Da Neue Design stakk av med Grand Prix - den gjeveste prisen - under Gullblyanten i fjor, var det med jobben de gjorde for Politidirektoratet og Kripos og de norske passene. 

- Det er ubeskrivelig. Jeg har ikke ord, sa seniordesigner og partner i Neue Design, Benjamin Stenmarck, til Kampanje i fjor rett etter prisutdelingen. 

Neue Design var et lite byrå med kun ti ansatte, og ble blant annet kalt «design-mygg» av Kampanje under prisutdelingen i fjor. Daglig leder i byrået, Gørill Kvamme, forteller om tiden etter. 

- Det var jo selvfølgelig en helt ideell situasjon for oss, og en perfekt døråpner for å skape bevissthet rundt byrået vårt. Vi merket at folk plutselig ble veldig oppmerksomme på oss. Jeg tror passene falt godt i smak fordi vi turte å være tydelige og fordi vi speilet norsk landskap, kultur og historie på en moderne måte som folk synes er spennende og relevant, sier Kvamme til Kampanje. 

Natur i passet:

"Det norske landskap" ble vinnerjobben til Neue Design under fjorårets Gullblyant. Pass-designet har også vunnet flere av de mest prestisjefylte designkonkurransene i verden.

Les også: Design-mygg kuppet Gullblyanten-festen

Måtte nedbemanne i 2016
Likevel kan byrålederen avsløre at tiden etter Gullblyanten ikke bare var idyllisk. Med økt oppmerksomhet kom flere henvendelser, men ikke alle prosjektene landet, og de måtte ta noen grep våren 2016. I fjor falt omsetningen med nesten 20 prosent, fra 10,4 millioner til 8,4 millioner. I 2015 hadde byrået et resultat på nesten en million kroner, mens de i 2016 hadde et negativt resultat på over en million. Det førte blant annet til at Neue så seg nødt til å nedbemanne fra ti til syv hoder, som de fortsatt teller nå i 2017. 

- 2016 fikk en krevende og uvanlig start. Flere prosjekter ble utsatt, endret form, eller kansellert samt at vi ble nummer to i et par pitcher. I en bransje hvor "winner takes it all" oppsto en, om ikke uvanlig, men uheldig situasjon, sier Kvamme til Kampanje. 

- En krevende øvelse 
Kvamme forteller om en design-bransje der man ikke lenger har tid til å jobbe tradisjonelt, hvor det er viktig å være spesialist og ikke generalist. Nå har hun helt klare tanker om hva som gjør at kundene løper videre, eller velger å bli. Hun ønsker, vil og må samarbeide med andre i bransjen. 

- Skal vi skape integrerte konsepter, må ulike fagfelt samarbeide. Å jobbe med andre miljøer er inspirerende og noe vi har god erfaring med. Vi får påfyll, og vi må strekke oss. Det er en ren gevinst! 

- Når de store miljøene blir enda større, åpner det seg andre muligheter i markedet. For mindre miljøer tror jeg det ligger en fare i å prøve å levere litt av alt, og da blir man fort generalist. Alternativet kan være å se etter andre former for samarbeid som ivaretar både det tverrfaglige uten at det går utover håndverk og faglig integritet. Å levere bra når tempoet er høyt og økonomien under endring, er en krevende øvelse. Det blir spennende å se hvordan bransjen utvikler seg i tiden fremover. 

Ser lyst på 2017
Neue jobber for tiden med blant annet Maritim Forum, Den norske filmskolen på Lillehammer, Sweet Protection fra Active Brands og EAT Plant Forward. Utøver høsten blir det videre arbeid med Petter Stordalens nye hotell på Jernbanetorget og oppstart på et destinasjonsprosjekt. Kvamme ser med andre ord lyst på fremtiden, tross tallene fra i fjor. 

- Tiltak på kostnadssiden samt målrettet arbeid resulterte i at vi lykkes med å snu utviklingen. Isolert sett gikk 4. kvartal med overskudd og farten inn i 2017 var god. Nå ligger vi godt an i forhold til budsjett for 2017, sier Kvamme til Kampanje.