På fredag ble Prix Radio, radiobransjens svar på Oscar-utdelingen, arrangert på Ullevaal Stadion i Oslo. I alt 19 priser ble delt ut.

Les mer her: Prisdryss til P4 under radiogalla

Prisen «Årets radiotalent» gikk til Tine Eide. Det var fem nominerte i kategorien, alle født etter 1991. 

- Tine Eide forstår virkelig hvordan man skal formidle på radio, og bruker lyd på en lekende og imponerende måte, sa Morten Scott Janssen, leder i hovedjuryen i Prix Radio da Eide fikk utmerkelsen. 

- Det å vinne prisen som årets radiotalent føles helt utrolig fint -  på flere nivåer. På det personlige plan er det fantastisk å bli anerkjent for måten jeg jobber på, og det som er min stil når det kommer til tematikk, lydlandskap og stemning. Det er en glede at det å lage underfundig radio kan treffe folk godt nok til at det resulterer i prisen som Årets radiotalent, sier hun til Kampanje.

Eide utdyper:

- På et overordnet plan er det både interessant og gledelig at juryen valgte å gi meg prisen ettersom jeg var den eneste av de nominerte som ikke jobber for et mediehus. Jeg er frilanser som driver en nisjepodkast, og er på den måten ensom i det mediemarkedet uten store aktører i ryggen. Så prisen er både en seier for meg, men også for gruppen av frilansere som lager radio med hjertet.

Lager podkast med kjæresten
Radiokarrieren til Eide startet i studentradioen Radio Nova, hvor hun var programleder for stuekonsertprogrammet Nova Nedstrippa. Hun har også jobbet i P3, P2 og Radio Super.

I dag er Tine Eide  frilanser, og lager podcasten TILKolon, sammen med lydkunstner og kjæreste Hans Kristen Hyrve.  Eide forteller at TILkoloen er en podkast hvor hver episode er laget til noe det bør sies noe om.

- Det kan være «TIL: Norges lover», «TIL: Magen» eller «TIL: Det som senere gikk i vasken.» Lydkunstner Hans Kristen Hyrve og jeg startet podkasten fordi vi ville lage kompromissløs radio om det vi synes var viktig - uten å måtte forholde oss til at episodene skulle passe inn i et sendeskjema eller at tematikken skulle tekke noen.

- Hvem er målgruppen?

- TILkolons mantra er «helt nakent – TILkolon», for vi ønsker om å lage radio som oppleves som ekte, utilslørt, nært og personlig. Og hvem er målgruppen for det ekte og utilslørte? Alle som lurer på hvordan det er å være menneske. Og de med sansen for det underfundige og ettertenksomme.

Eide sier det er inspirerende å jobbe med kjæresten. 

- Å lage podkast sammen med Hans Kristen, som i tillegg er kjæresten min, er veldig inspirerende. Han er utrolig dyktig i det han gjør som lydkunstner, enten det er å lage lyd for «Salongen» på NRK P2, jingler for podkaster som VGs «Uløst» eller musikk for teater, og det er deilig å jobbe med noen jeg liker så godt. Vi får mye tilbakemelding på at fortroligheten og det nære i TILkolon er noe folk liker å høre på, og det er jo ikke så rart det høres sånn ut når podkasten spilles inn over kjøkkenbordet, i sofaen eller i senga når vi akkurat har våknet. Så det samarbeidet er helt supert. 

- Journalistikk og kunst
Akkurat nå er Eide på reise mellom Myanmar, Kambodsja og Thailand med dokumentarfotograf Rune Eraker. Sammen jobber de med en utstilling om politiske fanger, menneskerettighetsbrudd og aktivister, som skal stå på Nobels fredssenter.

- Eraker fotograferer og jeg lager lydbilder, noe som er en hybrid mellom journalistikk og kunst for min del.

- Hva liker du best med å jobbe med lyd?

- Å lage radio gjør at jeg kan komme veldig nær folk, enten det er dem jeg intervjuer eller deg som hører på. Tenk, når du putter øreproppene i ørene og trykker på play, er det ingenting mellom deg og meg, jeg er rett i ørene dine mens verden er der ute. Mer intimt blir det nesten ikke. Det er utrolig fint å kunne dele noe med deg om du ønsker det.

- Og så handler mye av det å jobbe med lyd for meg om intuisjon, musikalitet, dramaturgi, refleksjon og nerve. Det er spennende å se om det som startet som et lite tankefrø kan ende opp i en reportasje, en podkast eller en dokumentar som kan få betydning for deg som hører på.

Eide har også tidligere vunnet radiopriser. I 2014 ble hun kåret til «Årets Programleder» på Radio Nova, og i 2013 vant hun to priser under Nordisk barnemediefestival i Ebeltoft for Radio Super-reportasjen «Maja får hull i ørene».

Markus Ekrem Neby (NRK P3), Tale Hauso (NRK P1), Ørjan Bjørnstad (P4) og Vegard Harm (podkast, VG) var også nominert til prisen.