Sent onsdag kveld ble daglig leder i konsulentselskapet Itch, som er en del av svenske Acando, kåret til «Årets taler 2018.»

- For en stor ære. Jeg er ganske overveldet, svært takknemlig, men selvsagt også litt solt, sier Eirik Norman Hansen.

Utmerkelsen kom på Talerlistens årsmiddag etter at juryen bestående av Talerlisten-gründer Nils Apeland og Sarah Emilie Mørch har vurdert de mange foredragsholderne som er knyttet opp til formidlingstjenesten etter kriterier som «antall forespørsler, vurderinger fra kundene og foredragsholderens engasjement.»

De andre nominerte foredragsholderne var Jan-Martin Berge og Solfrid Flateby, to foredragsholdere som også er svært populære og får solide vurderinger på talerlisten.no.

- Eirik Normann Hansen snakker oftest om konsekvenser av digitaliseringen, et tema som svært mange er opptatt av for tiden. Han gjør det med høy energi, relevant humor og ekte engasjement. Etterspørselen er stor og vurderingene er av ypperste klasse. Vi gratulerer med seieren, sier Apeland.

Slutter i Itch Design
Utmerkelsen skjer samtidig med at Norman Hansen tar et nytt karrierevalg og forlater konsulentbransjen. Til Kampanje sier den tidligere tidligere Creuna-rådgiveren at han tar et stort sprang opp der han trives aller best – på scenen.

Dermed slutter han i selskapet som rådgir selskaper innenfor teknologi og desing og som han vært med å bygge de siste par årene. Den som tar over jobben som Itch-sjef etter Normann Hansen blir Kristoffer Fredriksen som også han kom fra Ceuna.

- Det er ingen dramatikk i dette. Jeg har vært med å starte Itch i Norge og det har vært kjempegøy. Men det har vært mange baller i luften og jern i ilden og nå trenger jeg å bruke litt mer tid på meg selv. Jeg har lyst til å satse mer på dette med foredrag også har jeg litt flaks også da ved at denne beslutningen klaffer med denne prisutdelingen, sier Norman Hansen.

- Det smakte godt med denne utmerkelsen akkurat nå da?

- Ja, jeg får jo benytte anledningen.

- Ble aldri ansatt fordi jeg var god på Excel
Det var i mars i 2017 at det svenske konsulentselskapet Acando bestemte seg for å gå inn på det norske markedet med sin nysatsing Itch Design. Eirik Norman Hansen ble hentet fra Creuna for å lede satsingen.

- Jeg ble vel aldri ansatt av Acando fordi jeg er så himla god på Excel. Man ønsket vel å utnytte at jeg hadde et ansikt og var en fyr som folk ville være å bygge opp noe sammen med og trodde på, sier han.

Norman Hansen er nemlig et kjent ansikt i medier- og kommunikasjonsbransjen og etter hvert også teknologibransjen og det er ikke mange konferanser i landet den profilerte konsulenten har gjestet enten alene eller sammen med roboten Pepper eller en drone på scenen.

- Du er mye ute og snakker på konferanser. Har du hatt tid til å være på kontoret de siste par årene?

- Ja, jeg har vært masse på kontoret men det blir jo veldig synlig når jeg ute på oppdrag og holder foredrag. Jeg poster jo heller ikke når jeg sjekker inn på kontoret, men det er garantert flere dager på kontoret enn ikke, smiler han.

Skal leve av foredrag
Han etablerer nå et eget selskap som skal hete Eirik Norman AS og planen er å leve av foredrag, rådgivning og noen få styreverv.

- Eirik Norman har jo nesten blitt et varemerke så jeg skal bygge videre på det. Til å begynne med blir det nok foredrag og moderatorroller som er den viktigste delen, men planen er også å gjøre litt andre ting også.

- Er det en business i seg selv å holde foredrag?

- Ja, det tror jeg definitivt det er.  Nå har jeg ikke gjort dette før, men jeg har forsøkt å være litt innsiktsbasert og se på de forespørslene jeg har sagt nei til og jeg ser at potensiale er stort.  Jeg har jo heller ikke i den tiden jeg har vært i Itch jobbet aktivt og markedsført meg inn mot eventbyråer. Nå får jeg mer tid til dette.

Han har ikke oversikt over hvor mange foredrag han har holdt i løpet av tiden som sjef for Itch og viser til at utviklingen i konsulentselskapet har vært god.

- Vi har gått fra meg til 15 ansatte og nå går det så det suser med overskudd i fjerde kvartal. Vi samarbeider tett med Acoando, men har også bygget opp en egne kundemasse og har egne kunder å leke med. Det har vært kjempegøy, sier han.

Han sier han skal fortsette å samarbeide med Talerlisten og Nils Apeland. Talerlisten.no tilbyr alle typer foredragsholdere, kursholdere og konferansierer og er en formidlingstjeneste som åpent viser priser og vurderinger fra arrangører og publikum.

- Det gjør jeg helt sikkert. Talerlisten og Nils har vært en veldig viktig bidragsyter til det jeg har fått til og Talerlisten vil nok fortsatt være den absolutt største kanalen for nye oppdrag.

- Du trives tydeligvis på scenen. Har du et godt råd til alle med svettetokter, høy puls og magetrøbbel før de skal gå på scenen?  

- Jeg har annektert tut og kjør som mitt mantra i livet og tro det handler om å prøve ikke å fokusere på at du er nervøs, men spent. Det er klart det er krevende å stå på en scene, men trekk pusten og klin til så går det bra. Det er greit å være nervøs og det er jeg også, men da prøver jeg å si til meg selv at jeg er spent. Også hjelper det også å øve mye.

Talerlisten ble lansert i oktober 2016 og omsatte for ca. 12 millioner i 2018