Du har kanskje vært innom tanken om å tilbringe et semester i utenlandsavdelingen til arbeidsplassen din. Få litt internasjonal erfaring og smake på storbylivet. Vel, da er du en av få.

Bransjerapporten, en rapport som kartlegger hvordan det står til med medie- og kommunikasjonsbransjen, viser at det kun er 3,3 prosent som mener internasjonal erfaring er det viktigste for dem i sin karriere det neste året. Om man bare ser respondenter i aldersgruppen 20-29 år, er tallet 6,8 prosent.

- Internasjonal kommer nesten absolutt nederst på lista. Det er flere som syns det er viktigere med kort vei til jobb enn med utenlandserfaring. Det eneste som er enda mindre ønsket er personalansvar. Kanskje kommunikasjonsfolk er lite eventyrlystne, sier Ole Janzso, partner og rådgiver i Mediabemanning.

Janzso opplyser at tallet har holdt seg stabilt så lenge Mediabemanning har laget Bransjerapporten.

Vil helst jobbe i norske bedrifter
- Vi opplever ikke at det er et uttrykt ønske fra folk i vår bransje å jobbe i selskaper som det er rimelig å kalle "utenlandske mediebedrifter". Tvert om. Bransjerapporten plasserer Trigger, NRK, Schibsted og TV2 og Try på topp 5 over attraktive arbeidsplasser. Det viser jo ganske tydelig at det er norske merkevarer som er mest attraktive.

Les mer her: -Slik får du «drømmejobben»

- Vi ser også at det kan være vanskeligere å aktivere kandidater til selskaper som etablerer seg i det norske markedet fra utlandet enn rene norske bedrifter. Norske arbeidstakere, også i medie-/kommunikasjonsbransjen, er litt skeptiske til (store) utenlandske selskaper, de er ofte litt bekymret hva kultur og skikk og bruk angår.

Går mot strømmen, satser i New York
Norske Sølvi Haugseth er en av dem som går mot strømmen. Hun flyttet i 2014 til New York for å studere Art Direction ved Miami Ad School NY. Etter studieslutt fikk hun praktikantstilling hos YouTube.

Statistikk fra SSB viser at det i 2014 var nesten 17000 nordmenn som studerte i utlandet. Tallet gjelder kun heltidsstudier. Mediabemannings undersøkelse kan tyde på at mange velger å vende hjem etter endte studier. Haugseth ønsket å gjøre det annerledes.

- Jeg ville bruke utdanningen fra BI til å komme meg nærmere verdens sterkeste merkevarer, få et spennende nettverk, og kjenne godt på konkurranseinstinktet. New York er ikke bare en storby, men en verden hvor du treffer likesinnede mennesker med mye av de samme ambisjonene, og hvor vi alle er villige til å kjempe beinhardt for å nå dem. Der er en fantastisk kul by, men det var i hovedsak dette som tiltrakk meg og som gjorde at sendte inn søknad til Miami Ad School i Brooklyn.

- Miami Ad School's slagord lyder ‘Where the real world is your classroom’. Jeg hadde i lang tid lest meg opp på informasjon rundt de beste reklameskolene, og ble fascinert over at instruktørene ved MAS bestod av kreatører fra verdensledende byråer og hvor undervisningen ofte foregikk innenfor byråenes egne vegger.

Ingen bøker på pensumlista
Haugseth forteller at skolens undervisning kun er prosjektbasert, og at studentene ikke trenger å kjøpe eller lese lærebøker.

- Her er det “learning by doing”. Vi ble tidlig bedt om å ferdigstille kampanjer mot korte tidsfrister, og møte utfordringer tilnærmet de du møter i det virkelige arbeidsliv. Byråer og bedrifter har ofte litt for liten tid til opplæring, og de foretrekker nyutdannede som kan hoppe direkte inn i prosjekter og ferdigstille jobber raskt i programvarene.

- Jeg kjente pulsen øke kraftig da vi første gang sjekket inn hos Droga5 og skulle pitche ideene våre. Det er da man har sjansen. Man sitter i samme møterom hvor kreatører før deg har laget kjente jobber for Spotify og Under Armour. Det er en kraftig energi i de veggene, og av dette får man drivkraften som resulterer i sterke jobber til portfolien.

Haugseth har i tillegg til utdanning i USA en bachelorgrad i markedsføring fra Handelshøyskolen BI. Etter at hun avsluttet bachelorgraden vikarierte hun som Office Manager i SMFB.

- Jeg følte meg heldig som fikk være til stede i et slikt herlig miljø der såpass gode jobber ble skapt.
 
- Det er mange baller i luften
Haugseth forteller at hun i YouTube jobber med nye video-konsepter, live-streaming ved debatter samt publisering og promotering av videoene.

- Det er mange baller i luften. En av kanalene under nyhetsnettverket TYT Network har mål om å publisere en video daglig, og når studioene bookes innenfor et kort intervall må man bare hoppe i det å få jobben gjennomført med topp kvalitet, raskest mulig. "Don’t mess this up" blir det sagt. Det blir ikke mange tagninger. Teknisk må det sitte med en gang.Vi hjelper også nyoppstartede YouTube-kanaler med å bygge merkeidentitet og har ansvar for hyppig vekst av abonnenter.

- Hvordan fikk du internship i YouTube?

- Både portofolio-verk, personlig stil, bakgrunn og en liten posjon flaks spiller inn. Det gjelder jo også å treffe på riktig anledning og score på hva de ser etter akkurat der og da.

- Hva er ditt beste tips til nyutdannede på jobbjakt?

- Dra ut, møt mennesker og bygg relasjoner. Ikke bli sittende fast bak skjermen! Vis ansikt og bring frem personligheten din. Du bør også sikte i mot steder du kjenner du er litt fan av og hvor stilen og talentet ditt passer godt inn.