I 1989, under Kåre Valebrokks ledelse, ble Dagens Næringsliv (DN) for første gang trykket på karakteristisk rosa papir. I morgen gjør DN et draktskifte som kommer til å bli lagt merke til ved frokostbordene og i norsk presse. 

- På lørdager, fra og med 9. mars, kommer avisen på hvitt papir, riktig nok med gjenkjennelige rosa felter, med nye fonter og gjennomgående ny design. Tanken bak er at avisen skal få et uttrykk som passer bedre til en «upmarket» avis, altså en kvalitetsavis. Vi skal dempe de verste tabloide virkemidlene noe. I helgene synes fortsatt mange av våre lesere at papiravisen er en del av hyggen og kosen, og vi ønsker et mer dempet visuelt uttrykk, sier sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i DN til Kampanje.

Testet hos landets fremste designmiljøer
- Rosafargen er jo et kjennetegn for DN. Hvorfor tones den ned så kraftig på lørdagene?

- Hvitt papir har bedre kvalitet enn rosa, og bedre papirkvalitet er viktig når vi skal løfte inntrykket. Hverdagsutgavene får også ny design, men de skal fortsatt trykkes på rosa papir, svarer DN-sjefen.

Amund Djuve forteller at det er ansatte i avisen og en tidligere medarbeider som står bak avisens nye drakt.

- De har gjort en solid innsats siden vi startet arbeidet for ett år siden. Vi har testet det nye designet i 12-13 av de fremste designmiljøene i Norge, og spurt rett ut hva de synes. Vi har også gjort tester overfor lesere. Det nye designet er slik sett et resultat av tilbakemeldingene fra leserne.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Lanseres i morgen:

Slik blir Dagens Næringslivs design for lørdagsavisen (til venstre) og hverdagsavisen.

- Tabloid har blitt mindre viktig
Helt siden avisen skiftet navn til Dagens Næringsliv etter en ekstern navnekonkurranse i 1987, og to år senere ble rosa, har næringslivsavisen hatt et tabloid preg. Valebrokk hadde bakgrunn fra VG, og senere hentet avisen tabloide avismakere til viktige stillinger i redaksjonen.

- Det tabloide uttrykket var mye viktigere da vi hadde et høyt løssalg, selv kvalitetsavisene i Norge har hatt en relativt tabloid lay-out opp gjennom årene, men etter hvert som abonnement har blitt stadig viktigere, så har det tabloide blitt mindre viktig for papiravisene, i alle fall for DN, sier Djuve til Kampanje.

- Men er du trygg på at det nye designet og den hvite avisen på lørdagene blir godt mottatt?

- Avislesere er ofte konservative, de vil helst at avisen skal være som den har vært, men når ting har gått seg til, så er jeg sikker på at de blir fornøyde.

- Hva synes du selv?

- Ja, jeg liker det veldig godt! Men jeg er ikke så opptatt av min personlige smak når vi gjør slike endringer.

- Har du ingen nostalgiske følelser for den rosa avisen?

- Vi skal fortsatt trykke avisen på rosa papir fem dager i uken, og det blir litt innslag av rosa i lørdagsavisen også, men jeg er nok ikke nostalgisk anlagt, avslutter DN-sjefen.

Nytt navn og rosa papir:

Under Kåre Valebrokks ledelse skiftet avisen navn fra Norges Handels- og Sjøfartstidende til Dagens Næringsliv i 1987 og gikk over fra storformat til tabloid. Fra 1989 ble den også trykket på rosa papir. Foto: NTB Scanpix.