Etter over 15 år i selskapet hvorav de siste fem årene som administrerende direktør, slutter Lars Finnland i det franskeide tv-produksjonsselskapet Nordisk Film TV.

- Jeg har vært med på en utrolig flott reise gjennom snart 16 år i et selskap med fantastisk mange dyktige og flotte kollegaer. Jeg startet i selskapet som produsent for programserien «Vil du bli millionær» i 1999 og har opplevd mer en jeg kunne drømme om, sier Lars Finnland til Kampanje.

- Hva er planene videre nå?

- Det har jeg ikke rukket å tenke på. Det har vært all in på Nordisk Fim og TV frem til jeg gikk fra kontoret klokken fem i dag, sier han.

- Blir ikke gammel i tv-bransjen
Finnland er imidlertid tydelig på at beslutningen om å slutte har sammenheng med noen ny jobb.

- Nei, dette har ikke vært motivert av noen ny jobb. Det gikk rett og slett på motivasjonen i forhold ti å legge ut på en ny femårsperiode. Det løpet har jeg vært med på tre ganger allerede i Nordisk Film og TV og tenkte at nå er det fortsatt tid til å kjøre et nytt løp et annet sted, sier han.

Han er derfor på ingen måte ferdig i tv-bransjen selv om han i vår ikke kommer til å være å se på croisetten i Cannes når den internasjonale tv-industrien  samles til den store tv-messen i neste uke.

- Man blir jo ikke noe hottere på dette markedet om fem år så tiden var inne nå. Men når det er sagt er tv-bransjen en bransje man ikke rekker å bli gammel i med alle de endringene som nå skjer. Nå vil jeg være med på den nye revolusjonen med blanke ark og et friskt hode i ett nytt selskap. Jeg utelukker ingen ting, sier han.

- Hva er revolusjonen slik du ser det?

- Det er overgangen fra det lineære til det digitale. Man snakker i bransjen i dag om at den digitale seingen vil være større i 2020 enn den linære så der har du neste femårsperspektivet.

Klart for tv-fusjon
I Nordisk Film har han jobbet som både produsent og underholdningssjef og vært med på programserier «71 grader nord», «Åndenes makt», «Heia Tufte», «Jakten på kjærligheten» og «The Voice – Norges beste stemme».

I mange år var Nordisk Film og TV eide av danske Egmont, men i 2009 solgte det danske mediekonsernet tv-produsenten til franske Banijay som i fjor ble fusjonert sammen med en annen internasjonal tv-produksjonskjempe, Zodiak.

Den nye tv-kjempen fikk en samlet omsetning på én milliard dollar, hvilket tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner.

Les også: Skaper ny tv-gigant

Les også: Egmont selger Nordisk Film TV

- Nå når moderselskapet Banijay blir fusjonert med Zodiak, så starter en ny reise med nye strategier og mål. Så selv om det blir som å miste en nær venn, er tiden inne for å se seg om etter noe nytt, sier Lars Finnland.

Mistet omsetning
Nordisk Film og TV har under Finnland hatt en omsetning de siste årene som har ligget på godt over 160 millioner kroner, men i 2014 falt omsetningen med rundt 60 millioner kroner til 105 millioner kroner. Selskapet gikk også med underskudd i 2014 og det med hele fem millioner kroner, men Finnland sier endringene skyldes periodiseringer av store tv-produksjoner noe som slår hardt inn på omsetningen.

- Tallene for fjoråret er ikke klare, men i 2015 blir det en oppgang både omsetningsmessig og resultatmessig. Det kan jeg si.

- Så det er ingen misnøye med driften av Nordisk Film?

- Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Det kan jeg være veldig tydelig på, sier han.

Finnland kaller derfor beslutningen om å slutte for «udramatisk.»  

- Jeg forlater et selskap som har de beste forutsetninger for å lykkes i et stadig tøffere tv-marked. Så det er bare å benytte anledningen til å takke kollegaer og eiere for fantastiske år, sier Finnland. 

Den nye nordiske konsernsjefen i det sammenslåtte Banijay Zodiak Nordic, Jacob Houlind, sier han gjerne vil takke Lars Finnland «for den store innsatsen han lagt ned opp gjennom årene.»

- Det har vært en faglig og vennskapelig fornøyelse å jobbe med Lars Finnland og jeg ønsker ham kun det beste i fremtiden, sier Houlind.

Røeggen tar over
Kreativ direktør i Nordisk Film TV, Erlend Røeggen, vil fungere som konstituert daglig leder og vil sammen med produksjonssjef Vibecke Lyse lede selskapet inntil en ny struktur er endelig satt .

De mange strukturendringene i det nordiske og det internasjonale tv-produksjonsmarkedet har gitt Nordisk Film TV noen store utfordringer imidlertid. Etableringen av Freemantle i Norge bidro til at selskapet mistet rettighetene å produsere «Jakten på kjærligheten» og «The Voice» så en stund ut til å forsvinne etter ITVs oppkjøp at Talpa.

Nordisk Film TV sitter imidlertid fortsatt med rettighetene  til å produsere «The Voice» i Norge.