenkte jeg at «dette har jeg lyst til å lede», sier Espeseth.

Stokker om på organisasjonen
Samtidig som Christian Espeseth overtar stillingen som konsernsjef, blir Kine Werenskiold ansatt som ny daglig leder i mediebyrået Red Media, som til nå også har vært ledet av Maria Aas-Eng. Therese Becke blir COO på tvers av hele Red Dentsu X og Lena Sarset får ansvaret for de største kundene i byrågruppen. Inge Hofstad Kjeilen får et utvidet mandat som innovasjonsdirektør i hele Red Dentsu X.

Både Kine Werenskiold og Lena Sarset ble ansatt i Red Dentsu X ved årsskiftet. De kommer fra henholdsvis Anorak og OMD.

- Maria og gjengen har integrert Red Dentsu X inn i Dentsu Aegis Network på disse to årene, nå er det en enda sterkere integrering i Red Dentsu X. Både fordi kundene forventer det, og når man har et konkurransefortrinn av å være et hybridbyrå, så er det momentumet veldig viktig, sier Paal Fure.

Virksomhetene i Red Dentsu X består, men de skal «ledes mer integrert og helhetlig» ifølge Dentsu Aegis-sjefen.

- Vi skal ikke slippe fagkompetansen i det hele tatt, men vi får flere som bygge broer og flere som sikrer at vi jobber helhetlig i alle leveranser, legger Espeseth til.

Les også: Dentsu Aegis fosser frem med Red-byråene - rigger seg for nye annonsestrømmer