Torsdag kveld ble årets vinnere av designprisen Visuelt kåret. Konkurransen har eksistert siden 1993, og har som formål å fremme norsk design, illustrasjon og visuell kommunikasjon og det var et stort antall av kandidater som juryen nå har finsiktet før de kom kåret kveldens vinnere.

Totalt kom det inn 625 bidrag til årets konkurranse, av disse har fagjuryene premiert 42 gull og 100 diplomer, men det var Snøhetta som gikk til topps og vant prisen «Best of Show» for et skiltsystem for Le Monde- Groupe. Jobben vant også gull i kategorien «Omgivelsesdesign» og juryen sier Snøhettas arbeid er «en jobb som inspirerer.»

- Et prosjekt som briljerer i kategorien wayfinding. Det bunnsolide konseptet fletter mediehusets historie sammen med boktrykkerkunsten og forener low tech med high tech på ypperlig vis. Omsorgen for detaljer i prosjektet skinner igjennom i presise valg av skriftsnitt, materialer og den modulære komposisjonen, skriver juryen.

I tillegg ga juryen Snøhetta «honnør for fleksibiliteten» i løsningen. 

- Ideen, gjennomføringen og konteksten virker perfekt, som om dette alltid har ventet på å bli oppdaget og realisert. Det er en jobb som inspirerer alle jurymedlemmene, heter det.

Blant de øvrige nominerte til «Best of Show» fantes også en Try-jobb. Tord-Øystein Stubberud, Kim M. Jensen, Marianne Strandly i Try Motion og Cato Gjertsen i Try Apt ble nominert for sin informasjonsfilm for nasjonalt ID-kort, mens Goods og Remarkable ble nominert i «Emballasje» for Remarkable 2.

Pris også til NRK
I tillegg delte foreningene IxDA og Grafill ut en pris «for fremragende interaksjonsdesign» og også den prisen gikk til et mediehus, men denne gangen fra mer hjemlige trakter. Prisen gikk til NRK for den digitale historien «Hvordan blir klimaet i din kommune?».  Jobben sikret NRK også gull i kategorien «Digital historie»  der blant annet designerne Susanne Stubberud Rom og Vidar Kvien hadde bidrat.

- «Hvordan blir klimaet i din kommune?» er en dynamisk artikkel som samler 357 visuelle klimasaker i ett. Ut ifra hvor du bor i landet får leseren sin skreddersydde leseropplevelse av hvordan klimaet i nettopp din kommune vil bli i år 2100. Gjennom historiefortellingen ledes leseren gjennom scener som viser nedbørsmengde, flom, havstigning, skidager, og konsekvenser for dyr og natur.

Juryen mener videre at «NRK imponerer med ekstremt god historiefortelling og bruk av data.»

- Prosjektet evner å gjøre et komplisert og vanskelig tema til noe forståelig og engasjerende. Juryen lar seg imponere over den enorme mengden data som ligger til grunn for hver enkelt kommunes unike sak og historie, heter det i jurybegrunnelsen her.

Det er tre hovedkategorier i Visuelt-prisen og det er «Grafisk Design», «Illustrasjon», «Digitalt design» og «Moving Images» og under kan du få en rask gjennomgang av alle gullvinnerne. 

1. Grafisk Design
Innen grafisk design ble det delt ut gull i kategorien «Identitetsdesign»  Bielke&Yang for «Visuell identitet for Barneombudet» og OlssønBarbieri for «Visuell identitet for Stavanger Ysteri». Førstnevnte jobb vant også gull i kategorien «Skrift». Gull i kategorien «Redaksjonell design» gikk til Scandinavian Design Group for «Designsystem for Fagbokforlagets Yrkesfag», mens gullet i kategorien «Rapporter, kataloger og brosjyrer» gikk til Carl Gürgens for «Katalog White to Earth».

Gull i kategorien «Plakat» gikk til Andreas Töpfer og Jan Freuchen for «Kilden Teater 2020», mens gull i kategorien «Pakningsdesign – Drikkevarer» gikk igjen til OlssønBarbieri for emballasje for alkoholfri drikke; «Ambijus», Gullet i kategorien «Pakningsdesign – Mat, helse og husholdning» gikk også til OlssønBarbieri for emballasje for «Stavanger Ysteri» og gullet i kategorien «Pakningsdesign – Kultur» gikk til Rune Døli for LP og boken «Postreptilia». Gullet i kategorien «Pakningsdesign – Annet» gikk til Goods og Remarkable for emballasjen «Remarkable 2»

Gull i kategorien «Kampanje» gikk til Jørgen Brynhildsvoll og Try for Instagram-bok «Dette blir mellom oss» og til slutt i denne kategorien gikk gull i kategorien «Åpen klasse» til Kim Andre Ottesen og Marius Sunde for digitale omslag og promomateriell for ARY «Å fange en personlighet» og Bakken & Bæck for identitet og digital plattform for Bee Home.

