Bernt Halvard Olderskog slutter i Norges Skiforbund der han de siste ti årene har jobbet med å løfte inntektssiden til norsk langrenn.

- Mange har spurt meg om jeg er gal, og det kan jo hende. Men jeg føler at jeg ikke har noe å tape på gjøre noe nytt. Nå får jeg lov til bruke den erfaringen jeg har fått gjennom de siste ti årene. Det har vært ti fantastiske år, med kollegaer og utøvere som har prestert på ekstreme nivå og gåsehud-opplevelser. Det har vært store dager og krevende dager som i sum er erfaringer jeg ikke ville vært foruten, sier Olderskog.

I Skiforbundet har han vært med på det han kaller «en utrolig reise» og han sier selv at han forlater «drømmejobben».

- Jeg følger meg jo utrolig privilegert som har fått jobbe med nasjonalidretten. Her har min jobb handlet mye om å profesjonalisere hele organisasjonen og ikke minst sørge for at living the brand ble en naturlig del av hverdagen vår, sier han.

- Hvorfor velger du å forlate «drømmejobben»?

- Jeg er litt mett og veldig sulten. Det er vel den enkleste forklaring. Driver man med toppidrett må man være 110 prosent motivert. Når jeg begynner å kjenne meg litt mett, og samtidig veldig lysten på å bygge noe nytt, er det tid for å veksle. Selv om jeg legger skiene på hylla, legger jeg ikke strategiene vekk.

Økte sponsorinntektene
Også økonomisk har det vært en gledelig reise. Skiforbundet og norsk langrenn har gått fra en inntektsside på 25 millioner kroner til over 90 millioner kroner.

- Den store økningen kom i perioden 2009 til 2015. Da tok vi veldig mye av spranget. Vi fikk inn blant annet Aker, Bjørn Dæhlie, og etterhvert Sparebank1.  Deretter kom det en liten utflating, men i år vil langrenn få en fin vekst, sier Olderskog.

Godt over 90 prosent av inntektene til norsk langrenn kommer fra kommersielle aktører og de største sponsorene er i dag Sparebank 1, Equinor, Norsk Tipping, Veidekke og store deler av Norgesgruppen.

- Jeg husker at min første ledestjerne i 2009 var «fra idrettslag til bedrift». Profesjonalisering og kommersialisering av norsk langrenn har vært det jeg har brent for. Men det har ikke vært noe sololøp. Jeg må takke utøvere og kollegaer, og kanskje spesielt Åge Skinstad og Espen Bjervig som har lært meg mye, sier han.

- Har det vært mange skuffelser?

- Jeg ønsker ikke å trekke frem enkeltepisoder, men det har vært felt noen tårer sammen med de som har stått i stormen og det har også være lærerikt.  Men samtidig har jeg vært trygg på at utøverne ikke har gjort noe galt og jeg vet at det er ærlige folk. Da har det vært enkelt å gi jernet for dem som satt i det.

Starter opp Bolder
Nå skal han gi jernet for seg selv og starter opp selskapet Bolder. Han sier han ikke har noen planer om å vokse i antall ansatte og forteller at han er «lykkelig som liten». Med Bolder har han allerede fått inn «to spennende oppdrag» som han ikke vil snakke så mye om.

- Jeg vil ikke snakke om kundelister. Jeg tror det er smartest å jobbe litt under radaren for og med kundene mine. Men jeg skal jobbe både mot sponsorobjekter og sponsorene eller bedriftene. Mitt forretningsfokus er derfor kommersialisering og profesjonalisering av sponsorobjekt, men også å jobbe for å styrke bedrifters merkevarer, konseptutvikling og aktivisering sier han.

- Vurderer du også en managerrolle?

- Nei, jeg ser ikke for meg det, med mindre jeg skulle få en svært god relasjon til utøveren og det kjennes naturlig, sier Bernt Halvard Olderskog