Logoendringer blant Norges største selskaper dukker opp med ujevne mellomrom, men frekvensen på de store reprofileringsjobbene har unektelig kommet i hyppigere former i 2018.

For gamle helter blir som nye når store og tunge samfunnsaktører som industrikjempen Statoil byttet navn til Equinor og Norsk Hydro lanserer ny logo.

Les også:  Slik blir den nye Hydro-logoen - norsk designbyrå fikk jobben

Les også: Navneskiftet til Statoil vil koste nærmere 250 millioner kroner

Nå er turen kommet til spillgiganten på Hamar og Norsk Tipping som denne uken lanserer sin helt nye visuelle identitet for å få et mer moderne, lekent og dynamisk uttrykk. 

- Den gamle identiteten var for statisk og ga oss ikke nok spillerom i kommunikasjonen. Et attraktivt uttrykk er et viktig virkemiddel for å nå nye generasjoner kunder. For å bli oppfattet som moderne og relevant for yngre kunder, må vi ha et visuelt uttrykk som denne gruppen vil assosiere seg med, sier Tonje Sagstuen, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

- Har Norsk Tipping helgardert når dere finner frem til en ny logo men beholder krysset?

- Jeg opplever at vi treffer på det vi ønsker med denne fornyelsen. Det kjente og kjære beholdes, samtidig som vi moderniserer og digitaliserer uttrykket vårt og gjør logoen mer leken og moderne, sier hun. 

Her kan du se hvordan Norsk Tipping-logoen endrer seg. 

Betaler mindre enn Equinor og Hydro
Det er store summer i spill når et selskap skal få et nytt visuelt uttrykk. Equinor-jobben skal ha kostet 250 millioner, mens Norsk Hydro brukte over 200 millioner på sin «modernisering».

- Hva legger Norsk Tipping på bordet her?

- Å endre visuell identitet koster Norsk Tipping 115 millioner kroner, men nesten 90 prosent av dette er knyttet til oppussing i fysisk handel, sier Sagstuen.

Selv om Norsk Tipping verken trenger å omprofilere aluminiumfabrikker eller bensinstasjoner verden over, gjøres ikke logoendringen av seg selv. Nesten 4.000 utsalgssteder skal i forbindelse med designomleggingen få opp den nye Norsk Tipping-logoen.

- Det er viktig å ta med seg kommisjonærleddet når vi nå endrer uttrykk. Det er fortsatt en sentral del av salgsapparatet til Norsk Tipping, sier Sagstuen.

- Lekent og flott:

Kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen i Norsk Tipping sier man har jobbet i nesten to år med å utvikle den nye visuelle identiteten og den nye logoen. - Jeg synes det nye krysset vårt både er lekent, flott og fargerikt. Det blir spennende å høre hva folk synes om det, sier hun.

20 år siden siste endring
Det er i dag gått 20 år siden Norsk Tipping gjorde vesentlige endringer på logo og identitet. Spillselskapet har også meislet ut en ny strategi for selskapet og et mål «om å begeistre en ny generasjon» av spillere. Slagordet selskapet har levd etter de siste årene «gi drømmen en sjanse» beholdes imidlertid.

- Å fornye seg er noe vi må gjøre for å være konkurransedyktige og for å utvikle selskapet. Skal vi levere på oppdraget vårt må vi også være attraktive for en ny generasjon. De unge som vi skal begeistre i dag har andre ønsker, krav og forventninger til Norsk Tipping.

Norsk Tipping  har også valgt å beholde det velkjente og godt innarbeidede tippekrysset. Det har vært en del av Norsk Tippings identitet siden selskapet ble etablert etter krigen i 1948. Krysset er fortsatt godt gjenkjennelig, men er nå en mer moderne og lekent, mener Sagstuen.

- Krysset vi har i dag er for statisk og særlig i digitale kanaler og flater gir det oss for lite spillerom.  Vi må kunne eksperimentere og endre oss raskere, sier Sagstuen.  

I tillegg har også alle spillene til Norsk Tipping fått justert sine logoer med unntak av Lotto og Flax som har fått helt nye logoer utviklet.

- Vi må klare å beholde det som er unikt med alle spillene våre samtidig som de også er en del av den store Norsk Tipping-familien. Her er det krysset det som samler og det som gir det en felles identitet, sier Sagstuen.

Krysset består:

Norsk Tipping er i disse dager ute med sin nye logo. Krysset består men har blitt kraftig modernisert og gitt ett uttrykk mer tilpasset de digitale flatene.

Det er Dinamo som har fått jobben med å revitalisere en av Norges mest kjente merkevarer og prosjektet har ifølge rådgiver Terje Lien vært svært omfattende. Til og med en ny font og en egen animasjonsstil skal Dinamo ha utviklet for kunden.

- Overalt hvor Norsk Tipping er til stede og møter kundene sine og hvordan de der fremstår, sier noe om hvordan selskapet ønsker å bli oppfattet. Design som strategisk virkemiddel handler om å bygge riktige assosiasjoner hos viktige målgrupper, og er ett av flere virkemidler for å realisere selskapets målsetninger. Det å få videreutvikle en av Norges sterkeste og viktigste merkevarer har vært en fantastisk spennende oppgave, sier Terje Lien, seniorrådgiver i Dinamo.

Seniordesigner i Dinamo Design, Alexandra Schou Salbu og kreativ leder og designrådgiver, Simen Grankel, mener den nye logoen har «tydelige, enkle og ekspressive visuelle elementer» som balanserer «samfunnsaktøren» Norsk Tipping samtidig som man åpner for en mer «moderne, frisk, leken og attraktiv spilleverandør».

- Hovedoppgaven har vært å ta med oss det beste fra den etablerte merkevaren, og utvikle noe som har mer energi, mer fleksibilitet og et stort mulighetsrom - men som alltid skal være umiskjennelig Norsk Tipping. Det mener vi at Dinamo Design har klart å ta frem, sier Yngvild Nygaard, strategisk rådgiver i Norsk Tipping

En rekke personer har vært involvert i arbeidet med den nye strategiske designen foruten Tonje Sagstuen og kundeansvarlig hos byrået Dinamo, Terje Lien. Designteamet har bestått av kreativ leder og designrådgiver Simen Grankel, seniordesigner Alexandra Schou Salbu og Rikke Hatlo og designer Anna Ducros. Turid Rønningen har vært prosjektleder, Magnus Rakeng har jobbet som fontdesigner mens Stir og Alistair Cheyne har stått for animasjonsdesignet.