Toppsjefen i et av Norges største PR-byrå slutter etter kort tid. I dag sprakk nyheten om at Gambit og Gaute Engbakk skiller lag.

Les også: Engbakk ferdig i PR-bransjen

- Det er ikke noen dramatikk i dette. Gambit og jeg skilles som gode venner, sier sjefen for Gambit det siste halvannet året, Gaute Engbakk.

Gaute Engbakk tok over etter byråleder Ole Tom Nomeland og har ledet Gambit gjennom en periode der resultatene i det som en gang var et av landets største PR-byrå falt stygt og mange profilerte rådgivere sluttet. Engbakk har selv omtalt dette som en periode preget av «tøffe grep», «justering i arbeidsstokken», «kutt i kostnader» og «endringer i fokusområder». Ikke alle beslutninger som Engbakk har rukket å ta i Gambit har vært like populære.

Les også: Misfornøyde PR-rådgivere flykter fra Gambit (krever innlogging)

Nå overlater han styringen av byrået til Henrik Halvorsen.

Les også: Halvorsen blir ny Gambit-sjef

- Etter den omstillingsfasen vi nå har vært gjennom har Lars Erik (Grønntun, styreleder i Gambit, red. anm.) er vi blitt enige om at Gambit nå skal over i en ny fase hvor det er mer riktig at selskapet ledes av en med mer PR- og kommunikasjonsfaglig kompetanse og den bakgrunnen har Henrik Halvorsen. Da er det riktig at jeg gir stafettpinnen videre, sier Gaute Engbakk til Kampanje.

- Så det foreligger ingen uenighet med Grønntun om veivalg eller misnøye med manglende resultater?

- Nei, jeg har et veldig godt forhold til Lars Erik Grønntun. Jeg har opplevd ham som en svært interessert og engasjert styreleder og vi avsluttet dagens møte med et varmt håndtrykk og avtale om en lunsj på vårparten. Vi har et veldig godt forhold i dag, selv om begge parter her er enige om at ikke alle mål er oppnådd, sier han.

- Du gikk ikke selv litt lei etter å ha tatt mange tøffe grep?

- Det jeg kan si er at jeg som person synes det å bygge er det aller morsomste, men av og til må man gjøre omstillinger før man bygger videre og det føler jeg at vi har gjort det siste halvannet året, sier han.

- Har det vært krevende?

- Det har vært en krevende periode med omstilling, men jeg liker som leder når det er utfordringer og jeg ville ikke vært erfaringene i Gambit foruten. Det har videreutviklet meg som leder og gitt meg mange nye erfaringer som jeg tar med meg videre, sier han.

- Ikke helt fornøyd
Engbakk har sin siste arbeidsdag i Gambit i dag og de ansatte ble orientert på et allmøte på morgenen. Beskjeden skal ha kommet «overraskende» på de ansatte, selv om samtalene med Grønntun skal ha foregått en stund.

- Var oppdraget ditt å gjennomføre en omstilling også gå videre?

- Jeg var hentet for å gjøre en jobb i en omstillingsfase og et eksempel på det er hvordan vi har begynt å jobbe mer strategisk på salg og pitsjer i forhold til new biz. Man blir aldri helt ferdig med forbedringsarbeid, men det har skjedd mange positive ting, og som et bevis på det vant vi nylig Innovasjon Norge og vi ligger an til å få et overskudd på rundt fire millioner kroner for fjoråret. Den finansielle situasjonen er mer stabil, selv om verken jeg eller eier er helt fornøyd med resultatet ennå. Samtidig har vi også klart å rekruttere i mange flinke folk.

Engbakk har de siste årene rukket innom forskjellige arbeidsplasser. I Creuna var han tre år og fem måneder, i Amedia ble han kun i to måneder og nå forsvinner han altså ut døren i Gambit etter 1,5 år.

- Du er ikke redd mange ser på Gaute Engbakk som rastløs? 

- Jeg skjønner at du spør, men Amedia var en veldig spesiell situasjon og at jeg sluttet der hang sammen med ting jeg ikke rådde over. I Gambit har det vært helt annerledes og jeg har vært i dialog med Lars Erik Grønntun og diskutert dette med ham. Vi har hatt en god dialog rundt dette og har et godt forhold. Jeg har historikk på at jeg også kan være lenge et sted og håper og tror at folk ser at jeg er en som ønsker å levere og som går helhjertet inn for de jobbene jeg tar, sier han.

Brenner for teknologi
Nå venter nye arbeidsoppgaver, men Engbakk vil ikke si noe mer enn at det er i et selskap som har «teknologi som en sentral del av sin forretningsmodell» og at det ikke er i PR-bransjen.

- Jeg er teknolog av bakgrunn og å skape kommersielle muligheter med teknologi er min faglige bakgrunn. Hjertet mitt ligger teknologien nært, sier han.

- Og denne gangen har du et lengre perspektiv på jobben?

- Jeg pleier alltid å tenke i et perspektiv på tre år av gangen - for det er så langt jeg klarer å se inn i fremtiden, sier han.