Etter den siste tids mediedekning av plast på avveie, forstår vi godt at forbrukerne blir forbausede når det viser seg at McDonalds papirsugerør egentlig ikke ble gjenvunnet, Rema 1000s krabbekjøtt blir pakket i plastskjell og at Kiwis brune papirposer ikke var mer miljøvennlige. Å manøvrere i bærekraft som merkevare er komplekst.

Tallene er tydelige. Forbruk globalt øker eksponentielt og FN sier vi har 11 år på å begrense katastrofale endringer for kloden. Undersøkelser viser at forbrukerne skriker etter merkevarer som gir de mulighet til å være med på positiv endring. Verden trenger bedre merkevarer, ikke flere. Dette gir store muligheter, men også stort ansvar til oss som designere, markedsførere og produktutviklere. Aldri har det vært mer krevende og spennende, å designe emballasje og butikkopplevelser.

I Goods designer vi merkevarer og pakninger som forbedrer og utfordrer hvordan ting blir gjort. Ingen emballasje er dessverre bærekraftig alene, men den gode nyheten er at det ikke er så vanskelig å gjøre emballasjen mer miljøvennlig. Her er det viktigste vi har lært det siste året.

1. Start enkelt. Finn ut hvor minst mulig innsats gir mest mulig effekt. Finn balansen mellom under- og overemballering, og transporter varer med båt istedenfor fly.

2. Løsninger er på vei. Alt tyder på at sentrale ettersorteringsanlegg i kombinasjon med resirkulering hos forbruker er løsningen for å minske mengden avfall på avveie i Norge. Innen 8 år håper man at SEAer kan stå for materialgjenvinning godt over EU-kravet på 50%.

3. Med andre ord: design for materialgjenvinning. Tre ting bestemmer om materialet har et liv etter forbruk: sorterbarhet, gjenvinnbarhet og etterspørsel. Laminater og sort plast kan for eksempel ikke bli gjenvunnet i dagens maskiner.

4. Etterspør alternativer til jomfrumaterialer. Gjenbruks- og bioplast er bredt tilgjengelig og enkle å resirkulere. Kartong og papp er ofte allerede gjenvunnet. Kork vokser på trær, og bagasse lages av sukkerrør som ellers hadde blitt brent.

5. Nedbrytbare materialer løser ingenting (enda). De aller fleste komposterbare materialer må industrielt brytes ned i over 50 grader over uker og måneder. Da er det bedre å bruke gjenvunnet plast og oppfordre til ny resirkulering.

6. Tenk på nye distribusjonsmetoder. Merkevarer som Blueland, og by Humankind tilbyr refill-abonnement og sender kun ytteremballasjen i første forsendelse.

7. Miljøvennlighet alene flytter ingen varer. Forbrukere er mennesker som må begeistres. Skap merkevarer som har noe på hjertet, og som har plass til å kommunisere rundt bærekraft og resirkulering. Oatly og Klar gjør dette bra, Lush gir rabatter på nye produkter ved innbytte og Nudie har lenge tilbudt gratis buksereparasjoner.

8. Og sist, men ikke minst. Samarbeid med partnere som deler din bedrifts syn på verden, og jobber mot samme mål. Da som tillegg til profitt og estetikk, ikke på bekostning av.