Etter fire år som leder for nye kundetjenester hos det statlige kollektivselskapet Ruter, vender Beth Stensen snuten hjem til Netlife, hvor hun var teamleder fra 2011 til 2015. 

Når hun nå går inn som designsjef til høsten, skal Stensen kun ha faglig ansvar. Det ser hun på som en frihet. 

- Det blir en veldig fin frihet i det å kunne hjelpe ledelsen og ansatte med å drive frem en måte å tenke på som kan posisjonere Netlife på en annen måte, sier hun til Kampanje.

Stensen vil ikke kommentere hvilke kunder hun skal jobbe med, men forteller at det har vært diskusjoner

- I starten vil jeg jobbe mer internt, og sette en retning for designarbeidet som gjør at Netlife skal gå fra å være steingode på å lage nettsider til å bli steingode på å løse problemer og tenke helhetlig, sier hun til Kampanje. 

- Design i offentlig sektor er en utfordrende jobb
Stensen forklarer returen til Netlife med at byrået består av folk som vil det samme som henne.

- Jeg liker aller best å bidra til å finne de beste løsningene på problemer som faktisk eksisterer. Jeg tror fullt og helt på at jeg og folkene rundt meg må bruke tiden vår til å gjøre verden litt bedre og livet mer meningsfylt både for oss selv og for de menneskene vi løser problemer for, sier Stensen til Kampanje.

- Du begrunner returen med at Netlife består av folk som vil det samme som deg – var ikke det tilfellet hos Ruter?

- De som jobber med kundeopplevelser og design i offentlig sektor har en utfordrende jobb. Det er ikke gitt at hele organisasjonen jobber i samme retning, mot samme mål og med samme visjon. Dette er derimot ikke unikt for Ruter, det er mange offentlige aktører som sliter med de samme tingene. Det handler om kultur, endringsvillighet og organisering. Alt det som ikke handler om løsningene, men rammen som skal til for å få vellykkede løsninger, svarer hun. 

- På himla god vei til noe bra
Under sin periode hos Ruter har Stensen vært leder for reiseinformasjon, for nye kundetjenester og fagsjef. 

- Jeg har satt stor pris på tiden i Ruter. Jeg havnet i en avdeling som var veldig kundeorientert under en veldig endringsvillig og dyktig leder. De er på himla god vei til å få til noe skikkelig bra. Da anser jeg jobben min som gjort.

Som leder for nye kundetjenester i Ruter, har Stensen hatt ansvaret for å utvikle fremtidige tjenester i tråd med at selskapet vil reposisjonere seg fra å levere kollektivtrafikk til å levere det de kaller bevegelsesfrihet. 

Trenger ikke forholde seg til de «vanskelige tingene»
Stensen forteller at hun kan holde et helt foredrag om forskjellene ved å jobbe med design i et statlig selskap og i et designbyrå. Netlifes nye designsjef peker på at som konsulent har man lov til å gå inn og ut, og at man ikke trenger å forholde seg til de «vanskelige tingene».

- For en som er på kundesiden, og som skal drive en desingsatsning internt, så kommer alt som silo, kultur, verdigrunnlag og politikk i tillegg. Det er vanskelige ting å forholde seg til, forteller hun. 

Samtidig understreker Stensen at hun har lært vanvittig mye av det. 

- Det har vært en bratt læringskurve. Nå gleder jeg meg til å hjelpe kunder av Netlife til å komme seg gjennom det, for det opplever jeg at Ruter har fått til. Nå har de betydelige budsjetter til design, så vi har fått til en endring. Den har jeg lyst til at Nelifes kunder også skal få til, avslutter hun.