Jon Martin Larsen (43) er hentet inn til Høyskolen Kristiania som foreleser i nyhetsjournalistikk, internasjonal journalistikk, kommunikasjon og samfunnsfag. Det er en skole Larsen kjenner godt til etter å ha undervist på deltid i hele tjue år ved skolen.

- Utrolig spennende å få dedikere meg til å utvikle og veilede nye journalister med de utfordringene vi har i media og verden nå. Høyskolen Kristiania, sier Jon Martin Larsen.

- Hva er de største utfordringene til journalistikken slik du ser det nå?

- Vi trenger å tenke at journalistikken må møte og avsløre falske nyheter, manipulasjon og propaganda, og det krever mer av oss som underviser i faget, det krever stor samfunnsforståelse og innsikt i ulike agendaer, og derfor er jeg også glad for at Høyskolen Kristiania setter dette sentralt. Jeg håper også at redaksjonene får større muligheter til å gå inn i dette, sier han.

Savner konfronterende Trump-dekning
Ellers savner han en bedre dekning av både internasjonale forhold knyttet president Donald Trump og Vladimir Putin i Russland.

- Om vi snakker internasjonal journalistikk så savner jeg blant annet enda mer konfronterende og analyserende journalistikk rundt USAs president Donald Trump sine meninger og handlinger, og konsekvensene av dem, sier han.

På hjemmebane savner han «enda bedre dekning av klimaendringene og internasjonale konflikter».

- Det er mulig å ta en telefon eller skype-samtale over Atlanteren, og å bruke norske og europeiske politiske kilder og ekspertkilder i større grad enn i dag. En rollemodell jeg ofte bruker når jeg underviser i utenriksjournalistikk, er Sidsel Wold. Hun klarer å analysere den tyrkiske presidenten og den israelske statsministeren og samtidig følge med på hva som skjer på gateplan. Men så er hun jo så heldig å få være korrespondent der det skjer, sier han.

- Bedre dekning av muslimhat
Uten å ha fått anledning til å kommentere helgens tragiske terrorhandling spesifikt, trekker Larsen også frem dekningen av hat og fordommer mot minoriteter i Norge.

- Jeg savner en bedre dekning av muslimhatet og fordommene mot alle innvandrergrupper. Også savner jeg bedre dekning av de islamske miljøene i Norge og progresjonen der de siste årene, blant annet båret frem av ungdommer og kvinner, sier han.

- Hva tenker du selv om jobb-mulighetene til journaliststudentene dine i fremtiden, vil de få jobb alle sammen?

Det går bedre i norske medier enn bare for noen få år siden, og vi ser nyansettelser og faste stillinger både lokalt og i riksdekkende medier som går til journalister godt ned i tjueårene. Det er bra. Men studentene skal jo også være forberedt på at den fremtidige arbeidsgiveren deres kan være en app, en bedrift som DnB som vil lage eget økonominettsted, eller at de ender opp som eneste journalisten i bygda med eget multimedienettsted, sier Larsen.

Slutter som kommunikasjonssjef
Larsen har selv lang erfaring fra både medier og kommunikasjon, som blant annet nyhetssjef i Dagsavisen og ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidende, samt medielederstillinger i Røde Kors i Norge og i Midt-Østen. Han starter ved Høyskolen Kristiania etter tre år som kommunikasjonssjef hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Etter mange år som en dyktig foreleser, er det veldig hyggelig å få Jon Martin Larsen inn i full stilling hos oss, sier Lars Richard Bache, studieleder for Bachelor i Journalistikk ved Høyskolen Kristiania.