Det var i mars i år at Kampanje kunne fortelle at det var tøffe tider i analyse- og konsulenthuset Kantar i Norge. Analysekjempen hadde lagt bak seg en tøff høst og måtte kutte i staben. Samtidig sa toppsjef Stein Aarland fra seg lederansvaret på dagen.

Nå er det en ny sjef på plass i Kantar og det WPP-eide selskapet har funnet sin nye leder i egne rekker. WPP er et av verdens aller største kommunikasjonskonsern med en rekke byråer i porteføljen som Mediacom, Gambit H&K og BBDO.

- Det blir utrolig spennende og gøy å få lede en gjeng med så mange utrolig flinke mennesker og med et så solid eierselskap i ryggen. Jeg føler jeg har mye støtte for å lede denne fantastiske virksomheten, sier Kari Nordstad som altså blir ny sjef i Kantar i Norge til Kampanje.

 

Les også: Kantar har kuttet 15 årsverk i løpet av 2018 - Nå går også sjefen av

Tøffere tider: Analyse- og måleinstituttet Kantar leverer ikke lenger like gode tall og mistet også en stor kontrakt på medieområdet. Nå slutter toppsjefen, Stein Aarland, i selskapet som er en del av kommunikasjonskonsernet WPP. Foto: Knut Kristian Hauger.

Jobbet selv med kuttene
Kari Nordstad kjenner selskapet hun nå skal ta over godt. Siden 2011 har hun jobbet i ulike deler av Kantar, og kommer fra en stilling som leder for innsiktsavdelingen og har dermed sittet i ledergruppen siden i fjor høst.

- Var det tungt i fjor høst?

- Ja, det er klart. Når man skjønner at man går mot en nedbemanning, så blir alt tyngre. Men nå føler jeg at vi har klart å komme oss igjennom dette og kan se fremover, sier Nordstad.

Hun har tidligere hatt lederjobber i medieanalyse-selskapet Observer, både i Norge, Sverige og Portugal, og har jobbet i konsulentselskapet Teleplan.

- Hva tenker du om å ta over som sjef for Kantar i Norge?

- Jeg kjenner virksomheten godt, og har jobbet i flere deler av virksomheten allerede. Jeg tenker det bare føles veldig bra å kunne lede en virksomhet som hjelper kundene med å finne ut hva folk sier og tenker om selskapene og merkevarene, og som deretter får kundene til å forstå hva dette betyr for businessen deres. Jeg kommer til å bruke min erfaring og lidenskap for analysefaget, til å bygge videre på suksesshistorien til Kantar. Vi skal være det mest attraktive analyse- og rådgivningsselskapet i Norge – både for våre kunder og for ansatte, sier hun.

Plukket ut av toppsjefen
Nyheten ble sluppet for de ansatte denne uken og Nordstad sier hun ble spurt om å ta jobben av sin sjef Yvonne Pernodd som er regionssjef for Norden og Baltikum.

- Kari Nordstad har lang erfaring som leder fra flere ulike virksomheter, og kjenner Kantars strategi, kultur og medarbeidere svært godt. Hun er derfor, uten tvil, riktig kvinne for jobben, sier Pernodd.

Før hun takket ja til jobben hadde Kari Nordstad allerede vært med på flere innledende samtaler med noen eksterne kandidater.

- Også endte det med at du ble spurt selv?

- Yvonne spurte meg og det kom egentlig litt overraskende. Jeg måtte tenke om, men Yvonne maste heller ikke. Jeg fikk tid og gikk noen runder etter den første samtalen før jeg til slutt tenkte at «ja, dette har skikkelig lyst til», sier hun.

Mistet radiomåling
Kantar er blant landets aller største analysehus og står bak en rekke kjente målinger og undersøkelser, særlig på medieområdet ser selskapet er ansvarlig for både tv-målingen og den nye medieundersøkelsen som måler lesertallene til både aviser og magasiner. Mediemonopolet glapp imidlertid tidligere i år da Nielsen tok over radiomålingen.

Les også: Analysegigant kan dra inn halv milliard på tv-måling

Analyse- og måleinstituttet Kantar leverer ikke lenger like gode tall og mistet også en stor kontrakt på medieområdet. Nå slutter toppsjefen, Stein Aarland, i selskapet som er en del av kommunikasjonskonsernet WPP. 

Kantar er like fullt verdensledende innen både research, data og innsikt, med over 30.000 ansatte verden over. I Norge har Kantar 130 ansatte og er markedsledende innen innsikt, analyse og rådgivning. Kantar hjelper over 60 prosent av de 200 største bedriftene i Norge med å ta faktabaserte beslutninger.

- 130 mennesker, det et blir en ny erfaring, eller?

- Ja, men det kjennes veldig bra fordi jeg har fått så mye solid støtte internt. Jeg er ikke så tøff i trynet at jeg kaster meg ut dette uten den interne støtten. Det er viktig for meg her.

Tall for 2018 foreligger fortsatt ikke, men selskapet har de siste årene ligget på en omsetning i underkant av 300 millioner kroner. I 2017 endte overskuddet på 31,7 millioner kroner.

- Kommer vi til å se den tunge høsten i tallene for 2018?

- Ja, det kommer man til å se, og derfor vil det fremover handle om sikre lønnsomheten og ikke satse på råvekst.  

Flere endringer på gang
Ansettelsen av Nordstad følger flere endringer i selskapet. Det har blant annet vært utskiftninger i ledergruppen, hvor Johanne Myre Fredriksen hentes inn fra Johnson Controls som ny HR-direktør. Eirik Friberg Ekrann, som har vært ute av selskapet en periode, kommer tilbake til Kantar med ansvaret for den faglige utviklingen av ekspertiseområdene – merkevare, kommunikasjon, innovasjon og kundeopplevelse.

- Vi gjort en rekke strukturelle endringer for å sikre at den betydelige fagkompetansen som sitter i organisasjonen, både lokalt og globalt, blir enklere tilgjengelig for våre kunder, sier hun.

- Du slipper å gå i gang med nye omorganiseringer og nedbemanninger?

- Den gjennomførte vi i januar og det var også en prosess jeg var involvert i. Nå er det gjort og da kjennes det ekstra godt å komme ut av dette og fortsatt ha støtte,

- Hva blir viktig for deg fremover nå tror du?

- Det blir å være tydelig på hvilke tjenester vi skal tilby samt være tydelig på porteføljen vår. Og ikke minst hvilken impact arbeidet vår har for virksomheter, sier hun.

- Så der røyk sommerferien?

- Nei, da jeg gjorde en presentasjon i den interne rekrutteringsprosessen fikk jeg utfordringen om å sette opp en 90-dagers plan. Ett av punktene mine var å legge inn litt sommerferie, sier hun.

- Og til alle de som etterlyser flere kvinner i lederroller i næringslivet, hva sier du?

- Da tenker jeg at det har kommet inn en rekke kvinner i lederposisjoner den siste tiden både i DNB, Hydro og Schibsted og at jeg i så måte føyer meg inn i rekken. Så føles det også bra fordi ledelsen i Kantar har vært veldig mannstung. Det er virkelig et skifte på gang.