NSB-konsernet er i endring og samler tog- og bussvirksomheten i Norge og Sverige under en ny, felles merkevare. Det nye navnet og merkevaren skal hete Vy.

- NSB-konsernet kjører tog og buss i Norge og Sverige og har Norges største busselskap, Nettbuss. Nå kobler vi tog- og bussvirksomheten tettere sammen, utvikler nye løsninger og gjør det enda enklere å velge en miljøvennlig reise. Da trenger vi en ny, felles identitet. NSB er ikke lenger et dekkende navn på virksomheten, sier styreleder i NSB, Dag Mejdell.

Den nye merkevaren skal gi tog og buss felles identitet og vise kundene at NSB blir noe nytt. Vy betyr utsikt og oversyn og brukes om å ha ambisjoner – store vyer. I tillegg til nytt navn får også uniformer, busser og tog ny drakt.

Ifølge styreleder Dag Mejdell skal dette koste 280 millioner kroner over fire år.

- Selskapet er ikke lenger Norges Statsbaner. NSB er nå ett av flere togselskaper som konkurrerer om å kjøre tog. Vi eier ikke togene, skinnene, signalanleggene eller stasjonene, men jobber hver dag for å gi kundene våre en god reise. Et nytt navn skal styrke konkurransekraften vår i både tog og buss, fortsetter Dag Mejdell i en pressemelding.

- Dette er galskap
Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere av de politiske partiene er skeptiske til det som kom frem i dag.

- Galskapen vil ingen ende ta, sier transportpolitisk talsperson i Ap, Sverre Myrli, til NTB om navnebyttet.

- Nå skal det sløses vekk enda flere millioner på utforming av nye logoer og såkalt merkevarebygging og sikkert enda flere direktørstillinger. Dette er feil bruk av ressurser, fortsetter han.

Heller ikke SVs Audun Lysbakken er særlig imponert. Han mener de nå har gitt fra seg sin historie.

- Regjeringens jernbanereform har gitt oss er flere direktører og nye, fjollete navn, sier han.

- Viser at vi er på vei inn i noe nytt
Konsernsjef i NSB, Geir Isaksen, sier «transportbransjen utvikler seg raskt»  og at selskapet derfor må endre seg.

- Vi endrer oss for å møte nye forventninger fra kundene. Sammen vil NSB og Nettbuss tilby reiser hele veien fra dør til dør og gjøre kollektivtrafikken enda mer attraktiv. Det er bra for samfunn og miljø, og det styrker kjernevirksomheten vår som er tog og buss. Ny, felles merkevare bidrar til fornyelsen og hjelper oss å gi kundene oversikt over det samlede reisetilbudet vårt, sier Isaksen.

Vy er et skandinavisk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. NSB sier man for eksempel ha fremtidsvyer, som betyr ambisjoner eller utsikter.

- Vy uttrykker at vi gir våre reisende opplevelser, bilder og utsikter. Vy er et kort og enkelt navn som viser at vi er på vei inn i noe nytt. Vi har en lang og stolt tradisjon som går helt tilbake til 1883. Den bygger vi videre på, sier Isaksen.

Følg sendingen fra den store pressekonferansen til NSB her.