Fredag kl. 12 lanserer Nasjonalmuseet sin nye visuelle identitet som skal tas i bruk når det nye Nasjonalmuseet flytter inn på Vestbanetomten i Oslo i 2020. Identiteten består av navnetrekk, en hel fontfamilie, profilfarger, piktogrammer, et grafisk system og et nytt logosymbol. Det er det norske designbyrået Metric som står bak arbeidet.

Se en smakebit av det nye Nasjonalmuseets visuelle identitet lenger ned i saken!

- Museet fikk sin nåværende identitet i 2005 etter konsolideringen av Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur i 2003. Når vi nå skal inn i et nytt museumsbygg, er det naturlig med en ny identitet som passer et inkluderende og moderne museumsbygg. Åpningen i 2020 blir en begivenhet, og den visuelle identiteten er en viktig del av dette, forteller kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet, Eirik Kydland, til Kampanje. 


Fornøyd: Kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet, Eirik Kydland, er fornøyd med Metrics arbeid og den nye identiteten er lett og inviterende

Koster 1,4 mill.
Prosessen med å finne designbyrå begynte allerede høsten 2015, før Metric ble valgt ut i konkurranse med Anti, Fabrique, Neue Design og Snøhetta. Å ferdigstille den nye identiteten har tatt nesten tre år, men arbeidet skal ikke ha kostet mer enn 1.465.000 kroner. 

- Metric har laget en identitet som tar utgangspunkt i og henter inspirasjon fra samlingen og museets historie, og det synes vi var en fin og riktig tilnærming til oppgaven. Arbeidet har strukket seg over noe tid, så identiteten har fått tid til å modne og utvikles i samspill med museet i et par omganger før den ble ferdigstilt, sier Kydland. 

Lanseringen skjer samtidig som det gamle Nasjonalmuseet går inn i sin siste åpningshelg, før det blir ett års opphold til åpningen i nytt bygg i 2020. Det nye museet får rundt 90 utstillingsrom og 13.000 kvadratmeter med utstillingsareal, hvor eldre kunst, samtidskunst, design og arkitektur skal vises på samme sted. 

- En viktig jobb
Carmita Carlsson, daglig leder og partner i Metric Design, forteller at målet har vært å lage en seriøs og tydelig identitet.

- Den skal være enkel å forstå og enkel å bruke. Samtidig må den være leken, fleksibel og skalerbar så den passer til de mange og ulike behovene som museet har, sier hun til Kampanje.

Metric Design har tidligere utviklet identitet, design og skiltsystemer for blant annet Oslo Innovation Week 2018, Coca Cola, Braastad, Vega Scene og Hurtigruten. Carlsson understreker at å utvikle identiteten til det nye Nasjonalmuseet har vært en stor og viktig jobb for Metric.

- Hvor storslagent og fantastisk det faktisk kommer til å bli, er noe som har gått mer og mer opp for oss underveis. Vi har jobbet med mange kunnskapsrike og entusiastiske ansatte i prosessen og gleder oss nå sammen med de til det nye museet endelig åpner.

Se et utvalg av Nasjonalmuseets nye visuelle identitet her:


Slik blir Nasjonamuseets ny logo seende ut. 


Et utvalg av fonter fra museets nye fontfamilie. 


Eksempel på nytt skiltsystem.