- Hadde det vært en jobb jeg ikke likte, så hadde jeg gjort dette uten å blunke. Nå føles det selvfølgelig litt skummelt fordi jeg går fra noe som er så bra, sier Hanne-Lene Dahlgren til Kampanje.

Hun mener hun har hatt «drømmejobben» i Google.

- Jeg elsker Google som arbeidsplass. Selskapet gjør utrolig mye bra som ikke nødvendigvis kommer frem i norske medier, og jeg har alltid vært stolt av å jobbe der. Det er heller ingen tvil om at noen av Norges flinkeste mennesker jobber der, så dette var et veldig uventet valg, også for meg selv.

- Begynte da jeg ble gravid
Men etter fire og et halvt år som analytiker på søkegigantens norske kontor, er Hanne-Lene Dahlgren klar for en grønn gründertilværelse. Hun vil nemlig gjøre det hun kan for at nordmenn skal spise mindre kjøtt. Selv har hun vært vegetarianer de siste fire årene.

- Det begynte da jeg ble gravid for første gang og begynte å tenke på dette med morsmelk og sette meg inn i hva som foregår i matproduksjonen. Jeg så dokumentarene som mange har sett på Netflix, og som man sikkert kan si mye om, men det satte i det minste i gang tanker hos meg. For hvis man ikke må avle opp dyr og spise dem for å ha et godt liv, hvorfor skal man da gjøre det? Da vi knakk koden på å lage like god mat uten kjøtt og fisk, så var det ingen argumenter igjen for å støtte den industrein, sier Dahlgren.

I sin siste mammapermisjon, satte hun seg ned for å realisere drømmen om å skrive en kjøttfri kokebok.

- Planen var at jeg skulle bli helt ferdig med boken før jeg begynte å jobbe igjen, og det ble jeg forsåvidt også, men jeg innså at jeg har så mye jeg kan bidra med i kampen for en mer bærekraftig verden. Første dag tilbake på jobb så kjente jeg at jeg ikke kunne la muligheten til å påvirke gå fra meg, og jeg klarer ikke å gjøre begge deler samtidig. Jeg må gi 100 prosent, fortsetter hun.

- Har tatt en analytisk tilnærming
«En skikkelig digg kokebok, kjøttfri favorittmat», som gis ut på Gyldendal forlag i mars, er den første boken Dahlgren har ført i pennen.

- Jeg har ingen kokkebakgrunn, men har en stor interesse for mat. På en måte har jeg tatt en mer analytisk tilnærming til det å skrive kokebok enn vanlig. Jeg laget først en liste over 200 oppskriftsideer som jeg ønsket å lage, som skulle passe til min målgruppe; De som vanligvis spiser kjøtt. Etter å ha laget utallige varianter av mine ideer, rekrutterte jeg over 50 familier til å teste oppskriftene for meg. Deres feedback var uvurderlig, og jeg fikk luket ut alle retter som ble for sære for Hvermannsen. Så man kan si at boken har blitt ganske gjennomtestet. Resultatet er en kokebok for de som ikke er så kjent med kjøttfri mat, ikke nok en vegetarbok for vegetarianere, sier hun. 

- Er nordmenn klare for en kjøttfri hverdag?

- Jeg tror store deler av den norske befolkningen er klare for en mer kjøttfri hverdag. Jeg vet at kjøttkonsumet står bom stille når man kommer utenfor byene i Norge, men i byene har det begynt å skje en god endring som vi må passe på at sprer seg videre.

Det så hun også da hun jobbet som analytiker i Google og leverte rapporter på vegetartrenden til annonsører.

- Det er ikke tvil om at det er et marked for dette, sier hun. Og vi leser jo stadig i avisene om omsetningsrekorder for de store kjedene på vegetarmat, og at det er den kategorien som vokser mest.

Har bare ett mål
Den nye hverdagen hennes skal, i tillegg til forfattervirksomheten, bestå av konsulentvirksomhet og markedsarbeid for produsenter av kjøttfrie produkter i Norge.

- Det er litt upløyd mark, så akkurat hva fremtiden vil bringe, vet jeg ikke 100 prosent. Akkurat nå må jeg bruke litt tid på boken frem til lansering, så skal jeg ta tak i resten av businessen etterhvert. Men at jeg skal vie den neste delen av min karriere til denne saken, er helt sikkert og føles helt riktig, sier Dahlgren.

- Det eneste målet mitt er at folk skal spise mindre kjøtt. Hver eneste tallerken jeg bidrar til som er uten kjøtt, gir meg en annen type lykke enn hva budsjettoppnåelse i medieverden noen gang kan gjøre, avslutter hun.