- Jeg tror og håper vi har en bedre kultur i dag, men jeg kan ikke være bombastisk. Jeg blir kvalm når jeg hører om anklagene. Vi skal ta drittsakene, lovet organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, til de fremmøtte på baren Brygg i Oslo. 

I kjent mediestil var det halvlitere og small-talk det gikk i før debatten begynte - da ble tonen langt mer alvorlig. Og ikke uten grunn. 

Siden Harvey Weinstein fikk en rekke anklager om seksuell trakassering mot seg i starten av oktober har ballen rullet helt fra de øverste sirkler i Hollywood, USA, via mediebransjen i Sverige og nå til mediebransjen i Norge.

Etter flere anklager og avskjedigelser hos topper i svenske mediebyråer, hvor flere profiler har blitt navngitt, har det nå også begynt å ulme i norsk mediebransje. Det Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle først mente ikke kunne skje i norsk mediebransje, en «systematisk seksuell trakassering», har etter alt å dømme skjedd flere ganger.

I kveld møtte derfor godt over 100 personer opp for å høre hva medietoppene hadde å si om den siste tidens rystende avsløringer i norsk mediebransje. Etter at radio- og tv-profil Alexander Schau luftet flere alvorlige episoder på Twitter i helgen, var det duket for oppgjør tirsdag kveld. 

Les også: Aleksander Schau tar oppgjør med seksuell trakassering

- Tok for lang tid
Og som om ikke bakteppet for debatten allerede var fullspekket med ubehagelige avsløringer, kom det frem at sportsredaktøren i TV 2, Vegard Jansen Hagen, lot en ansatt få fortsette i jobben etter alvorlige anklager om trakassering – kun to timer før debatten skulle begynne.

Les også: Lot ansatt fortsette i over ett år etter varsling om seksuell trakassering

Dette var også et av de første spørsmålene Sarah Willand fikk av debattleder, Elin Ludvigsen, nyhetsanker i TV 2. 

- Det er en selvkritisk sportssjef som stilte seg det samme spørsmålet i dag. Det tok for lang tid fra varsling til avskjedigelse, svarte Willand forsamlingen. 

Ifølge VG, tok det hele halvannet år fra sportsredaktøren ble varslet om grove anklager, til den anklagede fikk sparken. 

- I denne saken tok det altfor lang tid, og det er en selvkritisk sportsredaktør som sier det samme. Han har fulgt opp andre saker godt, og sluttresultatet i denne saken endte med at vedkommende måtte gå, svarer Sarah Willand når Kampanje spør om den siste avsløringen vil få konsekvenser for ledelsen i TV 2. 

- Har Vegard Jansen Hagen fortsatt tillit som sportssjef i TV 2?

- Ja, det har han. Den omtalte saken ligger noen år tilbake i tid, den ble ikke fulgt opp slik den skulle blitt, og toppledelsen burde vært varslet tidligere, svarer Willand

- Alle gjør vi feil i vårt ledervirke
Under paneldebatten, sa Willand blant annet at det ikke er en menneskerett å være leder til evig tid, hvis man ikke gjør jobben sin skikkelig. 

- Burde ikke dette gjelde sportssjefen også?

- Jeg tenker at man alltid skal evaluere egen innsats, og det har sportsredaktøren gjort når det gjelder denne konkrete saken. Det som ikke får like mye plass er at det er flere saker, hvor Jansen Hagen har opptrådt resolutt og håndtert vanskelige saker godt. Han er veldig lei seg for at håndtering av denne ene saken har ført til at medarbeidere har fått det tøft. Alle gjør vi feil i vårt ledervirke, svarer TV 2s kommunikasjonsdirektør.

Les også: - Jeg sov på vakt 

Paneldebatten ble arrangert i regi av Oslo Journalistklubb, Oslo Media House og Medier 24. 

I panelet satt foruten Sarah Willand også sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim og kommentator Anki Gerhardsen