- Det er jo med en viss ærefrykt jeg tar på meg denne rollen. Det finnes jo mange smarte hoder der ute som gjør masse bra ting. Men så kan man liksom ikke takke nei heller, for man får et unikt innblikk i ulike selskaper og arbeider som jeg sikkert aldri hadde fått med meg ellers, sier designsjefen i teknologi- og designbyrået Unfold, Marita Viken, til Kampanje

Mandag presenterte markedsføringsforeningen INMA den nye Gulltaggen-juryen og der ble det klart at Vikan blir ny visegeneral i den store digitale markedsføringskonkurransen. I fjor var hun juryleder i kategorien «Design og teknologi», men er nå pekt ut som først visegeneral før hun i 2022 blir øverste sjef.

- Hva er det med som gjør det så morsomt å jobbe med Gulltaggen?

- Å sitte i juryen i flere år gjør at man faktisk må reflektere litt mer over hvorfor noe er bra, og andre ting ikke, sier hun.

- Har du noen gode tips til de som vurderer å sende inn arbeider på hva de bør gjøre?

- Noen arbeider er bra fordi den løser store og komplekse ting. Men det er også gøy å se de smarte små løsningene som gjør livet litt lettere. Det er også kult om man får se noen jobber som bare er gøy. Det trenger ikke alltid være jobber som løser de store problemene, men som tar ting til et nytt nivå, og gjør ting bedre eller på en annen måte enn man er vant til. Jeg tenker at ingenting er for lite eller for stort å sende inn, så lenge det løser et problem, begeistrer eller gjør noe på en enklere og smartere måte, sier hun.

Les også: Disse skal kåre Norges beste digitale reklamejobber

Tar over etter Larsson
I år er det Gro Larsson fra Per Høj som tar på seg generaljobben for andre året på rad.  Det er ikke vanlig kutyme i Gulltaggen da man kun får ett år på toppen. Men da den opprinnelige generalen Anders Muurman Holm, tekstforfatter i Morgenstern, måtte kaste inn håndkle ble man enige om at Gro Larsson skulle ta over som jurygeneral for fjorårets Gulltaggen ett år for tidlig.

Larsson blir derfor jurygeneral to år på rad, før Viken blir neste års jurygeneral.

- Med din bakgrunn fra Unfold hva forventer du av jobber i denne kategorien i år med tanke på at digitaliseringen har gått på superhøyt turtall i 2020 under koronaen?

- I fjor kom det inn masse fine jobber i kategorien «Design og teknologi» og særlig kategorien «Produkt og Tjenester» synes jeg er spennende. Da korona kicket inn tror jeg mange kunder måtte gå i seg selv, og tenke på hvordan de kunne være tilgjengelig for brukene også når man ikke skulle ha så mye fysisk kontakt. Det ble utviklet mange midlertidige løsninger, og folk ble vant til å bruke digitale tjenester i rekordfart. Både offentlige og private aktører har nok fått et press på seg for å gjøre ting bedre, enklere og mer tilgjengelig. Så jeg tipper vi får se noen resultater av dette i årets innsendelser, sier hun.

Les også: Gro Larsson blir jurygeneral for Gulltaggen

Digitaliserte årsmøter
Viken sier at hun på jobben i Unfold allerede har jobbet med flere digitaliseringsprosjekt som en følge av koronapandemien blant annet årsmøtet for borettslag og sameiere i OBOS.

- Dette ble jo høyaktuelt, og vi laget også en gratisversjon som kunne brukes av andre lag og foreninger. Her er det et hav av potensiale som går langt utover det ene møtet i året, som får flere folk til å delta og bli hørt, sier hun.

- Har du selv tatt i bruk noen nye digitale tjenester fra året som er gått?

- Jeg synes det var digg å kunne bestille maten min fra mobilen på bordet, og slippe å vente på servitøren for å betale. Og jeg har forsøkt hjemmetrening med app for første gang. Perfekt å ha noen som forteller meg hvilke øvelser jeg skal gjøre uten å dra ned i en svett sal med 50 andre for å høre akkurat det samme. Ingenting av dette er jo nytt, man blir bare tvunget inn i nye vaner, sier Viken.

En ting har imidlertid ikke fristet sjefdesigneren til Unfold.

- Digitale konserter og kunstutstillinger sparte jeg meg for. Noe av det vi har sett i år er jo substitutter for opplevelser som er best fysisk, mens andre løsninger har jo faktisk gjort ting bedre og enklere. Matvarer på døra, og legevisitt på nett er liksom kommet for å bli, sier hun.