Mediabemanning presenterer «Bransjerapporten 2016» denne uken, en årlig rapport som tar temperaturen på medie- og kommunikasjonsbransjen. Utvikling og endringer i lønn, hvilke byråer som er mest populære å jobbe i, samt hvilke ledere flest vil jobbe for er blant temaene som behandles i rapporten.

I årets rapport har 1.177 respondenter svart og her kommer det frem at flest vil jobbe i Trigger.  «Bransjerapporten» kan dermed avsløre at Trigger for første gang troner øverst som markedets mest attraktive arbeidsplass og at Trigger-sjefen er bransjens mest populære arbeidsgiver og sjef.

I fjor var det Schibsted som var landets mest attraktive arbeidsplass og Kjetil Try som var landets mest populære sjef.

- Det er en utrolig hyggelig anerkjennelse at så mange synes jeg gjør en god jobb. Samtidig er det viktig å huske på at min posisjon er uløselig knyttet til Triggers utvikling, så i praksis er nok dette vel så mye en anerkjennelse av Trigger som byrå som av meg som leder. Likevel håper jeg at en av årsakene til at jeg trekkes frem skyldes at jeg tør å stå for deg jeg mener, sier den mest populære sjefen i bransjen, Preben Carlsen i Trigger.

Les også: Vil ta norsk PR-suksess til utlandet (krever innlogging)

Mest populær:

Preben Carlsen har alltid markert seg på listen over de mest populære sjefen i bransjen. Men i 2016 går han helt til topp på lista og vipper Try ned tronen.

Han viser til «den norske samfunnsdebatten» som han mener er «preget av en politisk korrekthet som virker konserverende i en tid hvor man er nødt til å endre seg raskt».

- Skal vi lykkes med omstillingen til et digitalt samfunns- og næringsliv, krever det tydelige synspunkter og meninger om hva som kreves. Jeg har aldri vært redd for å si det jeg mener, og jeg har heller aldri vært redd for å innrømme at jeg ikke kan alt. Begge deler håper jeg er en av årsakene til at folk har lyst til å jobbe med meg, og det er jeg svært takknemlig for at de har, sier han.

Les mer her: Slik får du «drømmejobben» (krever innlogging)

Ser en litt lenger ned på listen fra årets Mediabemanning-rapport finner en fortsatt mange av de samme selskapene som preget listen fra 2015. Men i år er det NRK som følger Trigger nærmest, etterfulgt av Schibsted, TV 2 og Try.

NRK lå på andreplass også i 2015, den gang etterfulgt av Try, Trigger og Google og med Schibsted som landets mest attraktive arbeidsplass.

 Les mer her: Her drømmer medie- og reklamefolk om å jobbe

- Positivt med samfunnsansvar
Triggers grunnlegger og daglig leder, Preben Carlsen, har klare tanker om hvorfor så mange ønsker å jobbe i Trigger.

- Det aller viktigste er helt sikkert at vi har gleden av å jobbe med mange av de mest spennende kundene og oppgavene som finnes i kommunikasjonsbransjen. I tillegg tror jeg mange synes det er positivt at vi tar samfunnsansvar og jobber aktivt for å bidra til utvikling av løsninger som skaper et bedre samfunn for kundene våre, sier Preben Carlsen til Kampanje.  

Han sier han er «overbevist om at Triggers satsing på innovasjon og faglig utvikling av hver enkelt» også spiller en viktig rolle.

- Når det er sagt så håper jeg også at de som jobber hos oss trives så godt at de snakker positivt om oss til andre, slik at flere får lyst til og jobbe hos oss og omverden får med seg at de som jobber i Trigger har det bra på jobb, sier han til Kampanje.

- Hva er det Trigger gjør som skiller dere fra andre byråer?

- Vi gjør ting på vår egen måte, og det har vi alltid gjort. Vi har organisert alt vi gjør rundt en tydelig faglig filosofi og metodikk som handler om å lage kommunikasjon som engasjerer mennesker i hverdagen. For å få til det best mulig har vi utviklet en organisasjon som er tilrettelagt for en digital tid. Vi har tatt høyde for at neste generasjons ansatte er digitalt innfødte, og vi har forstått at de er litt annerledes enn alle generasjoner før dem. De digitalt innfødte godtar ikke arbeidsgivere som ikke tar dem på alvor.

Jeg sover veldig godt om natta selv om jeg ligger på tredjeplass.

Ikke lenger like «poppis»
Med Carlsen stemt frem som den mest populære lederen å jobbe for vipper PR-sjefen ned reklamemannen Kjetil Try ned fra tronen. Fra 2012 og frem 2015 var det nemlig Kjetil Try som lå på topp. Kjetil Try tar nedrykket med knusende ro selv om Preben Carlsen i år topper denne listen for første gang.

- Kanskje det er godt at jeg ikke bare er snill? Neida, jeg syns det er veldig hyggelig å fortsatt være høyt oppe på den lista. Jeg styrer ikke mine ledergjerninger ut fra Mediabemannings kåring uansett, men det er selvfølgelig hyggelig å være med. Jeg sover veldig godt om natta selv om jeg ligger på tredjeplass.

- Du har vært på topp i tre år, har det betydd noe for deg?

- Det er viktigere for meg at Try er et sted mange vil jobbe, og at vi har beholdt topplassering på listen over attraktive steder å jobbe. Vi er opptatt av å få flinke folk til Try og da er det viktig å ha et rykte som et veldig bra sted å jobbe.

Første gang en kvinne er på listen
Mediabemannings Bransjerapport viser at mange også ønsker å jobbe for Paal Fure, som ligger på andreplassen over bransjens mest populære ledere. Fure beholder med det andreplassen fra i fjor. Men den andre store nyheten er at det for første gang dukker opp en kvinne på listen over mest populære ledere i bransjen.

For inn på fjerdeplassen dukker nemlig nå den nye McCann-sjefen Linda Kling opp.

Tidligere denne uken kunne Kampanje avsløre hvem som er lønnsvekstvinnerne og - taperne i bransjen.

En typisk lønnsvekstvinner er i starten av 30-årene og er ansatt i byrå, kanskje i et mediebyrå. Det kan like gjerne være en mann som en kvinne, og han eller hun har byttet jobb i løpet av de siste par årene. Hun har en bachelorgrad, og siden hun kom ut i arbeidslivet litt raskere enn sine kolleger med en mastergrad, har hun tatt dem igjen på lønn og lønnsvekst med den ekstra ansienniteten.

Veksttaperen kan like gjerne være en mann som en kvinne, men det er mest sannsynlig at hun jobber i som selger i mediekanal, eller som frilanser. Hun har en stor andel resultatlønn, og i 2014 tjente hun over 700.000, noe som innebærer at hun var 17 prosent bedre betalt enn gjennomsnittet for hele bransjen.

Lønnsgjennomsnittet for faste ansatte i bransjen på tvers kanal, byrå og annonsørmiljøene var 641.100 kroner i 2015.

Les mer her: Dette er bransjens vinnere og tapere i lønnskampen

Gjennomsnittsalderen på respondentene er 37 år, og disse har gjennomsnittlig tilbrakt 3,4 år i sin nåværende jobb.

Populær sjef:

For første gang melder en kvinne seg på i kampen om å bli bransjens mest populære sjef. Linda Kling, administrerende direktør i McCann, er den fjerde mest populære sjefen i medie- og kommunikasjonsbransjen.