Navn: Linn-Cecilie Linnemann

Alder: 40 år

Stilling: Byråleder Design Container

Årets ferie: - I år har det vært variasjon, sjøsprøyt i håret i barndomsbyen Larvik, Safari i Uganda med min familie inkludert mine foreldre, fine sommerdager på Nesodden, et par dager på kontoret med hyggelig kundemøter, og vært på Samos med Dråpen i Havet. I Uganda besøkte vi også en tidligere kollega som er designer og nå har startet eget byrå. Det er interessant å sammenligne designbyråer på tvers av kontinenter.

Den perfekte sommermaten: - Norske østers er i sesong nå, og de er helt fantastiske! Ellers er den perfekte sommermaten hva som helst som kan spises fra et svaberg eller en brygge ved sjøen.

- Det går rykter om at du har hatt en veldig spesiell ferie i år. Fortell!

- Det siste året har vi i Design Container jobbet med organisasjonen Dråpen i Havet (DiH), og digitalisert deres opplæring av frivillige. Organisasjonen har de siste årene hatt over 6000 frivillige utplassert i Hellas i flyktningleirene. Jeg ønsket å snakke med noen av de frivillige på lokasjon for å evaluere prosjektet. Også tenkte jeg at hvis jeg at da ville jeg ta med min sønn på ni år, for å gi han et bakteppe og forståelse av hva som skjer i verden i dag. Det ser dessverre ikke ut til at det blir færre flyktninger i årene fremover, drevet av både konflikter og klimaendringer. Vi ble der i en drøy uke for å også arbeide som frivillige og få et større innblikk i hva som skjer i Hellas. På Samos fungerer den gamle militærleiren som flyktningleir, og er beregnet på 650 mennesker. For tiden bor det omkring 4000 flyktninger der. De som ikke får plass inne i sele leiren bor i provisoriske telt i skogen oppover åssiden, som kalles «the jungle». I og utenfor leiren er forholdene ekstremt utrygge, særlig for kvinner og barn. Liten eller manglende tilgang på næringsrik mat, nok vann til å drikke, tilberede mat og opprettholde et minimum av hygiene, fungerende sanitære fasiliteter og helsetilsyn er rett og slett uverdig. Det er sterkt å være her, og at dette her er en del av Europa i 2019.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Siden det er ferie tar jeg med meg tre av mine favorittforfattere Salman Rushdie, Noam Chomsky og Margaret Atwood for å få gode perspektiver på fremtidens verden og diskutere hvordan vi kan designe løsninger for et mer bærekraftig samfunn med fokus på klimaendringer, teknologi og medmenneskelighet. Turen går til Fordypningsrommet Fleinvær, som ligger på en øy langt i nord og ikke har internett eller andre forstyrrelser. 

- Får Bompengepartiet din stemme ved høstens valg?

- Nei, jeg har liten sans for enkeltsakspartier, det er vanskelig å ta en enkelt sak ut fra et mer komplekst totalbilde. I tillegg til at saken her er langt fra hva jeg klarer å bygge opp et engasjement for. 

- Slenger du pølser på grillen med god samvittighet eller har du fått svineskam etter NRKs dokumentar om griseindustrien?

- Spiser veldig lite kjøtt generelt, så lite svineskam. Spiser alt jeg får servert av andre, og lager mest mat basert på grønnsaker og sjømat selv. Jeg er dog ikke overasket over forholdene i griseindustrien. Vi jobbet med Dyrevernalliansen for noen år siden, og jeg fikk da ett godt innblikk i spesielt kyllingproduksjon som var på agendaen da. Det finnes selvfølgelig også mange gode produsenter, også tror jeg vi ville kommet langt om alle spiste litt mindre kjøtt generelt, det være seg pølser eller andre typer. 

- Ble du lurt av Innovasjon Norges PR-stunt om «tidsfri sone» på Sommarøy og gikk de for langt?

- Tja, jeg leste en artikkel om det og syntes det var søtt, men følte meg ikke veldig lurt. Det er ikke mange eksempler på at denne typen «fake news» som stunt blir godt mottatt når det blir avslørt, så sånn sett er det sjeldent en god strategi.

- Er du for eller imot regjeringens forslag om å stramme inn forbudet mot spillreklame på norske tv-skjermer?

- Den saken har jeg ikke satt meg godt nok inn i. På generelt grunnlag syntes jeg den restriktive politikken som er i dag, er en god retningslinje. 

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg leser hele tiden, jeg rett og slett elsker litteratur. I sommer så langt har jeg lest «Machines Like Me» av Ian McEvan og «Golden House» av Salman Rushdie, to av mine favorittforfattere. «Machines like me» er satt i dagens tid, men teknologien er kommet lenger, og et par kjøper seg en AI-basert assistent som ser ut som et menneske, og da oppstår det mange etiske dilemma og små avgjørelser som får store betydninger. «Golden House» er en utradisjonell familiesaga som handler mye om hvordan man blir fanget i andre menneskers valg - om man ikke selv tar aktive valg i livet. Ellers leste jeg «Mit Afrika» av Karen Blixen da jeg var på safari. Den ga et godt tidsbilde av hverdagen i koloniserte Kenya i starten av århundret. Leser nå «Optimism over despair» av Noam Chomsky for å få litt positivt syn på verden igjen etter turen til Hellas. Har også lest ferdig første bok av kinesiske Sci fi forfatteren Cixin Liu i triologien «Remembrance of Earth´s Past». Jeg leser egentlig alt, og sprer lesingen på forskjellige kategorier og forfattere fra mange steder i verden.

- Hva er det mest og minst bærekraftige du gjør i sommer?

- Minst er definitivt å fly. Det har ikke vært en veldig bærekraftig sommer i så måte. Mest er også å fly til Samos om vi snakker bærekraft i form av humanitære tiltak. Ellers er et lavt forbruk og kortreist mat med gode venner som kommer med Nesoddbåten blant det som er mest bærekraftig i sommer.