Den tidligere nordiske markedsdirektøren i Pepsico og nå sist Europa-sjef for Gatorade og Mountain Dew, Christian Træland, slutter etter syv år hos leskedrikkgiganten. Nå får sørlendingen Træland i stedet på seg skøytene og går ut på hockeybanen for å slå et slag for norske hockeysponsorer.

- Jeg har valgt å ta en ny jobb i en spennende business der jeg tror potensialet er stort. Som nyansatt i nyopprettet stilling håper jeg at jeg får mulighet til å påvirke agendaen og gi hockey det de fortjener fremover, sier Træland. 

Jobben blir kommersiell direktør i Norsk Topphockey som er organisasjonen som samler de største hockeyklubbene i landet.

- Jeg skal prøve å dra hockey opp til å bli en sport som er interessant for flere samarbeidspartnere og enda flere publikummere. Det er jo faktisk den nest største sporten etter fotball når det kommer til betalende tilskuere, sier han.

Han brenner for både sport og sponsing og har erfaring fra å jobbe internasjonalt med store sponsorater fra tiden i PepsiCo. Der har han fått lov å å jobbe med neon av verdens største klubber som Arsenal, Barcelona, Juventus og Manchester City.

- Etter syv år i et multinasjonalt selskap var tiden inne for å kjenne litt på de norske og lokale forholdene igjen og å benytte meg av mine erfaringer internasjonalt i en norsk organisasjon, sier han.

Stavanger Oilers inne på toppliste
Tall som i går ble lagt på frem på en større konferanse i regi av Høyskolen Kristiania og Sponsor Insight om sponsormarkedet, viser at hockeyen ikke er det heteste sponsorobjektet – med ett unntak: Stavanger Oilers.

Stavangerklubben er ifølge Sponsor Insight landets femte største sponsorobjekt. 

- Oilers gjør det bra og er godt inne på topp ti-lista med en femteplass. De har et av de største sponsornettverkene og de har gjort det veldig bra i en tid der det har gått litt trått i regionen. Men det arbeidet de har gjort med hallen og opplevelsene rundt arenaen gjør at du som sponsor får mer ut av avtalen, sier partner i Sponsor Insight, Lars Brocksted Svendsen.

Men etter Oilers blir det tynnere i rekken og fra å ha en femteplass på topplisten uansett sponsordisiplin, det være seg idrett, kultur eller festivaler, så må en ned på 37. plass på idrettslista til Sponsor Insight for å finne neste klubb, Frisk/Asker.

Les mer: Ski og sykkel-VM løfter sponsormarkedet – vil nærme seg fem milliarder i 2018 

Stort sprik blant klubbene
Christian Træland vedkjenner at det spriker stort mellom klubbene, men han ser ikke mørkt på situasjonen.

- Det finnes mange andre interessant klubber og spennende og sterke profiler som for eksempel Mats Zuccarello Aasen. Det er mange som driver interessen oppover.

- Oilers er på femte plass som landets største sponsorobjekt, men vi må altså ned til 37. plass for å finne neste lag Frisk Asker. Tror du det er mulig å få flere lag opp på Oilers-nivå?

- Oilers har som nevnt vært utrolig flinke - og er en institusjon i Rogaland. Hockey i Norge er på en oppadgående trend når det kommer til interesse og verdi, og vi mener at vi vil se flere og flere klubber som blir verdsatt i markedet som attraktive sponsorobjekt. Det er bare et spørsmål om tid. 

Trenden med at norske sponsorer konsentrerer avtalene sine rundt færre sponsorater tror han kan være en fordel for norske hockeyklubber.

- Hockey er en sport som er up and coming med voksende seertall og økt antall publikummere. Får vi til en større profesjonalitet rundt selve kampopplevelsen og får flere arenaer blir norsk hockey en sport som vil blant de større i sponsorsammenheng. Vårt mål er ikke bare flere samarbeidspartnere, men også flere og mer interessante publikummere.