Gull i kategorien «Studentarbeid» gikk til Julian Schlicht ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design for Immersive experience Polarised Reality.

2. Illustrasjon
I kategorien Illustrasjon ble det gull i kategorien «Identitetsillustrasjon» til Robin Snasen for Rengård for Identitetsillustrasjon for Tunco, mens det her ikke ble delt ut gull i kategorien «Reklame».  Gull i kategorien «Bøker» gikk til Cecilie Maurud Barstad og Nina Ansten for kunstboken «Rear Window – Vinduet mot bakgården», mens det i kategorien «Barnebøker» ble seier til Nora Dåsnes for grafisk roman og «Ti kniver i hjertet».

Heller ikke i «Undervisning, fakta- og informasjonsillustrasjon» ble det gull, men det ble det i «Emballasje» der Erlend Peder Kvam vant for plateomslaget «Et godt stup i et grunt vann» for Cezinando. Gull i kategorien «Plakat» gikk til  Åge Peterson for plakaten «B-open 2020» og samme mann tok også gull i kategorien «Redaksjonell illustrasjon» artikkelillustrasjoner til «Norske Selskab»for Dagens Næringsliv. Også Tord Torpe tok et gull her for «Bergen 2050» i Bergens Tidende.

Gull i kategorien «Åpen klasse» gikk til Frode Skaren i Uglylogo for ytsmykningen «Å redde et øyeblikk», mens studentgullet her gikk til Henriette T. Osnes ved Kunsthøgskolen i Oslo for bildeboken «Pappa er betong» og Ingeborg Karlsby Wiulsrød ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design for tegneserien «Hestejenta».

3. Digital Design
I den tredje hovedkonkurransen digital design ble det gull i kategorien «Tjenester og verktøy» til Behalf, We Oslo og Kulinarisk Akademi for app og tjenesten «Foodsteps» og gull i kategorien «Netthandel» til Yokoland for identitet og nettbutikk for Indre Oslo matforedling. Gull i kategorien «Nettside» gikk til Scandinavian Design Group for nettsiden til Det Andre Teatret og gull i samme kategori til Bleed for digital museumssamling «Wien Museum».

Gull i kategorien «Designsystemer» gikk til Sopra Steria og Fremtind for designsystemet «Jøkul», mens det var i denne kategorien at NRK tok sitt gull i «Redaksjonell design og datavisualisering» for den digitale historien «Hvordan blir klimaet i din kommune?»

Gull i kategorien «Installasjoner og spill» gikk til Hyper Games for spillet «Mørkredd», mens det ble gull i kategorien «Egenprofilering» til OlssønBarbieri og Alejandro Rojas for egen nettside,  OlssønBarbieri.

Gullet her i kategorien «Åpen klasse» gikk til Marius Sunde og Kim Andre Ottesen for digitale omslag og promomateriell for ARYs «Å fange en personlighet», mens studentgullet her gikk til Elias Bjørnson Olderbakk og Erlend Grimeland ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo for digitale tjenester og verktøy, «Beta kommune» og Julian Schlicht ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design for immersive experience i «Polarised Reality».

4. Moving Images
I den siste hovedbolken av konkurransen «Moving image» ble det gull i kategorien «Programdesign og tittelsekvens» til NRK for «Helvete», mens gullet i kategorien «Reklame og promo» gikk til Store O og Tante Randi for kampanjefilmene i «Læreplasskampanje».

Gull i kategorien «Informasjonsfilm» gikk til Try Motion for nasjonalt ID-kort og Politiet og gullet i kategorien «Identitet» gikk til Motion Motion Motion og NRK for «Maskorama». Gullet her i kategorien «Åpen klasse» gikk til Medicinehead for musikkvideo «Who Do Voodoo Like You Do» mens studentgullet her gikk til Joachim Berg og Sondre Johre ved Høgskulen i Volda for den animerte dokumentaren «Hijack139».