Øyvind Solstad er ansatt som kommunikasjonsansvarlig for sosiale medier i Vy. Solstad kommer fra stillingen som Global social media manager i Hurtigruten, og har tidligere vært redaktør i NRKbeta, kommunikasjonsrådgiver i Carat, undervist på Høgskolen Kristiania og bygget opp sosiale medier i VG. Nå får han ansvaret for å lede sosiale medier i Vy, et selskap som ikke kan sies å ha gått under radaren på Facebook og Twitter.

- Sjef for sosiale medier i Vy høres ut som en tøff jobb. Hvordan vil du gå inn i jobben?

- Jeg synes ikke det virker som en tøff jobb, bare så det er sagt først. Jeg har jo vært sosiale medier-sjef i VG i fem år, og jeg tror det er en forholdsvis grei skole for å jobbe med all slags ytringer i kommentarfelt, sier Solstad til Kampanje.

Solstad syntes det var en riktig avgjørelse å bytte navn og design. 

- Jeg synes Vy er et genialt lite navn, som sier masse om det fineste ved å reise. Og designet som Snøhetta har laget for selskapet er dritlekkert, både farger, logo og skilting, sier Solstad.

- Hva tenker du om starten Vy har fått i sosiale medier, ufortjent mye tyn eller fortjent pepper?

-  Det kommer mye kommentarer i sosiale medier om unødvendige penger kastet ut av vindu hver gang et norsk firma bytter navn eller logo eller begge deler. Men det er jo ikke det. Bedrifter må fornye seg og skife navn eller design hvis det de driver med endrer seg. Jeg syntes ikke man kan hete Norges Statsbaner når man kjører elektriske biler og tog, svarer Solstad.

- Jeg syntes det var kjedelig hele greia
I vår eksploderte parodikontoen VyNotTravel på Twitter. Mannen bak kontoen Jonas Ali Ghanizadeh, fikk Vys advokater på nakken noe som skapte reaksjoner i sosiale medier, og Ghanizadeh ble tilbudt gratis advokathjelp.

Vys nye sosiale medier-sjef sier han ikke satte seg veldig inn i saken.

- Jeg syntes det var morsomt i fem timer da det kom, også skjulte jeg kontoen etterpå, jeg syntes det var kjedelig hele greia. Det var morsomt som en engangsgreie, men så har jeg ikke sett den siden. Så jeg har ikke tatt veldig stilling til det, for jeg syntes det var uinteressant etter kort tid. Jeg har ikke satt meg inn i alle sider der, og jeg visste ikke at en advokat hadde snakket med dem, sier Solstad.

På spørsmål om han selv ville anbefalt Vy å bruke advokater for å stoppe en parodi-konto svarer Solstad at han i VG stadig vekk møtte på kontoer som brukte mediehusets navn. 

- Det var for eksempel noen ungdomskoleelever som lagde et skoleprosjekt hvor de latet som de var en avis. Så tok de det litt langt og laget en VG twitter-konto og latet som de var VG. Da snakket vi med dem også tok de det bort, forteller Solstad.

- Generelt syntes jeg ikke det er problematisk at folk lager parodier på ting, det syntes jeg er morsomt, men Vy-parodien syntes jeg var for kjedelig, legger han til.

Publikum skal slippe å spørre
Solstad, som har jobbet med sosiale medier siden 2007, har klare tanker om hvordan en bedrift bør bruke sosiale medier i kontakt med kundene sine.

- Erfaringen min fra VG og Hurtigruten viser at når man tar seg tid til å svare skikkelig, så vinner alle. Kundene blir informert og får svar, og selskapet vinner på å være åpent, sier Solstad.

Han mener publikum bør få skikkelig svar, så fort som mulig.

- Selskaper skal informere så fort de vet det selv, så publikum slipper å spørre. Det er utrolig mange muligheter for å informere folk, og være litt proaktiv, sier Solstad.

Saken fortsetter etter bilde.Fornøyd:
Merkevaresjef i Vy, Eirik Harildstad, mener Solstad er en svært god pedagog og formidler: - Han har en kompetansebredde som gjør ham svært ettertraktet. Foto: Mads Kristiansen.

- Vi vil gi kundene våre bedre service
Merkevaresjef i Vy, Eirik Harildstad, sier de trenger et nytt løft. 

- Øyvind har en spesiell erfaring og kompetanse. Han har i en årrekke bygget opp sosiale medier i ulike bransjer i Norge, og kan vise til svært gode resultater. Øyvind var med fra byråsiden da den første strategien til NSB på sosiale medier ble laget for mange år siden. Vi er veldig glade for å ha fått Øyvind på laget, sier Harildstad.

Merkevaresjefen mener tiden er moden for å styrke arbeidet de gjør i sosiale medier.

- En ny merkevare på tvers av tog, buss og nye tjenester som Din Bybil gjør at vi må være tydeligere og til stede også på sosiale medier. Vi har over tid sett behovet for å styrke dette området, og vi kan trygt si at dette behovet ikke har blitt mindre med alle de endringene vi går gjennom og den oppmerksomheten Vy får. Vi vi gi kundene våre bedre service, og sosiale medier spiller en viktig rolle i dette, sier Harildstad.

Solstad tiltrer i den nye stillingen 2. desember.